Ahojte. Viem, že si to asi nikto neprečíta do konca, a možno ani nik neodpovie, ale skúsim trošku opísať, čo ma vlastne trápi. Už dosť dlhú dobu som smutná, mám divné nálady, som dosť často smutná i bez nejakého vážnejšieho dôvodu, a keď sa aj teším, tak len dočasne. Nemám žiadne kamarátky, len pár ľudí s ktorými sa rozprávam v škole, a to tiež len o bežných veciach. Som introvertné 16 ročné dievča, mojím životom je hudba, ktorej sa venujem takmer vždy keď mám čo i len trošku voľného času. Mojím veľkým problémom je SF, teda sociálna fóbia. Nedokážem s ľuďmi komunikovať uvoľnene, vždy sa cítim strápnene, divne...preto asi nemám žiadne kamarátky, resp.človeka, ktorý by mi bol bližší. Nikdy mi nejak samota neprekážala, doslova som ju vyhľadávala, lebo som vlastne ani nemala s kým tráviť čas, ale v poslednej dobe sa mi cnie za niekým, s kým by som sa mohla porozprávať, alebo popísať o hudbe, o bežných i nie bežných veciach, trochu sa odpútať od starostí, proste nájsť nejakú spriaznenú dušu...Neviem vlastne, z akého dôvodu vôbec túžim po spriaznenej duši, ale fakt som už zo svojich nálad uťahaná, unavená...moje myšlienky sú hlúpe, prázdne...potrebujem s niekým zdieľať ako sa cítim, preto som založila aj túto tému...tá sociálna fóbia ma obrala o akúkoľvek radosť...Viem, že asi celý život budem single, pretože behám aj po koncertoch, ale vždy sama a tiež tam niesom príliš uvoľnená, keď som tam sama, chodím aj do mesta, ale vždy hlava sklonená, rýchlo prebehnem okolo ľudí, hanbím sa, nedokážem sa nikomu prihovoriť, takže v mojom prípade je asi prehnaná túžba nájsť si nejakú spriaznenú dušu.
Prosím teda, ak mi viete niečo poradiť čo mám s tou SF robiť, ako trochu byť šťastná aj keď nemám kamarátky, ani priateľa, ako trošku nájsť nejaký zmysel života...nejakú motiváciu? Nechcem to riešiť so psychológom, také strašné to hádam nie je...ale je to taká naozaj dosť blbá vec v mojom živote, taká prázdnota a zároveň taká naplnenosť tou prázdnotou. Jediné čo ma drží je teda tá hudba, hlavne rock a podobné také tvrdšie veci na utlmenie tých nálad, ale to už tiež nestačí.
Ak teda má niekto podobné pocity, život, alebo mi vie pomôcť, nejak ma motivovať, budem rada...
ďakujem :/
Hľadám spriaznenú dušu a pomoc
Dakujem za povzbudive slova, Cliattsi. To je neuveritelne, ako krasne sa dokazes rozpisat pre pomoc ineho cloveka.
Ondo: Pacili sa mi chlapci, ale vzdy tak ze som hned vyhodila ich tvare z pamati. Urcite boli zadani, maju na krajsie dievcata. Ja by som sa im nikdy prihovorit nedokazala. Este by ma vysmiali, co to za skrata prisla. Nemam sebavedomie, je uplne stratene, potopene. Tuzim po laske, niekoho objat, zdoverit sa niekomu, ale brzdi ma to, ze cez mail je to ine ako v realite. Cez mail ta ludia chapu, odpisu ti, daju ti rady, ale v skutocnosti sa realni ludia nestaraju o moje pocity, o to ako sa naozaj mam. A to mi chyba. Ta realna starostlivost. Ze ta niekto objime, povzbudi. Ale taky clovek neexistuje. Ja ho nenajdem. A sam nepride. A mam 16.
