K napsání tohoto příspěvku, mě inspiroval drobný příspěvek pisatelky, která radí jiné pisatelce, že by nešla studovat na slovenskou univerzitu ani za svět, že slovenské univerzity upadají.Radí jí studium v Česku.Naznačuje, že existují vyjímky,(poznámka: ale ona už je asi rozhodnuta jinak).
Tak můj názor je takový, že jak se pomyslně pohybujete z východu na západ, nabýváte dojmu, že tam od vás, je to daleko vyspělejší, materiálně bohatší a to školství. Slovák si tedy bude myslet, nebo se o tom sám přesvědčí, že v Česku jsou lepší univerzity, Čech si zase bude myslet, že lepší univerzity jsou v Německu, Francii. Tito si zase budou myslet, že lepší univerzity jsou ve Velké Británii.Na konec skončíme v USA, na amerických univerzitách.Britové, by si asi nepřipustili, že by Američani měli lepší univerzity, ale to je jedno.
Tužba tedy je opouštět, rodnou zemi, kde žili mí předci-pokud tam žili, po celé generace.Je to dobře? Pro někoho ano, pro jiného ne.Nic nemusí být špatného na tom, pokud jede studovat do zahraničí a učit se něčemu novému.Problém nastane tehdy, pokud tam jede s tím, že tam už zůstane na vždy.Nabídnou mu lepší podmínky, které by mu na východě nenabídli atd.To nebude do budoucna problém pro ty „ multi- kulturní země “, ale pro ty východní země, ze kterých tito schopní lidé odjíždějí a nevrací se nazpět.Nikdo nikomu nemůže přece přikázat jak má žít a kde má žít a s kým má žít.Nebo ano? Když já odjedu, tak mé místo nahradí někdo jiný a ze západu to asi nebude.Podnikatelům bude jedno, jestli zaměstnají Čecha, Slováka nebo Ukrajince.Ale k čemu to nakonec povede?
Lidé touží po svobodě, alespoň někteří, ale podle mě si neuvědomují, že míří do pasti globálního multikulturalizmu způsobeného právě otevřeními hranicemi se západem, vytvářením smíšených rodin( uvedu příklad:Němec+Češka, Slovák+Britka atd.) a pokud si někdo myslí, že se tak zabrání světovým válkám, tak já si myslím, že se nikdy nezabrání nenávisti mezi konkrétními lidmi, že budou existovat stále mocní vládci, korporace, diktátoři novodobého typu, honba za mamonem, rozpad rodin, promiskuita, prostě „nemocná společnost“ podle mě nemocná.A největší problém vidím v tom, co nazývám pocit „ vykořeněnosti “.Ano k pohybu jednotlivců i populací docházelo vždy, ale to nebylo shodné s tím jak a proč se to děje dnes.Dnes jde podle mě jen o jedno, zničit pojem národ.Vlastenec se totiž často označuje za nacionalistu, to je ale úplně něco jiného.V zemi ve které žiji něco, jako vlastenectví umřelo, „Čech“ je vlastencem jen u hokeje nebo fotbalu.Myslím, že na Slovensku nebo v Polsku, tomu tak ještě není a o Maďarsku ani nemluvím.
Já totiž vím, co je to pocit vykořeněnosti, ale připadá mi, že ho zažívám pouze já, že lidé které znám tím vůbec netrpí.Je jim to jedno.Žiju na východě Čr v jednom velkém industriálním městě, které „ nenávidím „, těch důvodů proč to město tak nenávidím, je více.Jsem potomkem na jedné straně těch kteří přišli ze Slovenska a na druhé straně těch kteří se zde usadili dříve a pak něčeho málo i ze západu Čr.Prostě jak byste řekli vy na Slovensku „jsem smes“.Proto se vždy podivuji, když někteří o sobě říkají já jsem Čech, ale co to znamená být Čech, znamená to jen se narodit v Česku?A potom z těch lidí které znám postupně vylézá, odkud jejich rodiče přišli.Podle mě tam, kde žiji se vytvořil vykořeněný člověk, bez identity, který si ani nepoloží takovou otázku.
