žiarlivosť- paranoja?

lilyoff

K mojmu priatelovi sa nedavno nastahovala spolubyvajuca,
obaja v podnajme a obcas mam pocit,ze sa zblaznim z tych neprijemnych pocitov...snazim sa na to nemysliet ale este ked mi povie ako sa mu prihovarala...neznasam ju :-(
a vobec neviem co s tym

kocicka_z-GB

tak ja iba cem pwoedat ze aj moj priatel je welmi ziarlivy,.... kamosky mi hovoria ze to znaci ze ma welmi miluje,,, no na druhej strane to skodi nazmu wstahu lebo sa stale iba hadame,, ale na konci dna sa udobrime a preziwame krasne chvile... jedno ma stve ze ked sa rozprawam s kamosmi tak wibuchne a zacne hrozna hadla,, a ked on sa rozprawa z nejakym dievcatom tak nic,,,, musim priznat ze aj ja som ziarliva ale dusim to w sebe,,, keby ze obidvaja sme davali najavo nasu ziarlivost ,, tak us davno by sme neboly spolu,,!!.. mislim si ze ja som ta co stale zachranuje nas wstah,, ale zase on je ten ktory mi dawa tu nadej a chut ho zachranovat,,
prajem pohodovi zwisok dna =)

pomozteeee prosim

PROSIM OZVITE SA MI NA MOJ MAIL PENALTA@AZET.SK AK MI POMOZETE SO ZIARLIVOSTOU. SOM CHOROBNE ZIARLIVA..POMOZTE PROSIM. DA SA TO VYLIECIT SAMO ALEBO POTREBUJEM ODBORNIKA?A KDE HO NAJDEM? DAKUJEM PROSIM POMOZTE MI.

6irim

Ahojte,
len aj ja by som sa chcela k Vám pridať. Aj ja som chorobne žiarlivá a niekedy ma ovládne paranoja.
Ale za to všetko môže môj partner, nakoľko som mu prišla na niekoľko klamstiev a on sa iba zamotával azamotával.
Pri kecaní s bývalou- mi povedal že prečo sa hambím priznať že náš vzťah je horší ako bol ich. Podotýkam- on neznesie ked ja niekomu náš vzťah opisujem a to viac nenávidí ak kecám s nejakým známym chlapom.
Pri kecaní na nete- vraj je to virtualne a on sa potrebuje niekomu vykecať, vraj nič zlé nerobí pokiaľ kecá z obrazovkou PC.Povedala som mu že sa mi to nepáči a ja si to neprajem, nakoľko sme sa spoznali na pokeci a sme spolu 4 roky, vieme ako to tam chodí a o čom sa tam debatí.Dal sľub, že tam nepojde.
No a čo sa týka sebavedomia- snažím sa ho zdvihnúť módou, obliekaním a zvlášť keď ideme niekde spolu. Užívam si keĎ sa otočia chlapi za mnou a on sa ma spýta? Vy sa poznáte? Čo tak čumeli?

No a keď sa otáča za sliepkami on- ja len poznamenám- pekný účas však? Alebo sa poznáte?
Nečítajte knihy, robte so sebou. A to bojujte za krajší svet a nemyslite si že by sa niekto ulakomil Vašich chlapov. Ja sa tiež takto snažím upokojiť, keď vydím doma tie nedostatky, čo samozrejme vonku nejdú.
Veľa zdaru, aj ja bojujem.

v

vdaka orgi za radu....aj ked sa celkom nestotoznujem s tym....momentalne som bez partnerky a neviem si predstavit zacat vztah,ze jej hned na zaciatku poviem,ze nehnevaj sa na to mna,som ziarlivy,ale chcem to liecit...podla mna je vacsia sanca udrzat si vztah,ked to bude clovek dusit v sebe....skor by som chcel vstupit do nejakeho buduceho vztahu,ak sa este nahodou podari,s vyliecenou ziarlivostou....aj ked uznavam,ze to je takmer nemozne

luciferka

Ja viem, a dakujem za radu, len to je tazke ked on mi nikdy nic zle na moju osobu nepovedal, ani na tu ziarlivost, jednoducho on mi vzdy povie ze nie je dokonaly aby mi mohol nieco vycitat, tak mi to co mu na ne vadi ani nehovori.....a o tej mojej ziarlivosti sa uz odmieta uplne vyjadrovat, sa divim ze je este so mnou, asi mu na mne naozaj zalezi, len ja to nevidim.....a dakujem este raz

orgi

Urcite ho tvoja ziarlivost uz otravuje, ale viem co hovorim, lebo sa na nu dokazem pozriet z oboch stran. V predoslom vztahu ziarlil na mna frajer a tak viem, ako sa citi ten tvoj, ale zase v tomto vztahu ziarlim ja.
Jeho ziarlivost ma prenasledovala a otravovala, vsetko co povedal ohladom chalanov a mna sa mi zdal ako jeho dalsi ziarlivy utok.
Ide o to, ze ziarlivec uz nevie, kedy je jeho ziarlivost opodstatnena a kedy je to len jeho subjektivne trapenie. Tak sa to snazi dusit v sebe a sprava sa neprirodzene.