-Cliattsi, klobúk dolu, nemám takýto problém, ale Tvoje písmenká ma zaujali, poučili, a to som ani len netušila, že existujú aj nejaké asertivné práva. Aj keď Tvoj príspevok nebol určený mne, oslovil ma a zanechal vo mne hlboký dojem a aj tým, že si rovný človek, a takých ja rada. Myslím, že na článok máš toho dosť, že je to výborné, ak vieš a môžeš, daj vedieť názov, kúpim si tú tlač. Tie vymakané asertivné tu zverejnené práva získajú väčšiu údernosť, ak sa niektorým vymení poradie a v
niektorých zmení slovosled...
-Anxietymind, na 16-tku si rozumné dievča, máš tu ďalšieho poradcu. Tie práva si môžeš vtĺkať do hlavy aj tak, že sa postavíš pred zrkadlo a budeš čítať nahlas a pritom pozerať na seba, môžeš skúsiť vizualizáciu, predstavovať si samu seba, že si taká,...Z toho zoznamu si vyber niekoľko/ buď to budú tie, čo Ti pôjdu najľahšie, či tie, kt. si potrebuješ čo najskôr osvojiť/, a takto si postupne pridávaj ďalšie. Hlavne to nevzdávaj, buď trpezlivá... Máš právo byť takou aká si, mať sa rada, byť šťastná,...A tiež právo vybrať si spôsob, kt. to dosiahneš.
anxietymind: a presne ako vraví delete 2, musiš otvoriť srdiečko a ešte tri otazky. Kolko.maš rokov? Ako dlho toto prezívaš a vychadzam s tvojich slov a pýtam sa ty nechceš mať alebo netužiš mať lásku a prave ta ti chýba v srdiečku..to by ťa 100% zmenilo.. Daj si povedať..
anxietymind: Skutočne ako to môžeš vedieť? Ja predpokladám že si pekne dievča s dobrým srdcom a svojim snom. :-) a neverim že sa ti nikdy žiaden chlapec nepáčil. Alebo si po nejakom netužila? To mi nehovor... to si až taká hanblivá ? A akože nezaujímal tvoj príbeh, napr. ja by som si ťa rad vypočul ako na tom si... aj keď prežívam to isté a ostatní chalani by ma najradšej zakopali pod zem ale raz na dovolenke som stretol dvoch mladých chlapcov a nevahal som a povedal som im vsetko čo ma trápi a nikomu som to dovtedy nepovedal a vieš aký boli rozumný a ako sa hlavne mne ulavilo a pochopili ma a este mi aj velmi poradili v čom sa mám zlepšiť a ako to mám spraviť, aj keď bývame na opačnej strane republiky sme v kontakte, a JA si myslim že keby spraviš toto isté vyrozprávaš sa či užchlapcovi alebo dievčatu velmi sa ti ulaví a budeš ovela sťasnejšia a pomaličky sa dostaneš s tej fobie a budeš ako normalne mladé dievča ako má byť :-) sebavedomie a odvahu :-)
OPRAVA PREDCH. TEXTU Z 23:52:
Nemusíš to prečítať všetko hneď teraz, všetko má svoj čas a zamysli sa nad tým, čo čítaš, aby si to pochopila. Nespoliehaj sa na to, že niekto za teba niečo urobí, ty sama musíš chcieť, aj keď to nebude ľahké. Ja som totiž taký, ako ty, mám S.F., ale dosiahol som aj určitý postup dopredu a za tú dobu som sa dostal k určitým informáciám, ktoré mi to celé viac objasnili.
Ešte posledný link:
tu máš vlastne teóriu, pri čom to, čo by si mala podľa mňa robiť som vybral a je to toto:
kognitívne-behaviorálna psychoterapia, ktorá je zameraná zmenu niektorých myšlienkových stereotypov, najmä v súvislosti so sebapodceňovaním, prípadne nácvik asertívneho správania.