Slováci, kteří se usadí v Čechách a založí si tam rodiny už nebudou Slováci, splynou a Ukrajinci totéž.Tak, jako už dávno neexistuje Český národ, geneticky je Čech nevím co?A kulturně nic.Můžete to vidět v Německu, jejich komplex ze druhé světové války, je vede z problému do problému.Krásně to, ale zaonačili, že přece pomáhají uprchlíkům, že mají volná pracovní místa, které nikdo nechce, že vymírají.
Západní člověk, podle mě už dávno zemřel a teď chtějí, aby se to stalo i tady na východě.Člověk bez identity je slabý, nikde nepatří.Můžeme toužit po tom, aby se všichni lidé spojili, ale mám obavu, že jsou, zde záměry jiných, kteří to nedovolí-multikulturalizmus může být jen past.A země kteří přišli o své schopné lidi o svojí nadějí už nebudou jako dříve, čím budou.Česko a Slovensko montážními linkami?Levnou pracovní silou?Já jsem se dříve považoval za individualistu, ale to je asi největší chyba.
Takže místo toho, aby slovenské univerzity byly lepší a lepší díky tomu, že tam budou studovat dobří studenti ze Slovenska, nebudou, protože Slováci budou odcházet do Čech( kradení talentů) i jinde na západ.
A teď chci znát vaše názory, protože možná se mohu v některých věcech mýlit.Nebo jsem něco opomenul.Co si o tom všem myslíte?A nebo opravdu musí existovat svět lidí bez národní identity a je to osud lidstva?Jeden jazyk?
Problémy dnešního světa a člověka v něm.
Dick ak vidis problem v tom ze nemam narodnu identitu tak ok..ale tu som nemal nikdy imho s tym USA nic spolocne nema... Inak pojem multikulturalista sa skor pouziva u ludi ktori si vazia cudziu kulturu a radi ju spoznavaju atd...to ja urcite niesom... skor odmietam vsetky z mojho pohladu enzmyselne kulturne veci a pozeram sa skor na to tak ze co je pre mna dolezite a co nie... akoze neviem co je an tom zle...
narody vznikali imho asi tak nejak ze nejaka skupina sa jednoducho oddelila pritom nove generacie zabudli na to co robili predosle a tak sa vyhlaisli za nejaky narod...casto tam prebiehali aj krvave priclenovania slabsich narodov k silnejsim atd...preco je dolezite si mysliet napr ze som Slovak ak je takmer iste ze nejaki moji predkovia boli aj nemci ktori len vplyvom okolnosti skoncili na sk. Cisty Slovak proste neexistuje tak preco je podla tebadolezite tento socialny konstrukt dodrzovat?
Ovecka a Sejla:vám už není pomoci, vy už jste multikulturalisti.Ne toto berte s humorem.Jestli je ti schizofrenní pohled nevím.Prostě si jen všímám, jak dobře vychází plány Američanů a Západoevropanů( jejich ideologů, podnikatelů, politiků).Každý ať se svobodně rozhodne jak chce, ale něco tím zanikne.A nové problémy nastanou, ráj na zemi nebude.Jednotný svět, jeden jazyk a kdoví co všechno.
Hranice jsou opravdu uměle vytvořená věc, ale rovněž jsou tady hranice jednotlivých kultur, myšlení, náboženství atd.
Záleží jaké problémy,( skutečné) vidíš?
Dick ake problemy ma podla teba amerika??? lebo vyjadrujes sa strasne vseobencne... co jeto ten pocit vykorenenia?? ak si sa v cesku narodil tak to imho s tym ze tvoji rodicia nie nema nic spolocne..
Ahoj Sejla, děkuji za tvůj příspěvek.Věděl jsem, že budeš mít rozdílný názor, protože už jsem to poznal z předchozích textů.Mnoho Slováků, Čechů, Poláků odjelo do Velké Británie i část našich rodinných příbuzných ze Slovenska.Nepochybně jsou tam daleko šťastnější, než kdyby zůstali.
