ahojte, potrebovala by som vediet vas nazor. rozpravala som sa o tom asi so 4 ludmi a kazdy gulal ocami, ze je to tazke...mohla som ist na vysoku do mesta, v ktorom by som musela byt naisto na internate, lebo dochadzanie by bolo nemozne. ale viac som zatuzila po skole, ktora je od mojho bydliska 50 km a k tomu vsetkemu mam vlak zdarma. prv, ked som sa rozhodovala, kam pojdem, rodicia suhlasili, ze hoc budem v blizsom meste, mozem byvat tam a nemusim dochadzat. bola som stastna. ked som sa s niekym bavila o skole a ubytovani, tak si nik nevedel predstavit, ze by mal dochadzat. samozrejme, ze rodicia ocakavaju, ze si najdem brigadu...tak uz ju mam. v auguste nastupim a je to minimalne na rok. ale teraz sa situacia zrazu zmenila a pekne ma to sokovalo...podla mojho otca mam dochadzat, lebo vlak mam
zadarmo a ked to stihaju deti v nasej dedine (pricom pozna max. 3 take osoby a vsetko su chlapci a brigadu maju doma pod nosom) a dru ako kone, dochadzaju a aj skolu ukoncia, tak musim aj ja...ked mu poviem, ze ako su na tom druhi, tak ho to nezaujima...ale ked on povie, ze druhi, tak je to v poriadku. aby som zarobila 5000 korun mesacne, musim si odpracovat 20 hodin tyzdenne, pricom je to rozdelene tak, ze by som tam asi musela byt kazdy den len na par hodin...ubytovanie okolo 1500 korun a priblizne 3500 na zitie. da sa to zvladnut? skola, kazdy den brigada a priatelia? alebo som vazne taka rozmaznana, ze chcem tak vela, aby som nemusela denne cestovat 2 hodiny...?? mozno mi ani internat nedaju, ale da sa najst aj ine nie predrazene ubytovanie...ale vzdy je to lepsie, ako cestovat denne 2 hodiny... poradte mi prosim ako ste na tom vy...ja sa vazne bojim...a nechapem, pre koho tak spori, ked sa ani nic nechysta opravovat, mamka s nim na dovolenku ist nechce, auto je uz splatene...a maju teraz len mna, lebo ich starsi potomok je uz roky prec (zrejme tiez pre nedostatok financii a neustale hadky)...keby som vedela, aka bude situacia, tak ani na prijimacky do toho mesta, kde sa mozem dostat vlakom za darmo,nejdem...zbytocne trapenie...:( a snazim sa od nich pytat co najmenej penazi. od matur som bola len na jednom vikendovom vyletiku, na ktorom som neminula ani 300 korun a 2x som bola na kupalisku...a ked som sla vybavovat brigadu, tak ma to stalo cas (ale to nevadi, hlavne ze som nasla), no aj tam som potrebovala nejake korunky, kym som si nieco normalne nasla...co na to poviete???
nepatri to tu mozno,ale predsa...
si mila Alternativa:) mam vsetko jasne, ale zaroven vidim pred sebou vsetko cierne...a aj co sa tyka rodicov...neverim, tomu, ze otec zmeni nazor, lebo je este viac tvrdohlavy ako ja. a mamka sice stoji na mojej strane, ale radsej je ticho, lebo si nechce koledovat o dalsiu hadku. joooooj, keby som aspon pekna bola:D pekni ludia pridu skor k peniazom:D
...a mozno sa mylis...my rodicia reagujeme tiez svojsky, hlavne otcovia :D. Ale Vas, deti, milujeme. Rozne nase postoje sa tazko vysvetluju a deti ich pochopia, az ked sa sami stanu rodicmi :D. Napr. aj odchod dietata na internat...je to velka zmena a rodic presne vie, ze to je moment vyletenia vtacatka z hniezda. A pri tomto vylete hrozi aj zlomenie kridelka...Tak teraz som trochu hajila "farby" rodicov, OK?
Vidim, ze mas vsetko jasne, drzim Ti palce.
hm...kiezby to vedel pochopit...mam taky pocit, ze sa mi vsetko snazi stazit uz len preto, ze on nikdy nepocitil otcovsku lasku(jeho otec on ho ani nezakopol)...ale to, ze by som mu chybala, to zial nehrozi.
V tomto prípade fakt nestačí len chcieť. Ja som mala na škole niekedy rozvrh od 8 do 17 hod. Boli tam síce malé prestávky, ale čo stihneš za 45 minút ked si mimo mesta? Súhlasím s alti, najskôr počkaj, lebo prváci mávajú najrozhádzanejší rozvrh. A potrebuješ nabehnúť na ten systém, zvyknúť si na nové veci. Lepšie by Ti bolo na internáte. A podľa mňa, otec nešetrí, ale sa skôr bojí, že príde o svoju dcéru. Môj bol taký istý. Mne radšej kúpil auto, aby som chodila domov čo najčastejšie, ked som nemala školu. Ale nebud tvrdohlavá voči nemu, s tým nič nevyriešiš. Skús sa porozprávať s maminou! Dohodni sa s nimi, že skúsiš prvé dva mesiace byť na intráku a potom sa uvidí ako bude ďalej. Apeluj na to, že sa potrebuješ venovať štúdiu! To je to prvoradé!
dakujem alti. ved prave o to ide...skola dakedy skoro zacne a neskoro skonci a samozrejme medzi tym su pauzy...2 mesiace pobrigadujem a uvidim ako mi pojdem brigada aj skola naraz. ak by som chodila na brigadu, tak by som urcite nedochadzala...len ten cas...neda sa vsetko naraz...aj ked niekedy sa hovori, ze staci len chciet...
Navrhla by som Ti, aby si v pokojnom rozhovore s otcom urobila navrh, ze zatial ani jeden z Vas netusi, ake naroky na Teba a Tvoj cas bude mat nove studium. Spravidla sa tituly nerozdavaju len tak, to som presvedcena. Vo vysokoskolskom studiu je vela presuvane aj na samostudium. A ak mas byt kvalitna odbornicka, musis fakt studovat aj mimo urceneho rozvrhu hodin. A v kolektive spoluziakov sa uci lahsie. No a rozvrh hodin moze byt roztiahnuty od rana do vecera s nejakymi pauzami. To teraz ani jeden z Vas nevie, tak urobte vzajomnu dohodu, ze definitivne rozhodnutie urobite po otestovani Tvojho zatazenia v skole. Intrak mozes kedykolvek odhlasit. Inak, na skole, kde ja posobim, do 50km sa internat neprideluje a naozaj mnohi cestuju. Je to ale drina - napr. na vyucbu so zaciatkom 7.00 /aj taka je u nas :D/ musia vstavat o 4.00 kvoli urcitemu spoju. A chces aj brigadovat...zatial nerob striktne zavery, ale hovor o tychto stazenych podmienkach pri dennodennom dochadzani s rodicmi.