Ostatné si nájdi, aj keď neviem, či si dobrá v racionálnom premýšľaní a či máš analytické myslenie. Lebo to bude dôležité pri zmene tvojho myslenia. Preto, ak si nebudeš vedieť dať rady, a pôjdeš za psycholôgom, tak sa ho opýtaj, či používa kognitívne-behaviorálnu psychoterapiu, to je postup (nie je to nič strašné), ktorý by ti mal pomôcť, ale musíš sa naučiť o sebe racionálne premýšľať, prečo myslíš tak, ako myslíš. Lebo je možné, že máš vo svojej hlave skreslený pohľad na svet = iracionálne presvedčenia. Lebo aj ja som ho mal, ale pracoval som so sebou a cítim sa lepšie, aj keď možno nikoho nemám.
Ale aby som bol konkrétny, tak si napísala: (a keďže ma to začalo aj baviť, s radosťou tie tvoje iracionálne presvedčenia aj vyvrátim)-
Delete: Prosim ta, dnesne vztahy to je len o vzhlade, o frajerine, o zurkach, zabave.. - - - toto som si kedysi myslel aj ja, ale pravda je taká, že si to myslíš len pre to, lebo týchto ľudí je najviac vidieť a počuť. Ale sú aj tichší ľudia ako ty, nemusíš sa zoznámiť na zábave. Nemusíš ani neviem ako vyzerať, Ak sa ti podarí aplikovať tie práva v živote, nebudeš dokonca ani toľko naviazaná na to, aby si neviem ako vyzerala. Ak vidíš pekného chlapca, pozri sa akú má frajerku. Zamysli sa nad tým, či by si takého potrebovala a či by si mu stačila. Ak si myslíš, že nie, že nejaví o teba záujem, myslíš, že si niečo menej než tá jeho krajšia? Vieš, ja som zistil, že často sú to tak povrchní ľudia, že sa ani nečudujem, že my introverti ich veľmi nemusíme. A poviem ti, že počúvam aj od chalanov, že radšej nie moc peknú, aby si nenašla krajšieho. Dám ti ale jednu skvelú radu . skús sa z ľuďmi viac rozprávať o tom, ako vidíš veci ty sama, aj keď ti budú protirečiť. Ja som si otvoreným a individualistickým prístupom "otvoril" ľudí, ktorí by sa inak báli hubu otvoriť, lebo nie je jednoduché povedať pre veľa ľudí to, čo je iné, netradičné. Ak sa ty nebudeš báť a rozprávať s chlapcami o tom, ako ty vidíš svet, myslím si, že by po dlhom čase - tréningu . mohla aj nejakých zaujať. A to ti nehovorím srandu.
Koho ide zaujimat sr*cka ako som ja? Navyse v mojom okoli si ani netrufam niekoho zatazovat --- no ak sa naučíš aplikovať asertívne práva, tak sa ti môže stať, že sama od seba zistíš a si povieš - uvedomíš si - "Ja som dôležitá." Ak tvoja komunikácia s inými bude vychádzať z čoraz aktívnejšieho uplatňovania si týchto práv, samo ti to dôjde. :-) A to ja nie som teoretik, ale sám som to pocítil. Pracuj na tom, aby si nemyslela na to, ako si svojou reakciou na nejakého človeka mohla ublížiť tomu človeku. Snaž sa nemyslieť na POCIT VINY, a prejav voči nemu to, čo chceš.
A je veľmi dôležité, aj keď sa na tom možno budeš smiať, lebo si myslím, že sa aj rada smeješ, že nie si žiadna sračka. Povedz si - Som taká aká som a prijímam sa taká aká som. Nemala by si sa ani brať moc vážne. A tí, čo ti robia zle, s podľa mňa nezaslúžia tvoju pozornosť, lebo tebe to bude len vybíjať energiu. A prečítaj si niečo aj o introvertoch - vedia sa rýchlo unaviť, ak sú v spoločnosti viacerých ľudí.
nervozna a nepokojna, v ocakavani, ktore sa aj tak zmeni na sklamanie, ale s dobrym srdcom a hudbou v nom
--- Radím ti ešte jednu vec - a ja to aj používam: Neočakávaj veľa od života,lebo ak to nedostaneš, tak budeš to, čo si písala - sklamaná, a to ti bude zase len vybíjať energiu. Ja žijem už dlhodobo tak, že niečo idem urobiť a uvidím, čo mi to dá, ak sa podarí, tak sa podarí, ak nie, tak nie.
