Ked som bola na laserovej operacii oci, tak mi lekar, ktory ma operoval, povedal, ze nemam zabudnut svojmu gynekologovi spomenut tuto operaciu, lebo budem moct rodit len cisarskym rezom, tak aby to vedel. Preco nebudem moct ist rodit prirodzenou cestou? Co sa mi moze stat?
Porod cisarskym rezom
majka_ je to z viacerych pricin:
1.ludia s vysokou kratkozrakostou su nachylni na odlupenie ocnej sietnice (to som zazila ja) a kedze pri prirodzenom porode zena preziva "tlaky", mohlo by sa ti to odrazit na sietnici.
2. moj ocny mi povedal, ze hoci sa ti s laserom zlepsi zrak, pri prirodzenom porode sa ti moze zrak opat zhorsit. Mne osobne neodporucal vobec laserovu operaciu oci, pretoze zrezava rohovku a v starobe by mohli neskor nastat kvoli tomu urcite komplikacie + pozna mnoho pripadov, kedy zena sla pred tehotenstvom na laser a po porode sa jej zrak opatovne zhorsil na povodne dioptrie.
ahoj majka, dnes som bola na tej kontrole. dr. mi povedala v podstate to iste, co tu pisala aj ucitelka. pred porodom si treba dat u ocneho lekara skontrolovat sietnicu, ocne pozadie. ak je v poriadku, tak sa moze rodit aj prirodzenym porodom. ak nie je v poriadku, tak pri takomto porode by sa tlakom mohla sietnica poskodit, odlupit.
pre majku: spytam sa ich a napisem, co mi povedali. nikdy som o nieco takom nepocula, ale radsej si to overim, aby som to neskor neolutovala.
majka, ide o to, ze pri kratkozrakosti vyssieho stupna je tvar ocnej gule pretiahnuty - to znamena, ze je ocna gula dlhsia. to moze pri zvysenom tlaku sposobit odchlipenie sietnice, co je vlastne najdolezitejsia cast oka pre videnie. nie, nema to nic spolocne s rohovkou, kde ta operovali. ide len o to, ze pri laserovej operacii sa tym odobratim z vrstvy rohovky oko akoby skrati, ale nic to nemeni na stave sietnice, ktora je, aj ked nepotrebujes korekciu, stale akoby viac namahana.
kazal ti upozornit lekara na to preto, ze nemas okuliare, takze by to netusil, ze si bola volakedy kratkozraka.
dolezity je vsak stav ocneho pozadia. v sucasnosti moderna medicina poukazuje na to, ze ak je ocne pozadie bez degenerativnych zmien, je mozne rodit prirodzenym sposobom. treba vsak aktualne zistit pred porodom stav pozadia.
mimochodom, ja mam kratkozrakost -7 dioptrii, nosim sosovky, takze gynekolog ani nevedel o ocnej chybe, dala som si vsak pred porodom urobit ocne vysetrenia. dnes mam dve deti, obe sa narodili prirodzenym porodom, a moj zrak sa nezhorsil.
zuzka, tak potom napises dovod sem?
aj ja som bola pred 4 rokmi na laserovej operacii oka, mala som dioptriu -5,5. a pred par dnami som si dala operovat aj druhe oko, na nom som mala dioptriu -2, ale nic mi ohladom komplikacii pri prirodzenom porode nikdy nespominali. ale v stredu idem na kontrolu, tak sa na to spytam.
vo vseobecnosti zeny hlavne s vyssou kratkozrakostou by nemali rodit prirodzenou cestou.a je to zrejme z toho, aby sa ti nenatrhla rohovka,ked ti z nej odpalovali s laserom/je tensia miestami/.