Zdravim,
uz nejaky cas som si vsimla, ze pri rozhovoroch s ludmi mi idu tazko slova na jazyk, pripadne poviem uplne ine slovo nezapadajuce do kontextu, ako som chcela, alebo sa v myslienkach stratim, alebo zabudnem, co som chcela vlastne povedat. Som stale unavena, niekedy mam problem s artikulaciou, usta mam stuhnute, neviem slova normalne vyslovit. Liecim sa na autoimunitne ochorenie ulcerozna kolitida, cize mozem mat problem so vstrebavanim vitaminov. Uz v minulosti som mala problem s nedostatkom vitaminu b12, kedy to zacalo s neschopnostou artikulovat az po docasne ochrnutie prstov na nohe. Rovnako som mavala problemy s nedostatkom zeleza. Neviete, ake vitaminy by som mala doplnit, aby sa mi stav zlepsil a mohla fungovat normalne? Pripadne nemoze sa jednat o nejake ochorenie? Mam pred 30tkou. Dakujem
Zhorsena artikulacia, pribrzdenost
mnbvc- sranda, ten test som si robila cca pred rokom a mam intoleranciu na vajcia. Zrazu sa mi zacali robit vyrazky na tvari, jedna homeopatka mi poradila food detective test, tak som si ho spravila a presne vajcia vyskocili. Na tie beriem enzymy, ked si dam enzym, vsetko v poriadku, ak si nedam, cca po hodine ma po konzumacii jedla s vajcom zacne stipat jazyk a na druhy den mam vyrazky na tvari.. :-/ Ulceroznu kolitidu mam zial potvrdenu, pretoze vzorky sa posielali na rozbor, kde sa mi potvrdila a mam ju cca 9 rokov.
A aj si sa niekam posunul? Ci si myslis, ze je to len tymi vajciami?
som muz, presne take priznaky ako opisujes mavam aj ja... mavam znamena ze cca 2 tyzdne vkuse, potom zrazu tyzden dva v pohode. Takto sa to strieda obcas ok obcas nie. Takze trva to uz vyse roka, najprv som to pripisoval nedostatku spanku a stresu nakolko som velmi malo spaval. Potom ked som trosku skludnil rezim stale to pokracovalo, tak som usudil ze by to mohlo byt nieco vaznejsie, tak som sa vybral k neurologicke, ktora mi automaticky nasadila antidepresiva, najprv slabe nic, potom silnejsie nic, nakonec mi dala alventu 75. Pritom som nikdy nepocitoval ziadnu depresiu ani zle nalady a tak. Tak si hovorim ok, uz to bude pol roka co ju uzivam a poviem ti nepocitujem zmenu. Lenze pred nedavnom som sa dopracoval k jednemu testu na potraviny kde mi vysla velmi silna intolerancia na vajicka. Ide o to ze som maval pravidelne hnacky uz nejake roky a mudr "gastro" mi dala diagnozu drazdive hrube crevo nakolko mi nezistila na nic alergiu a tak... Takze odkedy ich nejem moje travenie je po rokoch zrazu uplne inde... Tiez som mal podozrenie na zle vstrebavanie nejakych vitaminov, nakolko ja som ich uzival pravidelne aj v tabletkach a nic. Tymto tvojim prispevkom si ma v tom utvrdila ze je to tak. Takze verim, ze sa to uz da do poriadku same... Tebe odporucam tiez ten test len pre istotu, nebol by som si isty diagnozou mozno budes prekvapena...
Lopaka vraj som tetaniu mala pred 3 rokmi, lebo som sa v neurologickej ambulancii rozrevala po tom, co mi uz asi 6 neurolog v poradi povedal, ze ma nevezme, lebo ma plno :-) Ale predstavte si, ze s ochrnutymi prstami na nohe chodite od ambulancie k ambulancii, cakate v cakarni 4 hodiny, neviete, co Vam je a kazdy Vam povie, ze mate ist domov, ze neprijma novych pacientov. Kto by sa tam nerozreval. Vtedy mi ale robila vysetrenie a prisla na to, ze mam len kriticke hodnoty kyseliny listovej..
Zájdi na neurologické vyšetrenie EEG, EMG môže ísť aj o tetániu, prípadne psychické potiaže.