A ešte ti na záver napíšem, že som rád, že si napísala svoj príbeh, lebo to ma aj nakoplo, aby som ti zohnal také informácie, ktoré sa ťa týkajú a týkajú sa viacerých ľudí. Chcel by som o týchto veciach aj písať, tak vlastne tým, že som ti chcel nájsť tie informácie, som ich našiel aj pre seba, lebo ja som vždy rád, keď som viacej informovaný. Takže si mi nepriamo pomohla, aj keď si nechcela. Tak ďakujem :-)
Nemusíš to prečítať všetko hneď teraz, všetko má svoj čas a zamysli sa nad tým, čo čítaš, aby si to pochopila. Nespoliehaj sa na to, že niekto za teba niečo urobí, ty sama musíš chcieť, aj keď to nebude ľahké. Ja som totiž taký, ako ty, mám S.F., ale dosiahol som aj určitý postup dopredu a za tú dobu som sa dostal k určitým informáciám, ktoré mi to celé viac objasnili.
Ešte posledný link:
tu máš vlastne teóriu, pri čom to, čo by si mala podľa mňa robiť som vybral a je to toto:
kognitívne-behaviorálna psychoterapia, ktorá je zameraná zmenu niektorých myšlienkových stereotypov, najmä v súvislosti so sebapodceňovaním, prípadne nácvik asertívneho správania.
Ostatné si nájdi, aj keď neviem, či si dobrá v racionálnom premýšľaní a či máš analytické myslenie. Lebo to bude dôležité pri zmene tvojho myslenia. Preto, ak si nebudeš vedieť dať rady, a pôjdeš za psycholôgom, tak sa ho opýtaj, či používa kognitívne-behaviorálnu psychoterapiu, to je postup (nie je to nič strašné), ktorý by ti mal pomôcť, ale musíš sa naučiť o sebe racionálne premýšľať, prečo myslíš tak, ako myslíš. Lebo je možné, že máš vo svojej hlave skreslený pohľad na svet = iracionálne presvedčenia. Lebo aj ja som ho mal, ale pracoval som so sebou a cítim sa lepšie, aj keď možno nikoho nemám.
Ale aby som bol konkrétny, tak si napísala: (a keďže ma to začalo aj baviť, s radosťou tie tvoje iracionálne presvedčenia aj vyvrátim)-
Delete: Prosim ta, dnesne vztahy to je len o vzhlade, o frajerine, o zurkach, zabave.. - - - toto som si kedysi myslel aj ja, ale pravda je taká, že si to myslíš len pre to, lebo týchto ľudí je najviac vidieť a počuť. Ale sú aj tichší ľudia ako ty, nemusíš sa zoznámiť na zábave. Nemusíš ani neviem ako vyzerať, Ak sa ti podarí aplikovať tie práva v živote, nebudeš dokonca ani toľko naviazaná na to, aby si neviem ako vyzerala. Ak vidíš pekného chlapca, pozri sa akú má frajerku. Zamysli sa nad tým, či by si takého potrebovala a či by si mu stačila. Ak si myslíš, že nie, že nejaví o teba záujem, myslíš, že si niečo menej než tá jeho krajšia? Vieš, ja som zistil, že často sú to tak povrchní ľudia, že sa ani nečudujem, že my introverti ich veľmi nemusíme. A poviem ti, že počúvam aj od chalanov, že radšej nie moc peknú, aby si nenašla krajšieho. Dám ti ale jednu skvelú radu . skús sa z ľuďmi viac rozprávať o tom, ako vidíš veci ty sama, aj keď ti budú protirečiť. Ja som si otvoreným a individualistickým prístupom "otvoril" ľudí, ktorí by sa inak báli hubu otvoriť, lebo nie je jednoduché povedať pre veľa ľudí to, čo je iné, netradičné. Ak sa ty nebudeš báť a rozprávať s chlapcami o tom, ako ty vidíš svet, myslím si, že by po dlhom čase - tréningu . mohla aj nejakých zaujať. A to ti nehovorím srandu.
