Ak ovladate Matematiku,poradte mi prosim?

Filip TT

neviemvyratat - ja by som ta ocenil, ze mas vlastne riesenie, hladat nove sposoby riesenia starych problemov je uplne to nalepsie

Naco_meno

Pozri, nemala som v plane utocit, naozaj.. chcela som vediet, v ktorom si rocniku, ci uz ste mali trojclenky... vacsinu mojich spoluziakov, ak nechapali slovnym uloham a percentam a pod, som ucila "trojclenku". To je celkom jednoduche, a ucitel nema pravo ti to neuznat... ja som bola podobna ako Ty, ale s tym, ze skoro vsetko som pocitala logicky, pricom profka na strednej mala priblble vzorce.. v prvaku sa mi stavalo, ze mi nechcela uznat pisomky, lebo vraj odpisujem, a az ked som sa stazovala riaditelke, ze ja ale viem obhajit ten vysledok, tak ma nechala profka na pokoji s 1tkami...
Filip Ti to krasne vysvetlil, aj ked na moj vkus je to dost zdlhave... ak ste sa uz ucili trojclenky, tak jednoducha priama umera, a mas aj postup aj vysledok :)

nnnuuu

Môj mentálny vek sú 4 roky a matematiku tým pádom ovládam len minimálne, hoci už mám za sebou nejednu školu. Maximálne si pamätám zo školy trojčlenku, ale neviem, či to možno použiť (riešil som s tým aj derivácie na gymku). Opýtaj sa Mesačného Princa, on je mentálne už prvák:-/

neviemvyratat

FilipTT.Ja ked som nerozumela matematike podla toho,ako nas ucili v skole,tak mi to vzdy vysvetlil doma otec.Ale inak.Vtedy som to pochopila a zrazu vsetko bolo velmi lahke.Vedela som to vypocitat potom aj v skole.Ale horsie znamky som dostavala len preto,ze som pouzivala ine postupy,nez ako nas ucili v skole.Aj ked som vysledky mala dobre.Preto ma matematika nikdy nebavila.Z inych predmetov som mavala dobre znamky..

Filip TT

To je škoda, že matematiku učia ako vzorec.
V skutočnosti sú to predstavy. Deti by mali učiť predstavy. Ty keď tak dobre vieš rátať z hlavy, ty by si si určite vedela všetko dobre predstaviť a matematika by ťa bavila.

neviemvyratat

Naco_meno.Pozri.V matematike som nikdy nevynikala.Ale zas aj ked mam plny vozik nakupu v obchode,viem si v hlave uz vopred vypocitat,kolko budem platit.Az na par centov mi to vzdy sedi.Robim to preto,aby som si cvicila pamat,aj matematiku.Percenta mi nikdy nesli.Viem len zaklad:cislo vydelit inym a vynasobit 100. Tak teraz som menejcenny clovek? Mozno ja ovladam ine,co zas ty nemusis vediet.Nie kazdy je expert na vsetko.Ano.Toto je zaklad zo zakladnej skoly,ktory by som mala vediet.Ale mna matematika nikdy nebavila,nesla mi.

neviemvyratat

Dakujem vam.
Ja som FilipTT postupovala ako aj ty. 624/100=6,24.
No uz som sa dalej nevedela pohnut :) Dakujem za vysvetlenie

Filip TT

Keby si si to nevedela predstaviť tak názorne.

Čo znamená slovo "percento"? Znamená "stotina".

Keď urobíš párty a niekto ťa požiada, aby si mu odkrojila jedno percento torty, tak od teba žiada, aby si mu odkrojila jednu stotinu torty.

To znamená, že tortu rozkrájaš na 100 rovnakých kúskov a jeden z nich mu dáš = dostal jedno percento torty.

Príde niekto iný a povie, že chce 6,25% torty. No tak mu z tých 100 kúskov dáš 6 a zo siedmeho mu dáš ešte štvrtinu.

No a teraz si predstav že máš úplne obrovskú tortu, ktorá má obvod 624 cm. Akú dlhú hranu budú mať tie naše jednopercentné kúsky?
No bude to celý obvod deleno 100:

624 cm /100 = 6,24 cm

No a akú dĺžku bude mať 6,25% z tej torty? To znamená 6,25 jednopercentných kúskov?

Zoberiem dĺžku toho jedného kúska a vynásobím ho 6,25:

6,24 x 6,25 cm = 39 cm.

Čiže z torty, ktorá má obvod 624 cm, záujemca, ktorý z nej chce chce 6,25 percent t.j. 6,25 stotín, tak dostane 6,25 stotinových kúskov, ktoré budú mať spolu 39 cm.

Dobrú chuť. :)