ALA (kyselina alfa-lipoová) je ako vitamín a predsa nie je vitamín, prečo?
Prečo ALA nepatrí medzi vitamíny?
Alala - to je jedno či patrí alebo nepatrí. Vplyv ALA na demenciu:
www.ncbi.nlm.nih.gov
Od roku 2015 nie je intravenózne podávaná ALA schválená kdekoľvek na svete okrem Nemecka pre diabetickú neuropatiu. Vraj bola preukázaná ako primerane bezpečná a účinná v štyroch klinických skúškach. Avšak ďalšia veľká štúdia v priebehu štyroch rokov nezistila žiadny rozdiel od placeba.
www.ncbi.nlm.nih.gov
atď. už ma to nebaví ďalej hľadať.
@ Alala, niekde si to čítala, to ťa zmiatlo a že pochybuješ, palec hore! : )
ALA funguje totiž ako superoxidant – odstraňuje voľné radikály, bojuje proti zápalom, je nevyhnutná pre správnu funkciu srdca, nervovej sústavy, pečene, mozgu, očí,...
Spolu s glutatiónom, vitamínom C a E patrí k najsilnejšej antioxidačnej výbave. Je rozpustná vo vode
aj v tukoch, a tak sa ľahko pohybuje v bunkách a tkanivách, preniká aj do mozgu. Telo si tvorí túto látku aj samé priamo v mitochondriách buniek.
Je dôležitá pre cukrovkárov - znižuje a pomáha udržiavať stálu hladinu cukru v krvi.
@ KLaudiia97, možné vedľajšie účinky sú tráviace a kožné problémy, únava, poruchy spánku,...
Ok tak patrí :) Ale pochybujem, že nejaké štúdie postupne vyvracajú jej pozitívne účinky, to je nezmysel
Nieže nepatrí, ale patrí! Philips ti tu UŽ napísal, že sa jedná o vitamín B13!
Kubo odkial mas take info? Rano som googlila aj na zahranicnych strankach a nic o jej negativnych ucinkoch som nenasla. Velmi ma zaujimajj taketo veci. Vdakaa :-)
Lebo ľudské telo si ju vie vyrobiť. ALA je organosírová zlúčenina, takže ak budem prijímať síru v potravinách, má telo potrebné prvky na jej výrobu. Síru obsahujú napr. vajíčka, cesnak, šošovica, chudé hovädzie a bravčové mäso, mlieko, hydina, ryby, morské plody, kapusta, brokolica, ružičkový kel, červená paprika alebo aj slnečnicové semená.
ALA sa často propaguje aké má jej užívanie zázračné účinky, ale odborné štúdie ich postupne vyvracajú. Existuje štúdia o tom, že ALA spôsobuje významné spomalenie atrofie mozgu u pacientov so sekundárnou progresívnou roztrúsenou sklerózou liečených 1200 mg racemickej ALA denne. Ale ešte treba určitý čas aby sa to overilo ďalšími štúdiami.
B13.