Chcem sa opýtať mám mastnu pleť ale že vraj sa nemá často umývať lebo potom sa ešte viac mastí a vzniká viac akné...je natom niečo pravdy? ....a ako často a čím si mám umývať pleť lebo už fakt neviem najviac sa mi osvedčila obyčajná voda s vodovodu...nič inéé....prosím poradte niečo..a ahlavne ako často si umývať pleť za den....
mastná pleť
zakladom je, aby si sa stravoval/a hlavne zdravo a vyvazene, bude z toho profitovat aj tvoja plet. dolezita je hlavne pravidelna starostlivost. najdolezitejsia je kazdodenna starostlivosti, malo by byt vecerne ocistenie pleti, a to bud jemnym mydlom alebo cistiacim gelom. ak mas problematickejsiu plet, oplati sa plet cistit pripravkami s obsahom zinku alebo tea tree oleja. plet si vzdy umyvaj teplou vodou, pretoze horuca voda lepsie rozpusta tuk. po umyti je potrebne plet osetrit pletovou vodou, ktora ju osviezi a zaroven upokoji. nechaj ju niekolko minut, aby plne zaposobila. pletovou vodou zaroven plet mozes docistit, aby bola celkovo precistena. raz alebo dvakrat tyzdenne si urob hlbkovy peeling a dopraj si aj masku na tvar s upokojujucimi ucinkami. skus vyskusat masky z hlinky, bahna, medu, kvasnic a vela ineho. v lekarni najdes mnoho vyrobkov v podobe kremov i gelov od roznych vyrobcov. ich zakladnym ucinkom by mala byt hydratacia pleti a vyziva. krem si nanasaj jemnymi kruzivymi pohybmi po mensich mnozstvach a po niekolkych minutach papierovou vreckovkou odsaj prebytok, ktory sa do pokozky nevstrebal.
plet by sa mala umyvat 2-krat denne - rano a vecer. ale nie len cistou vodou. pouzivaj pri tom nejaky dobry cistiaci gel na mastnu plet. potom pouzi nejaku pletovu vodu, abo tonikum, podla moznosti s co najmensim obsahom alkoholohu (lebo aj tie, kde sa pise, ze neobsahuju alkohol, tak ho obsahuju - vid ingrediencie). a nakoniec aplikuj nejaky denny gel abo emulziu, samozrejme hydratacnu s UV filtrami urcene na mastnu plet (na vecer - nejaky nocny). gel a emulzia maju lahsie zlozenie a nech neobsahuju vselijake oleje! ani ziadny olivovy, z bambuckeho masla, z makadamskych orechov a pod.! o plet sa treba starat a samozrejme aj umyvat a tie stare povery, ze ked sa umyva casto, tak sa bude viac mastit - su hluposti. plet treba neustale hydratovat - to je zaklad. ide tam aj o to, ze napr. vela alkoholu a silnych drazdivych latok v kozmetike (ktore vysusuju akne a pod.)samotnu plet vysusuju a plet sa snazi vytvorit si proti vysuseniu nejaku obranu. z toho dovodu sa ti potom este viacej zacne mastit, nakolko mazove zlazy zacnu viac produkovat mazu, aby sa predislo dehydratacii. a samotnu vodu by som tiez neodporucala, ta tiez vysusuje. v letnych mesiacoch, ked su horucavy, mozes napr. namiesto plet. vody pouzit nejaky bylinkovy abo zeleny caj (samozrejme vychladeny, najlepsie rovno z chladnicky). a ked si das kremy do chladnicky v lete, tak sa potom budes citit uplne sviezo.
prosím o radu suurne :(