ahojte maminky chcem sa spýtať, je pravda že materská je od zamestnávateľa platená len pol roka a potom mamina dostáva len nejakých 4000 Sk? To som počula a dosť som sa zhrozila to ako majú tie rodiny vyžiť preboha? Je to pravda? dakujem za odpovede
Materské a rodičovský príspevok
rolla, no matersky asi nie, ale na rodicovsky prispevok mas urcite narok. do kelu, len ci subezne oba, to neviem. ja prave kvoli tomu vysokemu rodicovskemu, chodim ciastocne aj do prace, a poberam pri tom rodicovsky. ten zas davam opatrovatelke.
zavisi od toho, ci si teraz zamestnana alebo nie. ak ides na matersku zo zamestnania, mas narok na max. 28 tyzdnov materskych davok vo vyske 55% denneho vymeriavacieho zakladu x pocet dni v mesiaci. ak nie si zamestnana, tak rovno poberas rodicovske davky a tie su vo vyske 4440 sk. ale to ozaj neviem, subezne invalidny aj rodicovsky sa asi neda. skus sa opytat, ked to uz bude aktualne v nejakej pravnej poradni, myslim ze na babetko.sk.
babenky ,mam jednu otazku,vyzera to viac nez isto,ze pojdem na invalidny dochodok,neviem ci plny alebo polovicny.Mam 24rokov,samozrejme,ze chcem mat babo,samozrejme ze len cisarskym, no a chcem sa spytat,ci neviete,ci davaju matersky prispevok aj keby som dostavala inval.dochodok.Dakujem
bohuzial je to pravda, a z čoho majú tí ľudia žiť? ešte kým máš jedno dieťa to zvládneš, ak máš aj partnera ktorý pracuje, nejako to utiahneš, horšie, keď my už máme dve veľké deti 10 a 9 a teraz čakáme tretie, tiež si to po tom polroku neviem dosť dobre predstaviť, ale aj tak sa tešíme, a najviac ma štve, že o výške príspevkov rozhoduje niekto kto nemá ani len najmenšej potuchy o tom ako sa vyžije z nejakých smiešnych cca 4400,-, rozhodujú o tom tí, ktorí majú totľko prachov, že sa s nimi môžu zadusiť, a ešte budú robiť cavyky, či sa príspevok zdvihne o 40,- alebo 100,- akokeby pridávali 5000,- ale nejdem sa rozčuľovať, hlavne nech sme zdraví, a veď nejako bolo - nejako bude.
materska je 22 tyzdnov po porode - na taku mas narok,je to nieco ako nemocenska davka. potom mozes poziadat o rodicovsku dovolenku,najviac do veku 3 rokov,ak zly zdr. stav do 6 rokov. rodicovsky prispevok je statna davka,je 4400 Sk,ale minule to islo hore,treba splnit nejake poziadavky- trvaly pobyt na SR,dieta musi zit urceny cas..
(ak som to dobre pochopila:)ostatne ide cez socialnu poistovnu-a ak mas zaujem aj o odvody na dochodok, musis sa v socialke prihlasit do 15 dni od porodu. Inak tento tyzden sa tomu dost venuju printove media