Koho ide zaujimat sr*cka ako som ja? Navyse v mojom okoli si ani netrufam niekoho zatazovat --- no ak sa naučíš aplikovať asertívne práva, tak sa ti môže stať, že sama od seba zistíš a si povieš . "Ja som dôležitá." Ak tvoja komunikácia s inými bude vychádzať z čoraz aktívnejšieho uplatňovania si týchto práv, samo ti to dôjde. :-) A to ja nie som teoretik, ale sám som to pocítil. Pracuj na tom, aby si nemyslela na to, ako si svojou reakciou na nejakého človeka mohla ublížiť tomu človeku. Snaž sa nemyslieť na POCIT VINY, a prejav voči nemu to, čo chceš.
A je veľmi dôležité, aj keď sa na tom možno budeš smiať, lebo si myslím, že sa aj rada smeješ, že nie si žiadna sračka. Povedz si - Som taká aká som a prijímam sa taká aká som. Nemala by si sa ani brať moc vážne. A tí, čo ti robia zle, s podľa mňa nezaslúžia tvoju pozornosť, lebo tebe to bude len vybíjať energiu. A prečítaj si niečo aj o introvertoch - vedia sa rýchlo unaviť, ak sú v spoločnosti viacerých ľudí.
nervozna a nepokojna, v ocakavani, ktore sa aj tak zmeni na sklamanie, ale s dobrym srdcom a hudbou v nom
--- Radím ti ešte jednu vec . a ja to používam, Neočakávaj veľa od životy,lebo aj to nedostaneš tak budeš to, čo si písala . sklamaná,, a to ti bude zase len vybíjať energiu. Ja žijem už dlhodobo tak, že niečo idem urobiť a uvidím, čo mi to dá, ak sa podarí, tak sa podarí, ak nie, tak nie.
A ešte ti na záver napíšem, že som rád, že si napísala svoj príbeh, lebo to ma aj nakoplo, aby som ti zohnal také informácie, ktoré sa ťa týkajú a týkajú sa viacerých ľudí. Chcel by som o týchto veciach aj písať, tak vlastne tým, že som ti chcel nájsť tie informácie, som ich našiel aj pre seba, lebo ja som vždy rád, keď som viacej informovaný. Takže si mi nepriamo pomohla, aj keď si nechcela. Tak ďakujem :-)
Velmi Vam dakujem. Pokusim sa pozriet si vsetky tie linky a skusit sa podla toho riadit. Ale ja to asi nedokazem zvladnut
ahoj anxietymind
Keď ja som sa v tvojom príbehu aj spoznal. Takých ľudí, ktorí majú také pocity ako ty, sem chodí viac. Ak chceš takých spoznať, skús vo vyhľadávaní vo fóre a zadaj tam socialna fobia alebo strach z ľudí a nejakí ľudia sa možno nájdu.
Si introvert a nevieš, ako zo sociálnej fóbie ? Tak aj takto by sa dal pomenovať článok, ktorý pripravujem, o mojich skúsenostiach.
Musíš sa naučiť prvoradú vec . Nemyslieť na to, čo si iní myslia. To je základ. ďalšie vety sú:
VEĽMI STRUČNÉ PRAVIDLÁ:
ČO SI INÍ MYSLIA JE MI UKRADNUTÉ = MÁM PRÁVO NEMYSLIEŤ NA TO, ČO SI INÍ MYSLIA.
MÁM PRÁVO ROBIŤ SI ČO CHCEM.
MÁM PRÁVO BYŤ TICHO.
MÁM PRÁVO ROBIŤ ROZHODNUTIA NEZÁVISLE OD INÝCH ĽUDÍ.
MÁM PRÁVO ODMIETNUŤ AKÚKOĽVEK POŽIADAVKU, A TO BEZ UVEDENIA DÔVODU.
