To je uplne normalne, ze chcete zmenit lekara (praktickeho) a ziadny z dalsich v nemocnici vas nechce prijat?? Nie je to sposobene zdr. poistovnou - nikto sa ani nespytal aku mam, takze tymto to nie je.
So svojim lekarom nie som spokojna a myslela som si, ze mam slobodne rozhodnutie doktora zmenit, ale ked vas pri dverach odmietnu, ze neberu, je to teda dost frustrujuce.
Zmena prak. lekara - preco odmietaju pacientov?
Nie je to úplne tak s tými poisťovňami, aj keď vytvárajú zisky, ktoré by nemali, lebo je to na úkor zdravia pacienta. Naši určití lekári sú tiež veľmi vynachádzaví,naúčtujú si aj to, čo by nemali alebo ešte pridajú k diagnóze, vidím nezrovnalosti na svojej elektronickej karte. Lekári tvrdia pri uzatváraní zmlúv s poisťovňami, že chcú od nich vyššie platby a všetko v prospech pacienta. Nuž komu veriť? Ja som potrebovala zmeniť očného lekára, poisťovňa mi pomohla. A na svojej karte vidím, že úkony lekárom poisťovňa prepláca hneď. Ktovie kde je pravda a kto klame, nedá sa ozaj nikomu veriť a to je chyba v celom systéme nášho zdravotníctva. Žiadna vláda nedokázala nič vyriešiť. V poslednej dobre si všímam že zomiera pomaly viacej ľudí pod 70 rokov ako nad, keď čítam naše regionálne noviny alebo idem okolo inf.tabule. A ak sa náhodou stretnem s niekým, kto toho človeka poznal, často počujem, doktori zanedbali to alebo to......áno nedostala s im možno včas správna liečba z dlhého čakania na vyšetrenie a lieky. A to ešte nie sú ľudia zo súčasnej mladšej pretučnenej generácie. Súčasnému ministrovi držím palce, nemá to ľahké, musí odolávať rôznym tlakom či už zo strany lekárov alebo poisťovní. Snaží sa urobiť poriadky v zdravotníctve, len dúfam že ho zase nepotopí politikárčenie našich politikov a hlavne pred voľbami.
chore crevo , nastastie ja nemausim nejak extra po dr chodit, som alergička , dr. aj sestrička pri nej su milé, beru ma kedykolvek ked pridem, ani odporucanie mi netreba, zvycajne tam dojdem okolo obeda ked su tam 1-2 ludia za 5-10min som vybavena,..
BA mam vyše 4hod. cesty vlakom , takze sa mi to neoplatí, ani by som nemala kedy už duplom :-D pred pobedk´nou zmenou asi nevybavím :-D
Whisper - ja som si zaplatila rocny poplatok do Procare a tym je to u mna vyriesene. Tam som sa aj na ORL dostala tak, ze termin zo dna na den, svrbeli ma usi a trvalo to vela, vela rokov, vyberala som si z usi vysusene biele supinky, zlata dobra pani doktorka sa na to pozrela, povedala, ze je to alergicky ekzem, dala mi masticku a antihistaminika, pomohlo, vybavene, konecne pokoj.
Ku gastroenterologovi som cakala tyzden, co je vzhladom na nedobru celkovu situaciu (inde sa caka na gastro minimalne 3 mesiace) uplne super. Jedine s alergologom je casovy problem, tam treba cakat viac jak tri mesiace, pricom ale kym nemocnica, kam som chodila, nepatrila pod Procare, tak som u tej istej alergolocicky vedela dostat termin zo dna na den, potom sa k nej ale nahrnula cela Bratislava (vsetci bratislavski klienti z inych pobociek Procare, v ktorych ziadni alergologovia nepracovali) a bum, dosralo sa to u nej, teraz minimalne trojmesacna cakacka. Skusim si najst v Rakusku nejakeho sukromneho alergologa, nech je pokoj, aj tak na Slovensku travim asi tak 6 mesiacov v roku, je to tak pol na pol. Kartoteku chcem preniest, este som nemala cas to vybavit. Byvam v NZ, ale uz aj kamoska, novozamcanka (inteligentna, VS- vzdelana) spominala, ze pekne mesto, ku ktoremu ma vztah, vyrastla tam, byva tam, pracuje tam, ma tam rodinu, kamosky, a tak... len ti novozamocki lekari ju vedia totalne dozrat...- ona to vystihla :), to aj mna moja sibnuta doktorka dozrala, nebudem rozoberat, rozobrala som to v inych temach. Preto prenasam kartoteku prec, akonahle budem mat trosku casu a beriem do Bratislavy do mojej oblubenej nemocnice. Hodina cesty rychlikom ma nezabije. A ten rocny poplatok si tam mozem zaplatit kazdy rok. Pokial ale viem, ze je o mna postarane na urovni a bez zbytocnych cakaciek, tak si to takto poriesim a mam pokoj, za tie peniaze mi to stoji. Neviem teda, ako daleko mas Bratislavu a si si mozes/chces dovolit Procare, ale pokial ano, toto by bola jedna z moznosti, ako si vyriesit ORL. PS: raz, ked som potrebovala akusi banalnu zalezitost, zasratu papierovacku, akesi potvrdenie, ze som