rakovina koze

lek

Dolezite je, ci sa tie znamienka v poslednom case akokolvek zmenili - co do velkosti, farby (stmavnutie ale aj vyblednutie), svrbenie, zacervenanie v okoli, vytvorenie chrasty ci krvacanie zo znamienka - to su vsetko prejavy, ktore signalizuju, ze znamienko je "nepokojne" a treba ist hned na onkodermatologicke vysetrenie). Vypukle, pripadne ochlpene znamienka, ak take boli vzdy, su tie pokojne. Rizikovejsie su prave tie ploche, ktore netrcia nad povch koze, nie su ochlpene. Pri sono vysetreni prsnikov sa nemozno nijako vyjadrovat k znamienkam. Metodou na vysetrovanie znamienok je dermatoskopia.

radca

To vysetrenie sa tusim vola histologia. Pozru to pod mikroskopom a podla poctu buniek zistia, ci je zhubne. Ja poznam ludi, ktorym sa znamienka menia vselijako a su uplne zdravi. Treba to dat asi vysetrit.

alz-bee

petra: ja si myslim, ze cez sono sa neda zistit, ze ci mas alebo nemas rizikove znamienka, lebo sono sluzi na prezretie prsnikov a nie znamienok...k tej koznej chod teda o dva tyzdne, i ked verim, ze cakat na nieco je uplne o nervy. Kazdopadne neviem prsne, kde ich mas,ale snaz sa ich mat prelepene paskou, aby na ne nesvietilo slnko. Alebo nos oblecenie, ktore ich bude zahalovat. Znamienka su svine a treba si davat na ne bacha. ja mam jedno pod prsnikom a chcela by som si ho dat vybrat, i ked sa nezvacsuje, ale tak je stale drazdene podprsenkou...pocula som ale, ze najlepsie je ich davat si vyberat v jeseni a nie cez leto.
Tu je dobra stranka: www.sds-sk.sk

petra84

na prsnikoch mam dve divne znamienka, obe su az do cierna , vypukle a jedno z nich ma nepravidelny okraj, moze to byt moc nebezpecne? mne sa zda ze ich mam take odjakziva, pred mesiacom som bola v ramci preventivky na sone prsnikov, a lekar mi pri vysetrovani prechadzal aj cez tie znamienka a nic neobvykle nenasiel, newiete mi povedat ze keby som s nimi daco mala, tak sa to da odhalit aj cez to sono? ku koznej sa dostanem asi az tak o dva tyzdne, dovtedy ma asi porazi:(

alz-bee

Jooj, vidim, ze mas o nu naozaj strach...verim, ze neskoro to nebude:)) Moja sestra ma na rukach take male fliacky dobiela a nebola s tym vobec u kozenj, uz to ma dlho a nastastie je v pohode. Ale budem ju musiet dokopat k tomu,aby sla ku koznej.

Fajnsmeaker

alz-bee
dakujem, ja som jej to povedal, ved dnes mi to ukazala a hned som jej povedal ze nech ide zajtra....pojde ale az na buduci tyzden..neni to neskoro ze?
inak mamina ma 43rokov

alz-bee

Moze to byt tzv. pigmentovy fliacik, ale doktorka nie som, cize ti to naozaj neviem povedat s istotou...nech ide ku koznej,lebo s kozou sa netreba zahravat. Drzim jej palce:))

Fajnsmeaker

prosim vás mamina ma asi tyzden na nohe taky asi centimentrovy fliacik bielej farby...je uplne hladky, a vobec ju neboli ani nesvrbi ani nic....prosim vas nieje to nic vazne? :(

vsevedka

Jaja, navštív čím skôr lekára, takto na diaľku sa to nedá posúdiť, znamienko musí posúdiť odborný lekár dermatológ, niekedy je potrebné aj vyšetrenie digitálnym dermatoskopom.

jaja

Prosim odpiste hned.Teraz sa mi znamienko začervenalo a aj stvrdlo a k tomu ma to aj trochu boli na dotyk a pali.Mam hned navštivit lekara?