Mám 30 ročnú dcéru, ktorá si za posledných 6 mesiacov našla neskutočnú záľubu v nakupovaní. Nie je týždeň keď si na seba niečo nekúpi, alebo mesiac čo si nekúpi nové rifle. Popritom má doma plnú izbu vecí, ktoré si neoblečie ani raz, lebo už to nie je moderné, pekné, alebo jednoducho sa jej prestali páčiť tieto veci.
Zarába veľmi dobre, je podnikateľka, ale stroví toľko, že si prestala platiť odvody a radšej šetrí na strave a popritom je už doslova vychudnutá.
Žijem s ňou sama, manžel mi zomrel vlani ale neviem jej dohovoriť, lebo jej odpoveď je, že sa oblieka kým je mladá. Čo s ňou?
Nákupná maniačka
Adria, rozmýšľal som na Tebou. Rád by som sa u Teba povypytoval niečo, ak by si dovolila.
Ahoj bracek. Pekny den ti prajem
Zlamic. Mas pravdu. A lasky je dnes stale menej a menej (nemyslim sex ai. Ale bezhranicnu cistu vernu oddanu ai lasku bez nejakych vedlajsich dovodov vyhod ai)
Ludia su prazdni, citovo vyprahnuti. Snazia sa naplnit a to roznymi sposobmi striedanim mnozstva partneriek, nakupovanim handier, davanim si tony masiek make upu na tvar, obklopovanim sa vecmi atd. Pokrutene hodnoty. Ked v zivote stretnu cloveka, ktory ich ma rad aj napriek ich prazdnote a ked su na dne, skutocne rad, preto aki su, pretoze v nich vidi to, co on sam alebo druhi nie, namiesto toho aby sa ho drzali, ho len vyuziju, aby z neho tento pocit dostali a zas sa vrhli do toho prazdneho sveta, naivne si mysliac, ze teraz ich uz prijme. Jediny sposob ako prezit v dnesnom prazdnom svete pokrutenych hodnot je, najst svoj pevny bod v zivote, aj ked nebude dokonaly, bez neho vas ten svet pohlti, pozuje a vypluje. Takze jediny liek je laska. Mozno by stacila aj ta tvoja materinska.
Ahoj sestricka,
napisala si to velmi dobre. Toto je vec, ktorej na zenskej povahe nerozumiem, ale vidim, ze to tak je. Niekde som pocul taky slogan: Si smutna? Kup si kabelku.
Marta. Ja mam tiez plno handier kabeliek o topankach uz ani nehovorim. Kozmetika, hlavne parfemy ai tiez. Mam toto narvane v celej miestnosti o velkosti, ako ma niekto velkost celej garzonky. Aj navyse este. Mozno si tym tvoja dcera kompenzuje citove emocionalne stradanie (nema vztah, lasku, mozno dieta, rodinu - vlastnu, mozno ju byvanie s tebou obmedzuje, citi sa ako vazen v zlatej klietke a ine XY moznosti. Tych je viac nez dost). Kazdy ma zalubu v inom. Cestovanie moda sporty socialne siete ai. Lenze je rozdiel mat nieco pod kontrolou, ukocirovat prijmy a vydavky, mat este zdravy rozum striedmost, udrzat zlatu strednu cestu. Tvoja dcera sa zrejme trapi, citi zrejme prazdnotu, nenaplnenie. Je vytazena podnikanim, zije s tebou. Zrejme osobny zivot psychogygiena ziadna ci nula bodov. Tak si to zacala kompenzovat modou. Lenze ked si neplati uz odvody, porucha prijmu potravy (pozor aby z nej napokon nebola anorekticka ci bulimicka. Pozri na tohto tu blbca Marosa. Ze stara dievka. A takychto je viac nez dost ci uz ohladne veku vahy ai. Dnes je velky az chorobny doraz na vizual a trend stihlosti. Tvoja dcera je single a zrejme si mysli, ze len ako stihla vychrtlina si niekoho najde). Takze uz to neplatenie odvodov a poruchy prijmu potravy naznacuju problem. Bolo by dobre keby vyhladala tvoja dcera odbornu pomoc. Lenze to ide tazko ak ona sama nepocituje, neuvedomuje si, ze ma problem
Neviem, ako moc nakupuje, alebo či doslova horí túžbou po nakupovaní, ale za určitých okolností by sa mohlo jednať o závislosť na nakupovaní - oniománia, keď človek už nekupuje pre vlastné potešenie, ale preto, že ho tam niečo ženie, nejaké nutkanie, ktoré sa dá ťažko ovládnuť, aby mohla ísť nakupovať.
www.infodrogy.sk :
Jedinci, ktorí chorobne nakupujú, nekontrolovane nakupujú aj tovar, ktorý nepotrebujú a ani nepoužívajú, potom ho ako prebytočný skladujú. Pri nákupoch však prežívajú pocit vzrušenia až eufórie, čo im pomáha zvyšovať sebavedomie a zlepšovať náladu. Nakupujú aj napriek tomu, že si už povedali dosť, aj napriek tomu, že sa začínajú točiť v bludnom kruhu finančných deficitov, zadlžovania a pôžičiek. Preto zažívajú čoraz väčšie a väčšie finančné problémy. Financie na nákupy si požičiavajú, zadlžujú sa, ich vzťahy s blízkymi príbuznými sa zhoršujú, lebo ich často manipulujú, zavádzajú, nehovoria pravdu a klamú. Zvýšené nakupovanie je však pre nich „liekom“ na samotu, opustenosť, smútok, alebo hnev (Benson, A. L., 2000).
Ak jej chcete pomôcť, bolo by asi lepšie najprv sa opýtať na to psychológa - aj vy sama môžete prísť a opýtať sa za ňu.
a kto dneska nema psych. poruchu? a kolko ludi sa vyliečilo?
len vies mesacny princ tu ide o to ze ona podla toho co autorka pise prestala platit odvody, setri na strave, je vychudnuta. to su priznaky psychickej poruchy. ak by to bolo tak ako autorka pise tak potom by to bolo pre psychologa. asi ma ta mlada zena v sebe nieco nedoriesene, mozno nejake uzkosti. to sa takto neda.
najproblematickejsi pacienti pre psychologov su taki ktori si nepriznaju svoj problem.
mladá?
stará dievka:D