MÁM PRÁVO POVEDAŤ KOMUKOĽVEK ČOKOĽVEK.
MÁM PRÁVO POŽADOVAŤ ČOKOĽVEK OD KOHOKOĽVEK, ALE NEMUSIA MI VYHOVIEŤ.
ZA SVOJE ROZHODNUTIA NESIEM JA ZODPOVEDNOSŤ, NIE ĽUDIA OKOLO MŇA, PRETO NETREBA NA TÝCHTO ĽUDÍ MYSLIEŤ, ČO BY SI ONI O TOM MYSLELI.
MÁM PRÁVO NA NIČ NEMYSLIEŤ.
MÁM PRÁVO POMÁHAŤ INÝM ĽUĎOM, IBA AK SA PRE TO SÁM ROZHODNEM.
ĽUDIA VO VŠEOBECNOSTI MA AJ TAK NEPOZNAJÚ, MÔŽU SI O MNE LEN NIEČO MYSLIEŤ, NA TO MAJÚ PRÁVO A JA MÁM PRÁVO NEMYSLIEŤ NA TO,ČO SI ONI (ASI) MYSLIA .
MÁM PRÁVO POVEDAŤ – NECHCEM SA S VAMI (O TOM) ROZPRÁVAŤ (BEZ UVEDENIA DÔVODU). DOVIDENIA.
MÁM PRÁVO NEVYSVETĽOVAŤ ČLOVEKU PREČO SOM POVEDAL TO, ČO SOM POVEDAL, ALEBO PREČO SOM UROBIL TO, ČO SOM UROBIL. POVIEM – NEBUDEM VÁM TO VYSVETĽOVAŤ.
MÁM PRÁVO POVEDAŤ – VIETE, MŇA TO NEZAUJÍMA.
KAŽDÝ MÁ PRÁVO MA KRITIZOVAŤ A POSUDZOVAŤ. AK SA TAK STANE, NETREBA TOMU PRISPÔSOBOVAŤ MOJE KONANIE. LEBO JE TO LEN ICH VLASTNÝ POHĽAD NA VEC, ALE JE MI TO JEDNO – JE TO ICH VÝPLOD MYSLE A ONI MI NEMÔŽU POVEDAŤ, ČO A AKO JE SPRÁVNE ROBIŤ. AK BUDEM KONAŤ PODĽA NICH, BUDEM POPIERAŤ SAMÉHO SEBA (samozrejme je možné veci prehodnotiť a svoje rozhodnutie zmeniť).
MÁM PRÁVO SA OPÝTAŤ, AK SOM NIEČOMU NEROZUMEL.
MÁM PRÁVO POVEDAŤ ČLOVEKU PO DLHOM ROZHOVORE S NÍM, ŽE MU NEPOMÔŽEM A MÁM PRÁVO BEZ VÝČITIEK OD NEHO ODÍSŤ.
MÁM PRÁVO S ČÍMKOĽVEK NESÚHLASIŤ.
MÁM PRÁVO NEODPOVEDAŤ ČLOVEKU, AK SA MA NIEČO OPÝTA.
MÁM PRÁVO NEREAGOVAŤ NA PODNETY INÝCH ĽUDÍ.
MÁM PRÁVO ZMENIŤ NÁZOR. A TO KEDYKOĽVEK.
MÁM PRÁVO ROBIŤ CHYBY ( ,AJ VY ICH MÔŽETE ROBIŤ).
MÁM PRÁVO MYSLIEŤ LEN NA SEBA.
MÁM PRÁVO NEMYSLIEŤ NA TO, AKÉ POCITY V ĽUĎOCH BUDEM VYVOLÁVAŤ, AK (IM) NIEČO POVIEM, AK ICH ODMIETNEM, AK NIEČO UROBÍM (ALEBO BUDEM ROBIŤ) , ALEBO AK SOM SA PRE NIEČO ROZHODOL (PRÍPADNE SA BUDEM ROZHODOVAŤ).
