Vo svojom okoli a aj je to moj pripad som si vsimla , ze seniori , ktori ziju dvojgeneracne so svojimi dospelymi detmi , tak sa dozivaju vysokeho veku a mam pocit , ze to je tym , ze odsavaju zivotnu energiu spolubyvajucim....
mate podobnu skusenost
Dlhovekost svokier
Nabuco vidno, že tomu nerozumieš, DD sú veľmi individuálne, nájdeš aj lepšie, aj horšie. Niekedy proste iná možnosť nie je, ak je aj zvyšok rodiny chorý a opatrovanie (službou, nie svojpomocne) je oproti domovu dôchodcov veľmi drahé.
Aj voľný pohyb má svoje pravidlá a nahlásenie, kde sa asi budeš vyskytovať je veľmi dôležité. Senior môže niekde odpadnúť alebo sa zatúlať a takto majú aspoň pomôcku, kde ho približne hľadať. Veď oni sú za tých seniorov zodpovední. Ako by sa tebe páčilo, keby sa práve tvojmu rodičovi niečo stalo? Všetci sme múdri, akonáhle sa nás to netýka...
Nabuco,
a o tých mladých, keď boli deťmi, sa kto staral? Kto ich vychovával, v noci k nim vstával, fúkal boľačky, odriekaval si,....?
Ak sú tam dobré rodinné VZŤAHY, dá sa všetko zvládnuť! Ja som chodila do práce, mamu som denne navštevovala v nemocnici, zobrala som si ju k sebe, starala sa o ňu a ešte som cca 40 km raz týždenne dochádzala za otcom. Je fakt, že sa to odrazilo na mojom zdraví, ale neľutujem nič, čo som pre nich spravila. Urobila by som to znova, len keby tu ešte boli...
čerpanie energie z druhých, je možné,niektorí to robia,niekedy to vidno niekedy nie.
V domove dochodcov sa o nich staraju, niektorí ktorým to nevadí že u tam, sa dožiju viac nietorým to vadí, od prípadu k prípadu.
Vašinou je ich činnosť ochromena,pretože sa nestaraju o seba, nič ich nenúti.
Su také domovy, ktoré nechavaju voľnost starým ľuďom, aby si riešili okrem byvania, jedla aj svoje veci a mali voľny pohyb.
To že musí zahlasiť kam ide nie je voľny pohyb.
Vieš ale keď mladý vidia že ľudia sa davajú do domovov /starý rodičia-tak budu tak myslieť a pri svojich rodičov.Nechcel by som to zažiť.
Pojdem do džungle položiť svoj živoť. V domove väčšinou hovoria o choobach a to je vyčerpavajúce.
A na druhej strane, ked sa mladí musia staat o svoje odiny a rodiny svojich rodičov tak to je pecka. Dilema čo je lepšie?
Oprava : nie "názory", ale ZÁVERY!!!
Zle si všímaš a vyvodzuješ nesprávne názory! Dlhovekosti sa dožívajú aj ľudia, kt. žijú sami, príp. v domovoch dôchodcov. A vonkoncom to nezáleží od toho, s kým bývajú a či odčerpávajú energiu "niekomu"! Niekedy "takéto spolunažívanie" ich dovedie skôr do hrobu, inokedy im prospieva.
Čo sa týka tej energie, takisto Ty odčerpávaš energiu niekomu inému.
A mám pre Teba dôležitú správu : "Staroba nie je choroba!" Raz aj Ty budeš stará, ak sa dožiješ. ; ) Budeš aj SVOKRA! ; ) Tak si dávaj pozor, ako sa k tej svojej chováš, lebo deti všetko vidia a raz Ti to aj s úrokmi splatia!
Je to možne.
Ked su s vnučkami tak im to pomaha, deti a mladý su energia. maju zmysel. Sice niektorí to potom otočia že staraju sa. Ale ta energia od detí a mladých je väčšia podľa toho ake maju vzťahy.
Niektorí starí ľudia vedia žiť sami niektorí nie.
My sme mali v rodine starých ľudí, ktorí sa starali o seba aj v chorobe sami, aj v 90 ešte pomahali a boli čiperné.
K´d su chorí a keď sa o nich staraju ich deti, tak to je napor.
Keď sa chcete dožiť vysokého veku, tak treba chodiť do prírody, tam je energia, stačí chvílu nabrať, ovocie a zelenina do jedalnička pridať, a veselú mysel, a na problémy sa divať ako výzvu sa niečo naučiť a nie aby vas to zrazilo na zem. aj ked su chorí treba im dať niečo robiť, pomahať
Napr. pri pozerani televízora može pliesť, alebo trochu cvičiť rukami,
škrabať zemiaky.......stražiť deti......
uf, to jak moji susedia, stary manzelsky par, zena ma 85 rokov a jej manzel 88, matka tej zeny ma 104 rokov a stary pan aj hovori ze ta stara z neho cuca energiu.
Zita ma paranoju, z toho si nic nerob. Snad bere lieky.
Hej vysavaju zivot. 20 rokov tam byvas? Co sa neodstahujete do svojho? Za 20 rokov ste uz nieco mohli mat. Uvidis ako pojde stara rychlo k zemi, mozno aj pod nu.
Však im trochu doprajte, nech si cucnú:-) Nebuďte takí chamtiví:-)
Zita, nezakldam ziadne tebou spominane temy ....
Len uz 20 rokov sa trapim u svokrovcov , stale nemocnice choroby , mne sily ubudaju aj zivotna energia , mam pocit , ze som obetou energetickych upirov , necudovala by som sa keby som zomrela skor ako oni