Ano k míšení národů docházelo a bude docházet, ale v minulosti to probíhalo trochu jinak.Dnes už se o národech ani nedá mluvit.Já jsem to napsal, jak může někdo tvrdit Češi, jací Češi, na území kde žiju, je spíše jakási východní směs v některých případech s přídavkem německého vlivu, ale to je jedno a hodně potomků lidí ze Slovenska, kteří tady přijížděli po válce za prací.Já hlavně vidím rozdíl těch mentalit, opravdu typický Čech je jiný než Moravák, Slezan, Slovák, Polák, Maďar atd.Já jsem taková směs, ale to je jedno.
Ano, důležité je, jaký je člověk jako bytost, individuum, ne rasa, etnikum.Ale kultura má veliký vliv na osobnost člověka, rodina, škola také.
Já právě vidím problém v Angličanech a Američanech(potomci Angličanů, Francouzů).Vidím problém v tom, že za každou cenu mají potřebu vést okolní svět.Dělají nepříjemné změny a je jim jedno, jaké to bude mít dopady.Multikulturní svět vidím, jako problém.Jako člověk, ne jako muž.Muž se zamiluje do jakékoliv ženy, to nezávisí na etnicitě, ženy jsou krásné na celém světě i když na východě více, to je můj názor.Nikomu není možné bránit ve svobodné volbě, dnes, ale dříve tomu tak nebylo.A myslím že Britové a Francouzi udělali hodně nepěkných věcí, nejenom Němci.Myslím, že teorie rasismu, eugenika to je přece Anglie(bratranec Darwina, Francis Galton) a Francouzi na tom nebyli o nic lépe, nakonec ty IQ testy vznikali právě tam, eugenika.
Xenofobie je problém a bude problém ještě několika generací, nepochybně nejvíce je tím postižena moje a předchozí generace.
Já jsem také nebyl vlastenec, nakonec jsem jen částečně Čech.Slováci, nebo lépe obyvatelé Slovenska a Čech jsou asi na tom podobně, byla velká očekávání a ta se nenaplnila a ani nenaplní.Celek nebude nikdy šťastný, jen jednotlivci.Někdo lpí na tradicích někdo ne.Čecháčci jsou národ jen u fotbalu a hokeje.Já jsem psal o pocitu vykořeněnosti, to je to riziko které může člověk zažít, když někde nepatří.Kradení talentů.
Prostě nemám důvod říkat, že jsem Evropan a to nepochybně sám pojedu do zahraničí. Na západě Evropy, jsem s prací ještě neměl zkušenosti.
Vlády východní Evropy ani podnikatelé nevytvoří lepší podmínky a východ nedožene západ, takže lidé budou dále odcházet.Jednou jsem viděl nějakého mladého slovenského studenta chemie, velmi talentovaného a kde asi odešel, pochybuji , že se vrátí na Slovensko.Amerika a Británie lépe zaplatí.Proto potřebovali, aby padla železná opona, potřebovali obchodovat a " krást " lidi.
A na závěr jak funguje multikulturalismus v samotné Americe, to každý může vidět, nevšiml jsem si, že by to dodnes bylo vyřešené.Někdo si zřejmě přál, aby problémy přišli i do východní Evropy, když už je má západ.
ja vidim dost schyzofreniu v tvojom prispevku... najpr hovoris ze je zle ked sa niekto odstahuje do inej krajiny a potom sa pytas ze co to vlasnte znamena byt cech. Ak sa niekto odstahuje od rodicov na druhy koniec mesta je to podla teba ok? alebo je ok ak sa odstahuje do susedneho mesta vzdialeneho o 20km dalej? je to ok sa odstahovat do ineho mesta v danej krajine? kde je ta hranica odkial pokial?
co sa univerzit tyka je to imho blbost... neverim ze ceska vysoka skola da podstatne viac ako slovenska. zmysel ma napr nemecka americka atd a to hlavne kvoli jazyku... proste clovek sa takto relativne lahko nauci jazyk lebo musi.
inak ja osobne som sa nikdy necitil byt slovakom. Toto su veci ktore si niekto vymyslel (ze sa mame clenit na krajiny) ale ja tuto hru proste odmietam hrat.
