Čaute . Chcel by som sa spýtať , beriem antibiotika Fromilid 500 . Chcel by som vedieť či môžem na tieto antibiotika piť. A koľko trvá než antibiotika sa dostanu z tela . Ďakujem
Antibiotika+alkohol
Clarithromicin
Fromilid je clarothromicin cize pri tejto liecbe alko nemozes pit. Ked chxes byt zdravy tak bez alko určite vydrzis
Antibiotiká cephalosporin cefotetan spomaľujú odbúravanie alkoholu, vďaka čomu sa zvyšuje koncentrácia acetaldehydu. Ten je medziproduktom pri odbúravaní alkoholu a spôsobuje nepríjemné stavy závrate, zvracania, bolesti hlavy.
Ďalším typom antibiotík, ktoré by sa nemali kombinovať s alkoholom, je antibiotikum metronidazol. Zapíjanie týchto antibiotík alkoholom môže vyvolať podobné vedľajšie účinky ako pri vyššie spomínaných cephalosporin antibiotikách (aj keď to nemusí byť pravidlom).
Existuje ešte zopár druhov antibiotík, pri ktorých je vhodné vyhýbať sa alkoholu (tinidazol, linezolid, erythromycin). Pri nich sú účinky veľmi dobre známe a lekári na to pacientov špeciálne upozornia.
Zapíjať antibiotiká alkoholom nikomu samozrejme neodporúčame, liečbe tým veľmi nepomôžete a budete zbytočne dehydrovaní a unavení. Zvýšite záťaž vašej pečene aj imunitného systému.
Pre úplnosť treba spomenúť nadmernú konzumáciu alkoholu počas liečby antibiotikami, či už akútnu alebo chronickú. Alkohol sa odbúrava v pečeni aj vďaka enzýmu 2C9. I niektoré antibiotiká sa spracúvajú pomocou tohto enzýmu. V závislosti od množstva vypitého alkoholu môže mať tento enzým vplyv na odbúravanie antibiotík. Priveľké množstvo alkoholu (akútna otrava alkoholom) môže tento enzým utlmiť a ten nedokáže metabolizovať antibiotiká v potrebnej miere. To môže viesť k zvýšenej hladine antibiotík v tele a teda predávkovaniu a vedľajším účinkom. Pri chronickom, teda pravidelnom pití alkoholu, nastáva opačný efekt: hladina enzýmu 2C9 je vyššia, čo vedie k zvýšenému odbúraniu nielen alkoholu, ale aj antibiotík, a tak je potrebná hladina antibiotík v tele je menšia.
To píše pri každych liekoch ale čítal som že len pri niektorých antibiotikach sa nemože piť a že je to mytus že sa nemože piť ked užívaš antibiotika
Co sa pise v pribalovom letaciku? Samozrejme pri uzivani atb sa nesmie pit alkohol!