MÁM PRÁVO STÁŤ NA ULICI BEZ UVEDENIA DÔVODU.
MÁM PRÁVO SA NA KOHOKOĽVEK POZRIEŤ A MÁM PRÁVO NEMYSLIEŤ NA TO, AKÉ POCITY TO V ŇOM VYVOLÁVA A ČO SI O MNE MYSLÍ).
MÁM PRÁVO ROBIŤ NEOBVYKLÉ ROZHODNUTIA.
MÁM PRÁVO NEPOCÍTIŤ KRIVDU, AK NIEKTO NEBUDE SPOKOJNÝ SO MNOU (NAPR. S MOJIMI SLOVAMI, ROZHODNUTIAMI ALEBO ČÍMKOĽVEK, AJ S TÝM, AK SOM TOMU ČLOVEKU VÔBEC NIČ NEPOVEDAL, NEUROBIL), LEBO JE TO LEN DÔSLEDOK JEHO VNÚTORNEJ NESPOKOJNOSTI SO MNOU A MŇA SA TO NETÝKA.
MÁM PRÁVO JASNE SA VYJADRIŤ, PREČO SOM UROBIL, ČO SOM UROBIL, ALEBO POVEDAL, ČO SOM POVEDAL.
MÁM PRÁVO SI DOBRE ROZMYSLIEŤ PREDTÝM, NEŽ UROBÍM AKÉKOĽVEK ROZHODNUTIE.
MÁM PRÁVO POVEDAŤ –JA NEVIEM /NIE.
MAM PRÁVO, ABY SOM SI CHRÁNIL SVOJE ZDRAVIE.
MÁM PRÁVO NEPONÚKNUŤ ALTERNATÍVNE RIEŠENIE, ABY SOM USPOKOJIL TOHO, KOHO POŽIADAVKU SOM ODMIETOL.
MÁM PRÁVO NEPONÚKAŤ ŽIADNE VÝHOVORKY OSPRAVEDLŇUJÚCE MOJE KONANIE.
MÁM PRÁVO SA SMIAŤ NA ČOMKOĽVEK A KEDYKOĽVEK.
Ak sa chceš zmeniť, je potrebné, aby si to, čo je tu napísané, PREVZALA DO SVOJEJ MYSLE. Prečítaj si to, keď budeš doma sama a uvedomuj si plnee to, čo sa v každej vete píše. Ak chceš byť taká a uplatňovať si tieto práva aj medzi ľuďmi a nebyť taká utiahnutá, je potrebné, aby s o sebe nepochybovala a nemyslela príliš na to, čo sa stane, ak sa napr. niekomu prihovoríš. Nemala by si mať prílišný strach kritiky. To sa dá vyriešiť tak, že keď ťa niekto haní, krotizuje, tak si v mysli predstav, že sa ťa to nedotkne vnútorne. chce to ale dlhoročný tréning a ja saám musím povedať, že to veľmi pomaly ide Vytlač si tieto pravidlá na kancel. A4 obojstranne.
Ale na to, aby si vedela plne využiť a uplatniť svoje práva, musíš byť vnútorne uvoľnená. To sa dá docieliť ak si sama APLIKOVANOU RELAXÁCIOU. Myslím, že sa tomu hovorí aj autogénny tréning. Do toho stavu sa dá dostať aj pomocou hudby. Ide o taký relaxovaný stav, keď máš čistú hlavu bez blbých myšlienok. Vyhľadaj si o tom na nete, inak písal som aj ja tu na fóre o tom, dám ti linky, a inak keby si išla za tým psychológom, aj on by ti vedel poradiť. A keď nemáš odvahu, vyskúšaj Linka detskej istoty. Tam by ti určite vedeli poradiť, ako na to.
Vyhľadaj si tiež asertívne práva, čo sú, lebo tie vety hore patria väčšinou medzi asert. práva.
