Mám jednu otázku, na ktorú by som chcela poznať aj názory iných. Čo by ste robili keby vám dcéra dotrepala domov Žida ako priateľa? Aký sú vôbec Židia? Má vzťah Žida a kresťanky vôbec budúcnosť?
Čo by ste robili keby vám dcéra dotrepala domov Žida?
Ahoj,
ja mám bývalú spolužiačku z VŠ, ktorá má snúbenca Žida (možno už aj manžela). Ju som poznal 5 rokov, od začiatkov VŠ, ale keďže sme obaja študovali externe a delilo nás iba 40 km, boli sme v častom kontakte. Je to super baba. Posledné 2 roky už mala priateľa, predstavila mi ho a spoznal som v ňom perfektného chalana. Je pozorný, bolo vidno, že ju má naozaj veľmi rád a navyše je rodinne založený, ako asi väčšina Židov. Mal určité zvyky, ktoré sú pre Kresťana možno zvláštne, ale všetko sa dalo pochopiť. Ja som sa s ním rozprával dosť dlho na tému sviatkov a všetkého dookola, ale vôbec som nemal pocit, že je povýšenecký, príp. mi nechce o náboženstve nič povedať.
Určite by som jej nebránil, aby sa s ním priatelila. Možno nedospejú do vážneho vzťahu, možno áno. Všetko závisí aj od jeho rodiny, lebo práve kamarátkin priateľ mi rozprával, že u nich bola najsilnejšou Židkov jeho stará mama a ona by zrejme nebola dovolila, aby si bral ateistku. Rodičia mu v tom nebránili. On mi tiež hodne rozprával o ich kultúre, sám žil nejaký čas v Izraeli, chodil na židovské gymnázium, ovláda hebrejčinu a myslím, že je to celkom normálny chalan. Kamarátku jeho rodina prijala, má s nimi pekný vzťah.
Ahoj, mám Žida v rodine už tretiu generáciu a nezbadala som dosiaľ rozdiel.
nič by som nerobila. Zaujímalo by ma, aký chlapec je, čo sa dcére na ňom páči, jeho voľnočasové aktivity, rodina, súrodenci a tak.
Otázka "Aký sú Židia" je dosť, ehm, blbá. To ako keby si sa pýtala: Aký sú belosi. V Izraeli som žila 3 roky, narodilo sa mi tam deculo. A nedokázala by som ti na to odpovedať. Stretla som sa so židmi, čo žili ako cigáni; s neveriacimi židmi, čo žili svoj klasický život ako európania; veriacimi, čo dodržiavali sviatky, chodili do synagógy; ortodoxnými; iní sú židia z Ruska, iní sú čierny židia z Afriky... no rozhodne je to všehochuť :)
Jeden známy sa tam oženil a aj babu poznám, čo sa tam prividala. Takže sú židia, čo svoje náboženstvo neriešia vôbec a je to len nejaká tradícia pre nich.
je rozdiel zid a zid.... ak je to niekto pre koho je nabozenstvo dolezite tak by som to videl ako problem a je jedno ake by to bolo... ak to ma na haku tak je to ok
nic, podala by som mu ruku a predstavila sa. vy pokrytecki krestania, aj jezis bol zid.
radšej dobry žid než psedokrestan ktory ju bude podvadzat ako to robi 90% ......
Teš sa, aspoň bude zabezpečená.
židovstvo sa "dedí" na deti z matky... takze väčši problem s tym mozno bude mat on, resp. jeho rodina, ak im na nabozenstve az tak zalezi...
a budu chciet aby aj deti, ich vnucence boli zidia, tak ona bude musiet konvertovat.. a to by bola sprostá... nech si potom ide židovku hladať..
ale poznam jedneho zida, ktory ma dieta s nezidovkou a neriesili to.. ani sa nezobrali,.. už su davno od seba...
a čo?! to je to iste ako vztah evanjeličky a katolika....
pokial od nej nebude ziadať aby konvertovala tak žiaden problem...
a pokial ona ma dost rozumu a nespraví to...
je to jej zivot pokial je dospelá tak sa jej do vztahu nemiešajte..
ja by som to oznamil najblizsiemu zastupcovi NSDAP .... ti by si s nim uz poradili