zdrava... prisla som tam nieco po siedmej rano a tiez som tam cakala jak blbec dobre, ze nie do pol tretej poobede. A preco? Lebo sibnuta doktorka si veselo uprednostnila svojich dobrych znamych, ja cakam cele hodiny a po asi styroch hodinach cakania sa tam dovalili traja ludia - akysi teenager so zlomenou rukou, plus jeho otecko a mamicka. POzeraj jak blbec, ze toto co je??? A doktorka, vraj oni maju predplateny termin na tu a tu hodinu. Ja nie som klebetna, nepoznam nikoho, nepoznam ziadnych bohacov a prachacov a vysokopostavenych ludi z NZ. SOm introvert, do ludi a do klebiet sa nestaram.DRZOST; DRZOST A ESTE RAZ DRZOST!!! Ano, Nove Zamky, malomestiacka zasrata debilna spolocnost. Ked mas otca, mamu politikov, celebrity a ine hviezdy z nobl spolocnosti, nemusis ani k doktorovi cakat a uprednostneny budes vsade, ale ked mas rodicov chudobnych, v spolocenskom rebricku nic neznamenajucich, kazdy ta posliape, udupe, hovno a prdel si z teba bude robit... a este sa opovazi vyplestit oci a cudovat sa, preco si zdrhla so Rakuska??? No tak asi preco??? Cakala by som, ze ako k cudzinke sa ku mne v Rakusku budu spravat jak k hovnu, k sracke, k menejcennemu clovekovi a cuduj sa svete, tam sa, hoci som cudzinka, kazdy ku mne sprava pekne a milo a dobre, ale v rodnom meste? Mozem zabudnu!!! Kde je moja motivacia vratit sa? Nikde Ziadnu nemam. Ked sa k niekomu cudzi spravaju lepsie jak vlastni, tak zostane pochopitelne medzi cudzimi, no tak sa tam asi citi dobre.
Prečo odmietajú pacientov? Nuž, to je trochu zložitejšie. Poisťovne rušia zmluvy lekárom alebo im nepreplácajú vyšetrenia/výkony ktoré reálne spravia, aby ušetrili. A lekár má potom obmedzený počet vyšetrení, ktoré môže spraviť, môže sa starať len o obmedzený počet pacientov (lebo zadarmo robiť, nuž bol by sprostý, ale veľa lekárov ošetrí desiatky ľudí mesačne bez toho, aby im to poisťovňa zaplatila). Poisťovňa má všetkých pacientov aj lekárov a nemocnice úplne v riti - aj nemocnice majú limity, kedy im poisťovňa preplatí len určitý počet pacientov (obyčajne vôbec nepostačujúci, chorých je viac). Lebo treba zaplatiť 700 tisíc masérovi, 2 mil. za prístroj (čo stojí 300tisíc), iný materiál, lieky, aby mali profit firmy a určití jednotlivci... proste z obrovského balika si každý chce urvať. Nestará sa aby mali pacienti služby na úrovni, aby lekár dostal za svoju prácu zaplatené... hovorí sa tomu korupcia. Prekvitá a bujnie. Peňazí je dosť, len nejdú do zdravotníctva a pacient (a lekári tiež) to neskutočne cíti. Žiaľ. Takúto vládu niekto zvolil, nespadla z neba sama od seba. Takúto si zaslúžime. A takto to tu (ne)funguje.
ja by som zašla do poistovne že nech mi láskavo pridelia lekára, kedze si platím zdravotku kazdy mesiac!
ako ja mam Dr. mimo miesta bydliska, ja som sa nevedela na ORL dostať, jedna Dr. už neordinuje-skončila,
druhá Dr. ma nezoberie že patrim podla obvodneho Dr. do ineho mesta..
dalsia Dr. ORL ordinuje 2dni v tyždni od 10-13, kedze je
"the best of,." plna čakaren ludí, ja mam moznost isť ku Dr. l
en pred pobednou zmenou, kazdy druhy tyzden,
-pridem tam o 9:00 a na dverach zdrap papiera asi 10cm velkosti, akoze "poradovník" uplne plny, uz som sa nevedela zapisat,
-pridem iný den - 8:30, OK zapísala som sa... JUpííí, vyzeralo to že v pohode stíham, predo mnou 2 ludia, samzrejme ze po nich prisli dalsí, ktory uz predtym boli v ambulancii ale boli na RTG dutín atd.. tak idu prednostne.. potom prichádzajú po mne noví pacienti - matky s detmi, ako nepoviem ked zoberu dnu prednostne mamičku s babätkom - OK...!
ale že prednostne zoberu decko v školskom veku čo ma vydržať sedieť na riti hodiny...!! takže zbytočne! som sa zapisala, už len 2ja boli predo mnou , natrepali sa tam s detmi , tak boli uz predo mnou asi 10ti.. OK - pozerám na čas 12:45, a ja musim do práce, .. tak som tam ako p*i*č*a presedela vyše 4 hodiny!!! a hovby z toho..!
akože nechápem systém,..!
Veru neberú, je to jedno či je to praktický, očný, alebo zubár. Sú údajne preťažení veľkým počtom pacientov. Kto dovolil im utekať za hranice, keď vyštudovali za naše peniaze? A keďže ich je málo, tak si môžu robiť čo chcú, nemajú konkurenciu. Ak sa zákon o dobrovoľnej zmeny lekára nedá úplne splniť, tak nech ho zrušia. Je ponižujúce pre pacienta chodiť, hľadať, prosíkať.