Ty patríš medzi ľudí, ktorí sa prispôsobujú iným v komunikácii a prispôsobujú iným aj emócie a si aj predpojatá veľmi voči iným ľuďom, lebo sa podľa mňa bojíš ich reakcií. A s ýmto budeš musieť pracovať. Veľmi dôležitá je tá relaxácia. Linky
Moje rady:
www.zdravie.sk
www.zdravie.sk
www.zdravie.sk
Zadaj si do google tiež - asertívne práva - ako povedat nie. Ak sa ti tam bude pre teba niečo páčiť, tak si to vytlač. Je dôležité, aby si to mala v rukách, premýšľala o sebe a o tom, ako by si to ty mohla reálne použiť vo svojom živote.
Stránka, ktorá ma nakopla asi pred rokom, dôležité je, aby si si prečítala hlavne to, čo je tam hore, ten prvý článok. Je to článok od jána dubničku, má aj iné stránky, určite to pozri:
jandubnicka.blogspot.sk
- to, čo sa nachádza na tejto stránke je pre mňa veľmi dôležité a snažím sa to v živote aplikovať. Ak nechceš zostať na tom mieste, kde si, tak toto sú rady aj pre teba. Určite by ťa to malo kopnúť vtedy, keď si budeš nadávať samej sebe, že zase si niečo pokazila. Keď vyjdeš školu, možno si potom spomenieš, lebo je možné, že ťa to bude ovplyvňovať aj v dospelosti.
blog.upbook.sk
www.coach4you.sk
Tu je jedna dôležitá veta: „Nech si už ľudia myslia čokoľvek,
čokoľvek robia alebo hovoria, neberte si to osobne.
Názory druhých zodpovedajú tomu, čomu títo ľudia veria
a preto, nech už si o vás myslia čokoľvek, v skutočnosti sa vás to netýka.
Vždy to vypovedá len a len o nich.“
A ešte jedna, ktorú mám ja veľmi rád:
„Niektorí ťa na tvojej ceste nebudú chápať,to ale nie je dôvod, aby si zostal stáť na mieste.“ . a podľa toho aj idem... :-). Znamená to, že aj keď si odlišná, mala by ísť svojou cestou, resp. niečo robiť a neriešiť tých a samu seba, aj keď ti ostatní nebudú rozumieť, alebo sa ti budú vysmievať.
Ten text je naozaj celý dobrý, ale vypíšem ešte tieto vety:
Vo všetkých nezdaroch hľadajte ponaučenie, čo vám to dalo. Je nepodstatné, ako vyzeráte, pokiaľ máte jasno v tom, kam smerujete. Nepodliehajte tomu, čo si o vás, alebo o tom, čo robíte, myslia iní. Choďte si za svojimi cieľmi. Pracujte na sebe.
posledná stránka obsahuje myšlienky, ktoré sa mi páčia:
necenzurovane.net
No, všetko, čo som tu uviedol, je pre teba, aj pre ostatných, ktorých sa to týka. Aj pre kontrolOr-a, ktorý sem chodí na fórum
Bol by som rád, keby si mi odpísala, že si to aspoň videla, lebo som tomu veľa času venoval. Díky.
A teraz si to všetko obráť. zrkadlo ti totiž neukazuje to, čo chceš vidieť ale to, čo vidieť máš. je to opak tvojho ja.
Ak sa v zrkadle vidíš takto, tak si v skutočnosti pokojná, kľudná osôbka so žiarivým pohľadom, ktorá dokáže vyčarovať úsmev iným. A čo sa týka toho srdiečka - srdiečko nik nevidí a je úplne tichúčko. preto to zrkadlo nesprávne vyhodnotilo a ty si videla toto.
Skús hovoriť nahlas, smiať sa vtedy ak ťa niečo teší, skús sa nebáť otvoriť...tvoje srdiečko potrebuje začať byť hlasnejšie, aby jeho krásu počuli aj ostatní :)
Delete: Nevyspate dievca s obludnymi kruhmi pod ocami, nervozna a nepokojna, v ocakavani, ktore sa aj tak zmeni na sklamanie, ale s dobrym srdcom a hudbou v nom