Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

PN-ka a jej vyplatenie

Príspevok v téme: PN-ka a jej vyplatenie
jasminka 63

Sestra mala pracovný úraz. Zamestnávateľ jej vyplatil prvých 10 dní PN, teraz jej došlo vyrozumenie zo Sociálnej pisťovne o výške doplatku od nich.

Suma sumárum, ked sme to zrátali, sestra touto PN-kou prišla skoro o 10.000Sk.

Keďže ide o pracovný úraz, nemá zamestnávateľ doplatiť túto chýbajúcu sumu???

jasminka 63

Pozerali sme na googli to bodové ohodnotenie, no našli sme len výkony hradené pre lekárov.
Kde sa dočítam či naozaj mala sestra dostať tých 150 bodov a nie 80???
Ak viete niekto - poradte. dakujem

jablonka

ano, jasminka, je to tak. dajte si to cele presetrit na inspektorate. urcite je hodnota pri strate sleziny 150. je to takmer dvakrat tolko, co ma urcene lekarkou.

jasminka 63

Ďakujem všetkým, ktorí reagovali.

Takže podľa toho čo píšete aj lekárka zle obodovala - lebo sestra o slezinu prišla a pritom mala len tých 80 bodov...

jablonka

jasminka, pozerala som zakon o nahrade za bolest a stazenie spolocenskeho uplatnenia, pri poskodeni, teda roztrhnuti sleziny je bodove hodnotenie za bolest 80, pri uplnej strate je hodnota 150. hodnota 1 bodu je premenliva, kazdy rok sa zvysuje, v sucasnosti je to cc 380 sk. (neviem to presne)

jablonka

jasminka, prvych desat dni vyplaca zamestnavatel nahradu mzdy, prve 3 dni je to 25% denneho vymeriavacieho zakladu, 4. az 10 den 55% DVZ. od 11. dna vyplaca socialna poistovna 55% DVZ. ak je vsak zamestnanec praceneschopny nasledkom pracovneho urazu, tento sa musi riadne vysetrit a spisat zaznam o uraze. tento zaznam sa robi v dvoch vyhotoveniach, jedno dostane zamestnanec. co teda sestra urcite ma. je potrebne zistit, ako sa vysetrila pricina urazu, kto nesie zodpovednost. je mozne, ze sa zamestnavatel zbavil zodpovednosti pri zistovani priciny. pozrite na tlacivo zaznamu v hornej pravej casti tlaciva, rozsah zodpovednosti zamestnavatela. v pripade, ze sa nezbavil zodpovednosti, doplaca zamestnavatel zamestnancovi nahradu mzdy do 100% DVZ! bodovanie, ktore spominas, je zasa ina vec, je to nahrada za bolest a stazenie spolocenskeho uplatnenia, to uz musi urcit presne podla legislativy lekar.
ak by ste mali pochybnosti o spravnosti postupu, je potrebne obratit sa na prislusny inspektorat prace - nachadzajuci sa v kazdom krajskom meste, kde sa bezpoplatne mozes informovat a dat presetrit pripad. treba to vyuzit, niekedy zamestnavatelia manipuluju s neznalostou zakona zo strany zamestnancov. drzim prsty.

ifka

sestra ma dostat aj dovyrovnanie mzdy,takze by nemala byt skodna pocas tej PN.su tam aj trvale nasledky,takze ma byt kompenzovana zo soc.poistovne.zda sa mi malo bodov za stratu sleziny.zajtra kuknem v praci.(dufam,ze nazabudnem)

Dr jajboli

ujujúj, to je škoda, že nemá životné poistenie, tak veď ona môže ísť na inv. dôchodok!!!!!!! A trebárs keď dostane oznámenie, koľko je vyplatia, tak sa treba odvolať, alebo radšej ešte teraz sa poraďte s advokátom alebo nejakým šikovným právnikom. A zamestnávateľ neplatí zamestnancom nejaké poistné? Treba to zistiť, ale určite by mal!!!!

jasminka 63

Zápisnica spísaná bola, sestra dostala nejaký papier, ktorý potom dala lekárke, tá jej to obodovala a bolo to odoslané na Sociálnu poisťovňu.

Konkrétne, sestra prišla o slezinu...

Životnú poistku žial nemá.

Ale ked sme to prerátavali, žiadna sláva to nebude, aj ked jej to lekárka obodovala na 80 bodov a ak odrátame od tej sumy tú, o ktorú teraz PN.-kou prišla, nič moc to teda nebude

Dr jajboli

Jasminka, keď je pracovný úraz, to sa vypláca zvlášť, nie formou PN. PN je správne tak ako dostala sestra-teda prvých 10 dní vypláca zamestnávateľ a od tých 10. dní bude vyplácať soc.poisťovňa až do skončenia PN, ktorá môže trvať aj 1 rok. Za pracovný úraz mala byť spísaná zápisnica, potom by mala zasadnúť komisia u zamestnávateľa, kde sa rozhodne o výške odškodného. Ak má sestra životnú poistku, aj tam si to treba uplatniť, aj odtiaľ dostane Sk. Ja si aspoň tak myslím. Niekedy to tak bolo.Jednorázovo by mala dostať, ale sa ešte radšej popýtaj aj v soc. poisťovni. A ešte aj od toho záleží, či bude mať trvalé následky, lebo potom po roku si aj to môže uplatniť z poistky