Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Som vegetarianka, co mam robit ked mi chyba vitamin B12?

RNG

Tenke crevo ma priepustnost vyse 15 000 Dalton a hrube creva aspon 5000 Dalton. Kedze cyanocobalamine ma molarnu masu len menej nez 1400 Dalton, tak sa vstrebava nielen v tenkom creve, kde su takisto probiotika, ale aj v hrubom creve. Takze prosim tu nezavadzaj ty
en.wikipedia.org

lombardo1981

Už si sem písala, však?
A ten nábeh sa nejako zlepšil?
Skús ju pochopiť. Si mladá babenka, ešte vo vývoji. Myslím, že si už sama zistila, že "nejesť mäso" nie je len tak.
Dá sa kúpiť aj bez predpisu. Aj v kamennej lekárni či cez internet. A keď si budeš kupovať, tak silnejšiu dávku. V kamennej predajni som videla 1000 mcg.

pomocc

Dakujem
Praveze ona ja nahnevana na to ze som vegetarianka a stale mi hovori ze nerobim dobre. Aj mi zistili pred rokom nabeh na rednutie kosti :/a ten doplnok nieje na predpis?

lombardo1981

Radšej najskôr ten doplnok. Nech sa vytvoria zásoby... 50% je asi v pečeni, 30% vo svaloch, zvyšok v kostiach, obličkách, mozgu, srdci, erytrocytoch, epifýze, slezine, naviazaný na TC I.
A pokojne choď aj k lekárke a popros ju o odber. Keď jej všetko vysvetlíš, možno bude povoľná.

lombardo1981

RNG nezavádzaj. Síce sa vitamín B12 v črevách vytvára, ale v mieste, kde už ho naše telo nedokáže vstrebať.
Z jedla, prostredníctvom vzniknutého komplexu, sa môže vstrebať 21 mikrogramy.
V ústach, kde sa vitamín B12 vstrebáva prostredníctvom pasívnej difúzie a iba pri vyšších dávkach, sa vstrebe 1% až 3%. No ten vitamín B12 musí byť voľný a nie naviazaný na proteíny. Napríklad najvyššia absorpcia (nad 70%) je pri dávke 0.1 až 0.5 mikrogramy. Pri dávkach väčších sa vstrebe 1%.

jdaslk

vraj pomaha jest obycajne drozdie v kocke co predavaju v potravinach.
pozor nezapijaj pri jedeni vodou ani nicim lebo to reaguje. Jedz ho same.

RNG

Absorbcia vitaminu B-12 z jediel je velmi slaba, pod 2%. Cast vitaminu B-12 sa vytvara v nasichcrevach, ked tam mas spravne probiotika.A da sa dodat do krvi dost ucinne pouzivanim liposomickych foriem, tj pod jazyk, kde sa vstreba priamo do krvi.
Cyanocobalamine je forma, ktora sa v tele musi premenit na methylcobalamine, aby bola ucinna, tj dodavanie metylcobalaminu je lepsie. Staci ho po malozeni pecene brat len celkom malo, ale rozhodne podstatne viac, ako 2.6 mikrogramu, kedze ucinnost absorbcie je aj tak mala.
A kedze sa skladuje v peceni dlhodobo, tak staci z casu na cas zobrat vyssiu davku na doplnenie.
Pod vyssou davkou myslim 1 az 5 mg.

lombardo1981

Asi najznámejším ochorením je perniciózna anémia. Môže ale vyvolať aj vážnejšie poškodenia... degeneráciu miechy, poškodenie nervov, poruchy zraku v dôsledku atrofie zrakového nervu, demenciu.
Príznaky deficitu sú (s narastajúcim nedostatkom): bledosť, slabosť, únava, točenie hlavy až omdlievanie, dušnosť, hnačky, afty, zápal jazyka, náladovosť, sklon k depresiám, zhoršená pamäť, obtiažne myslenie a uvažovanie, brnenie, zhoršená artikulácia, narušenie rovnováhy, neistá chôdza, zhoršené alebo úplne vymiznuté vnímanie tepla a tlaku. Môže sa vyskytnúť i "žltačka", paranoja, halucinácie či porucha metabolizmu sacharidov a zvýšená hladina homocysteínu..
Dostatočné množstvo sa nachádza iba v živočíšnej potrave: pečeň, mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, ryby.
DDD vitamínu B12 sú 2.4 mikrogramy.
Predávajú sa aj fortifikované potraviny či fortifikovaný Pangamín.
Ak máš pocit, že máš deficit kobalamínu, tak si kúp doplnok. Týždeň až dva raz denne zober takých 2000 mikrogramov. Tabletku treba rozkúsať alebo nechať rozpustiť v ústach. Potom stačí dávku znížiť. Čítala som aj, že niektorí ho neužívajú pravidelne, ale z času-načas zoberú tabletku.