Antoine de Saint - Exupéry

Kýčera

Dok., viac informácii o tomto letcovi získaš z časopisu HPM - Historie a plastikové modelářství, roč. 1995, č. 2, str. 19 - 21. Tu nájdeš aj farebné vyobrazenie lietadla, na kt. zahynul ako aj ďalší stroj F-5A, na kt. lietal.
K tým najnovším informáciam som zdroje ešte neobjavila. Pamätám si, že to bolo v nejakých novinách na jar t.r. Keďže Exupéry patrí k mojim obľúbeným spisovateľom, tak som si tieto zaujímavosti zapísala, ale žiaľ, zdroj som si nepoznačila. Ak to objavím, určite Ti dám vedieť.

dok.

filip, nevedel som, ze lietal aj na MB 174. pouzivam overene zdroje, nie wikipediu.
kycera, presnu verziu P-38 som nevedel(B). poliaci v odborných clankoch popisovali iny marking a kamuflaz. nejake informacie som za zachytil aj ja, potrebujem zdroj. pocitam s tebou.
dufal som, ze vy dvaja mi pomozete (inora). este raz vam za vasu laskavost dakujem.

Kýčera

Dok., informácie mám k P-38. Jednalo sa o fotoprieskumnú verziu a nakoľko išlo o výrobok USA, podľa výrobného čísla a doby nasadenia je viac než pravdepodobné, že stroj nebol kamuflovaný, teda neniesol ochranný náter, ale bol vo farbe prírodného alcladu. A zrejme tak, ako všetky nekamuflované americké lietadla mal pred kabínou olivovozelený pás proti oslneniu.
Čo sa týka markingu na trupe s kabínou mal mal vpredu uvedené číslo 223 a na smerovke sériové číslo 268223, obidve v čiernych farbách. Nezabudni však, že skutočné sériové číslo v takomto prípade malo na začiatku ešte číslo "4"!
Štátnosť mal označenú klasicky francúzskou trikolórou, kt. bola aplikovaná priamo na pôvodné americké znaky. Týka sa to obidvoch vonkajších častí trupu. Je pravdepodobné, že tak ako iné lietadlá, mala táto stíhačka na dolných aj horných častiach svojich krídiel kruhovú trikolóru. Označenie štátnosti bolo aj na smerovkách, pod sériovým číslom, v tvare zástavy.
Odkiaľ mám informácie? Niečo sa na mňa nalepilo, niečo mám z tlače (ak nájdem, info dodám) a zvyšok od kamošov z mokrej štvrte - bývalých stíhacích pilotov.

dok.

poprosil by som marking aj kamuflaz obidvoch lietadiel, ak vies. kycera dakujem aj tebe za poskytnute informacie a ak mas zdoj, uved.

Kýčera

Dok., označenie som Ti neuviedla, a tak mám otázky :
1. Potrebuješ označenie bombardéra alebo stíhačky?
2. Zaujíma Ťa aj kamufláž dotyčného lietadla?

Kýčera

Dok., kde - v akej letke, na akých strojoch lietal, aj dátum jeho posledného letu z letiska Borgo na Korzike Ti napísal už Filip.
31. júl 1944 sa považuje aj za deň jeho smrti, kedy bol podľa najnovších informácii zostrelený. Trosky jeho lietadla sa v roku 2003 našli v Stredozemnom mori, blízko Marseille. K jeho zostreleniu sa najskôr prihlásil Robert Heichele, neskôr Horst Rippert. Zostrel bol však pripísaný inému nemeckému stíhaciemu pilotovi Luftwaffe Herbertovi Guthovi a jeho ME 109 G.
Do II. svet. vojny nastúpil ako kapitán a poslednýkrát letel na prieskumnej verzii P-38F-5B. Sériové číslo 42-68223, výrobné číslo jeho stroja 2734 L.
Snáď som niečím prispela aj ja.