Čítam na internete rozne fóra a v poslednom čase sa vrece roztrhlo z témami o zmiešaných manželstvách. Tak tu chcem troška napísať aj o mojej skúsenosti lebo väčšinou všetci píšu len o hrozach, katastrofách a problémoch. Ja som pätnást rokov vydatá za Turka. Žijeme na Slovensku celý čas hoci manžel pochádza z dosť bohatej rodiny, aspoň na naše pomery. Určite po materiálnej stránke by sme sa v Turecku mali lepšie, ale ani jeden z nás nie je zaťažený na bohatstvo. Ja som sa po svadbe bála odísť do Turecka práve kvôli podobným rečiam ktoré ma stále strašili. Aj keď moji rodičia mojho muža dobre pred svadbou poznali, vedeli, že je dobrák, aj tak celú moju svadbu mama preplakala. Už ma videla predanú za ťavu a obmotanú v čádore alebo burke. Svadbu sme mali na dva spôsoby. Podľa kresťanských aj moslimských tradícií. Hoci je môj manžel moslim, svoje náboženstvo nijako nenanucuje okoliu. Ja som naďalej kresťanka a deti sme dali pokrstiť. Vysvetľuje im aj islám, ale len ako zaujímavosť a aby vedeli, že ich otec vyrástol v tejto viere. Manželova rodina je roztrúsená po celom svete, mnohých sme už navštívili a niektorí z nich boli u nás na Slovensku. Aj keď nie sme žiadni boháči nikto nás nenúti presťahovať sa tam, kde by sme mali viac možností. Môj muž je výborný manžel, dobrý človek a perfektný starostlivý otec. Aj my máme občas iný názor na tú istú vec, ale za celé manželstvo som nezažila jedinú vážnu hádku. U nás sa nekričí, neplače. Keď občas čítam výstrahy pred Turkami pripadá mi to veľmi zvláštne že tak hodnotia ľudia, ktorí nič také zblízka vlastne nikdy nezažili. Pritom ja sama som nemala vôbec ružové detstvo. Keď som bola malá otec pil, neskôr si našiel milenku a odsťahoval sa od nás. Po čase sa síce k mame vrátil a piť prestal, ale nikdy sa o rodinu tak nezaujímal ako to vidím u môjho muža. Pre neho sme my s deťmi všetkým. Kvôli mne sa naučil variť, pomáha mi v domácnosti so všetkým, je pozorný, ohľaduplný. Je to veľmi dobrý a čestný človek a nikdy som ani na chvíľu neoľutovala že som sa pre neho rozhodla. Som presvedčená že človeka nerobí človekom rasa ani náboženstvo, ale dobro má každý z nás v srdci. Ak ho nemá, je jedno, v akom prostredí sa narodil a vyrástol. A ak si niekto z vás myslí, že u nás je to tak iba preto, lebo žijeme na Slovensku, tak s tým nesúhlasím. Môj muž má dve sestry a dvoch bratov. Všetci majú rodiny. Jeden brat so ženou žije v Turecku s ich rodičmi, druhý v Nemecku. Obidve vydaté sestry žijú v USA. Všetkých jeho súrodencov mám rada a navštevujeme sa. Jedna sestra je vydatá za kresťana, ostatní sú všetko moslimovia. Ale fanatizmus ako ho prezentujú v médiách som ani v jednej z rodín nikdy nezažila. Neviem kde sa to vzalo že odrazu všetci vykresľujú moslimov ako neznášanlivých a arogantných. Ja mám celkom inú skúsenosť.
Môj manžel Turek
Na toto ti nikto nenapíše, každý chce len nadávať. Keby si napísala akého máš muža hajzla, to by sa tu hneď hemžilo nadávkami načo si bola sprostá a vydala si sa za neho.