Zaujímalo by ma, či ste mali vzťah (alebo máte) kde v spoločnej domácnosti dochádza (dochádzalo) k psychickému násiliu/týraniu (párkrát aj fyzickému-opatrne bez modrín) zo strany partnera. Ako ste to riešili, ako ste sa zachovali k svojmu partnerovi?
Ide o napr. zosmiešňovanie, ponižovanie, zahanbovanie, krik a kritiku (aj za maličkosti), urážky, úplnú manipuláciu, vnucovanie jeho názoru, znevažovanie názoru obete (obeť podľa neho nemá právo názor), vyvolávanie pocitu viny, citové týranie/zákaz prejaviť city a pocity (napr.objatie, smútok, slzy), budenie zo spánku, prekrúcanie slov a faktov v jeho prospech, financie, bývanie, platby a strava (obeť je momentálne bez príjmu a nemá kam ísť ), zásahy do súkromia (pritom on si môže robiť čo chce) .. atď, atď, následne trest: odmietanie komunikácie). Jeho agresívne správanie trvá 3- 6 dní a potom zas pohoda a "medové týždne).
Na pokraji síl
Bola som v takom vztahu 7 rokov. Nakoniec to dobre dopadlo. Rok pred koncom vztahu mal paralelny vztah s inou, lebo ja som zacinala prejavovat vlastny volu a dovolila som si mat obcas nazor. Ked som zistila, ze mi rok predstieral realitu, ktora bola ale uplne ina, bol totalny koniec. Skoncila som sice uplne sama bez kamaratov, bez zalub, bez vlastnych snov a buducnosti, lebo vsetky plany zmizli z hodiny na hodinu, bez vlastnej osobnosti. Ale vsetko toto som si vybudovala nanovo a ked sa teraz obzriem naspat, je to moje najvacsie vitazstvo v zivote. Ale teda nic tazsie sa mi nikdy nestalo ako toto. Mas ten problem? Ak chces, mozeme si o tom pisat viac.
Je to toxický a patologický vzťah, týrania. Musíš odísť. Nemáš nejakých príbuzných alebo priateľov, ktorí by ťa dočasne ubytovali? Ak nie, mohla by si ísť do útulku pre ženy? Máš deti?
Vztah s takym clovekom je na urovni alkoholika, ktory ma tiez casto len urcite obdobia. Je to aj na urovni pedofila, ktory svoje dieta zobere do "tajnej miestnosti" iba v nedelu a zvysok tyzdna je prikladny rodic. Podobne, niektori vrahovia zavrazdili obcas, potom sa po skutku vratili do postele manzelky, a viedli sporiadany zivot, ako by sa nic nestalo, a "odskocili si takto" raz za par rokov.
Je to teror na obeti, ktory postupne znici jeho psychiku, nahloda sebavedomie, po case sa to bude zhorsovat, az to moze skoncit zruinovanim cloveka, alebo aj samovrazdou. Treba prerusit taky vztah, a zamysliet sa nad sebou, preco si pritahujes takych ludi. Totiz, problem mas aj ty, normalny clovek by sa zobral po prvej facke. Ten problem musis vyriesit v sebe, inak budes stale dostavat na hubu od zivota, v roznych situaciach... raz od partnera, raz od sefa, raz od nastvanej predavacky. Teda, tvrdim, ze problem mas hlavne ty, partnera neries. Ten je len tvojim zrkadlom, ukazuje ti, ako si na tom - si bici panak, s malym sebavedomim, ktory si navyse podvedome pritahuje tieto situacie (asi aby ich vyriesit). Musis sa tomu postavit, a stat sa clovekom, ktory si nenecha so sebou zametat. Ak sa aj zbavis partnera, moze to byt prospesne, a ulavi sa ti, ale tvoj problem ostane, a moze ti to pritiahnut zase, dokym nad tym nevyhraas. V kazdom pripade, doporucujem rozchod, kedze toto postavenie sa niekomu v spolocnej domacnosti moze skoncit aj velmi nedobre.