Imho zmiesane manzelstva budu zabranovat vojenskym konfliktom a nielen to ale aj napr to ked clovek pracuje s indmi a inymi a vidi ze su to normalni ludia aj to vytvara nazor a neni uz mozne demonizovanie nepriatela ako to bolo napr pocas II. svetovej ked nemci boli velmi prekvapeni ze aj rusi su ludia.
co sa honby za mamonou tyka to je tiez uhol pohladu. V nemecku som dostal mozno zit zo svojou manzelkou v spolocnej domacnosti samostatne. cakame dieta. Ked pride manzelka moze ostat 3 roky doma kym nebude musiet do skolky bez toho aby sme museli zivorit. Mame financne prostriedky aby sme mali viac ako jedno dieta za rovnakych podmienok a inak nezijeme nijako luxusne aj ked by sme mozno mohli. Podla mna tuzba po peniazoch nieje nic zle. Kym clovek vie a ma radost z toho na co ich pouzije a neublizuje tym ostatnym.
inak nechapem co je na tom zle ak clovek zije inde ako zily jeho predkovia.. mam taky pocit ze toto je videnie cez okuliare nejakeho nacionalistu... si zober ze to nebolo tak davno co sme este boli v afrike/azii a v podstate sme sem vsetci len prisli. Ak by nikto nikam nechodil tak by bola Europa Amerika a Australia uplne vyludnene...
Mne sa napr tiez nepaci ako funguje tato spolocnost ale ja vidim problemy uplne niekde inde.
Ahoj Dick, pytal si sa ma na moj nazor, tak v tomto ho mam rozdielny od teba. Zijem v Londyne uz niekolko rokov, takze s vyhodami, aj nevyhodami multikulturneho prostredia mam uz nejake skusenosti. Nemala som typicky slovensky sok z toho, ze vsetci su tak vyrazne ini odo mna, lebo mne pripadali vsetci ini aj na slovensku, ale to je teraz nepodstatne. Miesanie narodov samo o sebe nevadi, vadia mi len ludia, ktori su neprisposobivi a zaslepeni. Ked su xenofobni, nie su ochotni hovorit po anglicky, zgrupuju sa len medzi svojimi a svoju kultutu/nabozenstvo/nazory nasilu tlacia tunajsim obyvatelom, tak sem fakt nemali vobec chodit.
Co sa tyka pocitov vlastenectva, tak tie som nikdy nemala. Proste ma to uplne obislo. Nemyslim si, ze nieco dlhujem slovensku ako statu, ani slovakom ako ludom.
Vobec neobvinujem ludi za to, ze chcu lepsi zivot, lepsie vzdelanie, pracovne moznosti a zivotny standard. Zodpovednost za lepsie zivotne podmienky maju ti, ktori v tom ktorom state vladnu. Vlada ma predsa kompetenciu vytvorit lepsie podmienky pre ludi a ked tak urobi, ludia nebudu utekat prec.
A ještě bych jen dodal toto.Co to znamená vykořeněnost, se v celé " kráse " spíše v ošklivosti ukázalo ve Francii, Belgii, Velké Británii nebo Itálii, kde potomci migrantů sami mnohdy takové pocity vykořeněnosti zažívají a potom to vede až ke zločinu.Materiální i duševní chudoba lidí, to je ta past.Novodobá ghetta vznikající, jako houby po dešti.
Pokud někomu připadá můj příspěvek pesimistický, rád bych se mýlil, ale společnost a člověk v ní si opravdu bude muset možná projít peklem, aby poznal(a) ráj.To už je metafora.
Chtějí vlastně lidé klid?Nebo chtějí , stále nové a nové změny, aby neusnuly štěstím a blahobytem jako Šípková Růženka?A co ta mladší generace, bude schopna ona řešit problémy současnosti?
Politikům, vládcům a mnohým ideologům se věřit nedá, jenom každý člověk svým chováním to může měnit k lepšímu.Je to nekonečný příběh a cesta.Ale kde?