Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako zbavit otca svojprávnosti?

Príspevok v téme: Ako zbavit otca svojprávnosti?
katka30

Dobry den, mame velke problemy s otcom, jedna sa zrejme o viacere nelatkove zavislosti, navstivit odborneho lekara odmieta. Ruti sa do zahuby, je to s nim cim dalej horsie, jeho spravanie je nevypocitatelne. Okrem ineho je posadnuty cestovanim, cele dni travi v MHD. Ma 60 rokov. Dalsi problem je nekriticka starostlivost o svojich mladsich surodencov, ktori su tiez takmer 60-tnici, hlavne je posadnuty svojou sestrou. O vlastne deti a manzelku sa stara minimalne. V poslednych rokoch sa to cim dalej zhorsuje, napriklad kratko po uraze - zlomenine krcnej chrbtice, uz tazko pracoval na stavbe. Myslime, ze by ho bolo asi treba niekde zavriet a hospitalizovat, pripadne zbavit svojpravnosti, mate s tym skusenosti ako postupovat? Vopred dakujem za odpoved.

hehehee...

a su tu nemale poplatky na sude... advokat musi vypracovat navrh na sud cca 200 az 400 € ... dalej podatelna sud... cca 70 € dalej sud... ak sa odroci... dalej cvakat pravnika... :D treba si dat otatku stoji to za tie €€€€ ????

Attila.V.

to nie je take jednoduche .... niekoho zbavit svojprávnosti !!! musi sud rozhodnut.... a dnes za vrazdu nezavru....a nie aby niekoho zbavili.... moja kolegyna sa snazila matku... vymleta stara ... pustala plyn... to uz ina haluska je :)) a nic ! neuspela !! ale poznam jedneho ktory je zbaveny potom budete mat z coho platit ustav ? lebo debil sa nemoze svoj volne pohybovat vonku na ulici.... potom budu vas stihat a trestne moja mila

duke,

ja si tiez myslim ze by ste sa mali poradit s jeho obvodnyn lekarom a ak nechce tam ist tak chod len ty s mamou a lebo s nejakym pribuznim si vypocut dajake rady alebo dajaku pomoc,no je to dost blbe,ja by som sa sla poradit s nejakym odbornym lekarom...

cht_vak

Vies Katka na to by sa bolo treba pozriet komplexne. Nie ze by som nekriticky chranil muzov preto, ze som muz (mnohe moje kamaratky hovoria, ze som ochrancom, alebo aspon milovnikom zien), ale z tvojho licenia problemu nadobudam dojem, ze u otca ide o unikove reakcie z rodiny, v korej prezil ponizujucu funkciu oplodnitela Tvojej matky (az 2x), po ktorej sa mu nedostalo ocakavanej lasky zo strany Tvojej matky (nech sa na mna akokolvek nahneva, ked si toto precita) a pochopenia od dcer. Jeho trucovita podvedoma reakcia je vratit sa do svojej "povodnej" rodiny. Je to citlivy clóvek ktory nedostal pocas (zial skoro celeho)zivota pochopenie, polaskanie a podporu. V takom pripade je po tolkych rokoch neharmonickeho spoluzitia riesit otazku priciny a nasledku take tazke, ako riesit otazku, ci tu bolo skor vajce alebo sliepka.

katka30

dakujem vam za rady. uvidime, co sa da spravit. on totiz lekarov absolutne neuznava, uz ked sa liecil na tu zlomenu chrbticu, hovoril o lekaroch, ze sa proti nemu spikli, vobec nedodrziaval ich rady, so zlomenym stavcom dvihal 50kilove zavazia. tu vobec nejde o majetok, ani skoro ziadny nema, len je nam do placu, ked ho vidime v akom stave sa tula mestom a vyslovene robi otroka svojim surodencom, ktori ho totalne zneuzivaju. ide tu o akusi velmi silnu naviazanost na svoju mladsiu sestru, ktora je osoba bez chrbtovej kosti. este som o takomto vztahu nikdy nepocula.

:-(

katka v prvom rade sa poradte z jeho obvodnym lekarom ako by vam vedel pomoct.uzna urcite ze otec pomoc potrebuje.pa.

vecernica

z osobnej skusenosti zas viem ze to nie je jednoduche ,,a da sa povedat je to nemozne.Tu ti ludia odrecitovali zakony,ale maloktory sud to odklepne vo vacine pripadov sa to nerobi a neudeje. postup je skor iny,,musite zacat z psychyatriou. a hlavne ak aj nechce.Ale viem ze takyto clovek cim je vysinutejsi ,sorry za vyraz,(mimo normal )tym menej chce ist k lekarovy.Ak by bol agresivny tak to mate v podstate vyhrate,,zavolate prvu pomoc lekarsku,,nie policiu,,a oni hned si ho zapisu a odvedu..a zacne kolobeh lieceni.Vies myslim ze netreba mu hned brat svojpravnost, asi si momentalne vynervovana.ale tato afektivna psychoza sa da liecit,,tada apon skludnit.Vydim v tom aj naznak schyzoidnosti, ale nemozem sudit az tak ...Da sa t orobit tak ze pojde na liecenie. a ak neche aj tak ,ak pojdete na psychiatriu vy ako rodina. Povedze ze sa bojite o jeho stav.to co popisujes ze sa stara o inych a ne o rodinu, to nikto nenazve psyhiatr dg.ale skor psychologicky probl vyplyvajuci asi hlbsej poruchy osobnosti.teraz ,ma napada, ze moze ist aj pri jeho veku o zacinajucu senilitu alebo altzhaeimera,ale na toto vsetko treba diagnostiku.Tieto problemy stale este nestacia na zbavenie svojpravnosti.Konec koncov ak ju chces docielit nezmeni sa fakt ze aj tak bude taky ako je ,a ak myslis ze rozhadze majetok,,,s tym sa da tazko nieco, Zakon chrani osobnu slobodu cloveka,aj ked ma psych problemy, lebo to by uz kazdy pribuzny mohol na psych labilneho, povedat ze nie je svojpravny,myslim ze zbavenia svojpravnosti je poslaedny krok, ktory moze nastat po neuspesnej liecbe na psychiatrii a po odbornom doporuceni,a to v pripade tvojho otca v sucasnoti urcite neprichadza do uvahy.Preto navrhujem zavolat lekara psychiatra do bytu a on posudi.(osobne sa chod dohodnut na vasu obvodnu psychiatriu).

3martina3

Sposobilost na pravne ukony moze byt bud obmedezena alebo osoba moze byt uplne pozbavena tejto sposobilosti. O oboch rozhoduje sud.
Obmedzit mozno - pre dusevnu poruchu, ktora nie je len prechodna, pre nadmerne pitie, uzivanie omamnych latok alebo jedov.
Pozbavit mozno - pre dusevnu poruchu, ktora nie je len prechodna.
Postup - pozri link § 186 a nasledujuce. jaspi.justice.gov.sk