Ak tvojmu priatelovi este zalezi na vztahu, musi ti pomoct v prvom rade on. Navod som vam dala hore.

luciferka

Ahoj orgi, no to si tak pekne napisala....., ono je to zlozite, moj pritel vie o mojej ziarlivost, a myslim ze uz sme pisli aj na to, preco som taka, ja som taka nikdy nechcela byt a teraz som ako furia a viem preco.....takze dufam ze na tom budem moct popracovat....priatel sa o tom uz nechce viac rozpravat, a ani sa mu necudujem, cudujem asa mu akurat ze je este so mnou, ja sama so sebou nevydrzim, tak co on chudatko...dnes som svoju ziarlivost nejako prehltla a len som mu nieco naznacila ale nevycitala som mu, tak som so sebou spokojna tak trocha...ale styale neviem ako tomu zamedzit uplne, a nechapem stale na co potrebujem chlap zijuci so zenou spoznavat nove a nove dievcata, aj ked mi aj toto vysvetlil...., ziarlivost nam len zabija vztah...

orgi

Ide o to, ze priatel musi pochopit, ze ziarlivost je vlastne choroba, a vo svojom vnutri clovek, ktory ziarli, za to nemoze. Ziarlivost ma korene este v detstve a suvisi s prvymi rokmi zivota. Je to zlozita psychologia. A potom tiez ako sa vedel clovek presadit v detskom kolektive. Ide o takzvanu sebalasku. Sebalaska je pojem, ako sa mas rada. Clovek, ktory si vazi sam seba, nenecha napriklad od ostatnych na seba nadavat a pindat, vie sa ubranit a nie je az taky rozcitlively, zvycajne nebyva ziarlivy a jeho sebalaska je v poriadku. Naopak, clovek, ktory si nevazi sam seba, nema sa rad /ty si mozes mysliet, ze sa mas rada, ale v tvojom vnutri to moze byt inak/, viaze sa na priatela/priatelku a nedokaze si bez neho predstavit svoj zivot, najradsej by s nim "splynul", tak taky clovek zvycajne ziarli. Dokonca vacsinou byvaju ziarlivci starsi surodenci, ked ich mladsi surodenec velmi zavcasu odtlacil od mamy. Tu je jeden z korenov ziarlenia.

Ale v kazdom pripade svoju ziarlivost nesmies pred priatelom skryvat v tom zmysle, ze mu o nej nebudes hovorit. Musis sa s nim uprimne porozpravat o tom, ze ho milujes a mrzi ta, ze ziarlenim ublizujes vasmu vztahu. Povedz mu, ze by si bola rada normalna, ale ked na teba pridu tie cierne myslienky a obavy, ze sa to ovlada velmi tazko a ze prave vtedy sa bojis, ze ho stratis. A podotkni, ze za tie myslienky nemozes.

Na druhej strane ale musi aj priatel pochopit, ze ked ti chce pomoct, tak musi aj on dodrziavat iste pravidla, aby u teba nespustal ziarlive zachvaty. Je v poriadku, ked si na internete pise aj s inymi dievcatami. Ale rovnako ti musi povedat, o com si s nimi zvykava pisat a preco si to dievca pridal do priatelov.pretoze jedine tak nebudes ziarlit. Ked medzi vami vymizne ta bariera. Z jeho strany je to obranna bariera, lebo mu uz lezu asi na nervy tie tvoje zachvaty a pripada si, ze ho kontrolujes, a z tvojej strany musi vymiznut bariera toho, ze sa hanbis za svoju ziarlivost.

pretoze az ked si svoju ziarlivost otvorene a nahlas pred nim priznas, je to prvy krok k tomu, ze sa s nou stotoznis, jemu das najavo, ze ta to mrzi a chces s tym nieco robit. Ale pamataj, ze to nie je len tvoja vec, ale aj jeho vec a musi sa do riesenia pridat aj on.
Preto budte k sebe co najuprimnejsi. Ty mu povedz situacie, ktore u teba spustaju ziarlivost, on nech ich opise zo svojej strany. On tebe povie, co mu vadi a co sa mu zda prehnane.

A tiez pomaha taka hra, ze ty sa zahras na neho a on na teba. Nastavite si akesi zrkadlo a mozno si uvedomis mnoho veci, ked uvidis "seba".