Som zúfalá... neviem kam na strednú školu

Príspevok v téme: Som zúfalá... neviem kam na strednú školu
00000000007

Dobrí deň. Som naozaj veľmi zúfalá :( vôbec netuším kam mám ísť na strednú školu. Mám pár nápadov ako sú: gymnázium, pedagogická str. škola alebo zdravotnícka str. škola. Teraz som ôsmačka, už posledné dni veď už je koniec roka :D a ja fakt neviem kam. Po strednej by som chcela ísť aj na vysokú, buď na Filozofickú Fakultu univerzity Karlovej v Prahe, alebo na vysokú školu muzických umení (asi v BA). Tú Karlovu univerzitu preto, lebo by som chcela študovať buď neurológiu, čiže medicínu, alebo archeológiu. Na všmú by som chcela študovať herectvo, ale ešte som si nie istá, hrám na klavír, pamäť mám veľmi dobrú (myslím na texty) herecký prejav nemám najlepší, ale ani nie zlý, mám pár diplomov z recitačných súťaží, vyzliecť sa pred niekým nemám problém (keby bolo treba na príjímacích skúškach :D tak som počula no neviem iste :D ) no a to je asi všetko tak asi môžem všmú zďaleka zakývať a asi sa vybrať na tú archeológiu :D aj keď aj tam som čítala, že berú najlepších z najlepších!!! Ja jednoducho neviem či na to mám. A ešte mám šancu na tú neurologičku, aj keď neviem či povolanie Lekára, sa ku mne hodí. Poraďte prosím, podľa čoho si vybrať??? Na akú školu isť?? Za každú serióznu radu vopred ďakujem! :)

Utierka

Skús to s gymnáziom - uvidíš, čo ti ide a ktorým smerom sa radšej neuberať. Takto je to zatiaľ ťažko povedať, učivo na základnej škole sa veľmi líši od toho na gymnáziu. :-)

00000000007

Tak z Biológie som mala čisté jednotky, len keď prišla na rad geológia, čiže horniny a minerály, tak som mala dvojku na vysvečku, ale inak ľudské telo ma nenormálne bavilo, mala som jediná s triedy čisté jednotky :) a čo sa chémie týka, tak tam stojím tak na dvojku, samozrejme v nižších ročníkoch som mala jednotku, myslím v 6. a v 7. ročníku, teraz som už na dvojku. No a krv, operácie a zranenia mi nikdy nepripadali nechutné ani som nikdy pri tom neomdlievala (myslím keď som to pozerala napr. v TV tie operácie, nie, že by som pri nejakej operácii bola :D ), ale ja mám skôr strach s toho, že by som napr. zle určila diagnózu a kvôli mne by ten dotyčný umrel, to by som ho mala na svedomí celý život :( tak neviem no.

Utierka

Podľa môjho názoru má každé povolanie svoje medzery a škáry. Na gymnáziu je už trošku iný systém ako na základnej škole - nestačí len túžiť stať sa lekárom, resp. veterinárom ale mať na to i predpoklady, to znamená vedieť dokonale a intuitívne chémiu a biológiu. Neviem, ktoré predmety ti idú a ako sa učíš, ale skús si na internete vyhľadať jednotlivé vysoké školy o ktoré sa zaujímaš a zisti si predpoklady, napr. z čoho sa skladajú príjmacie testy a podrobnosti, aby si vedela do čoho ideš. Určite vieš, že na gymnáziu si v 2.ročníku vyberáš 2 alebo 3 semináre(voliteľné predmety), ktoré budeš mať do 4.ročníka a z ktorých budeš maturovať, takže nejaký prehľad by si už o svojej budúcnosti vtedy mať mala. Neboj sa, určite už budeš mať väčší rozhľad ako dnes a dobre si vyberieš, napríklad ak by si chcela byť právnik, vyberieš si občiansku náuku a dejepis, ak programátorka matematiku, fyziku a informatiku. Je ťažké ti povedať čo by som si vybrala ja - ja som vždy túžila byť lekárom/patologičkou ale mala som problémy s chémiou, takže si to musíš dobre zvážiť na čo máš a k čomu i viac inklinuješ.
Na medicínu/veterinu sú samozrejmosťou jednotky z chémie a biológie a samozrejme i taký prirodzený prístup k danému odvetviu. Taktiež si premyslieť, či ti nerobí problém pohľad na zranenia, operácie a podobne. :-)

00000000007

A ak sa môžem spýtať, ktorú s mojich uvedených škôl, teda skôr povolaní, by ste si vybrali vy, myslím s ktorým sa dá celkom dobre a úspešne na Slovensku uživiť a zamestnať? Ale myslím, že asi vo všetkých čo som uviedla, či sa mýlim ?

Utierka

Chápem ťa a preto určite zvoľ gymnázium. Tam sa určite priblížiš k tomu čo ťa bude naozaj baviť a určite si vyberieš. :-)

00000000007

Ano, presne toto mi napadlo, že ak zvolím gymnázium, tak mám ďalšie 4 roky na rozmyslenie :) lenže neviem, nie som si istá, napr. keď som bola malá chcela som byť veterinárkou, no teraz by ma to už nebavilo, tak sa bojím, že ak zvolím napr. lekárka či učiteľka, čo keď ma to o ďalších 10 rokov nebude baviť? Ja som hrozne nerozhodný človek :D všetko čo ma baví, alebo sa mi páči, tak to nikdy nie je tak, že by ma bavilo iba to, jednoducho vždy mám toho viacej a potom neviem čo si vybrať.

Utierka2562

Milá 00000000007, pravdepodobne ešte ani sama nevieš, ktorým smerom sa chceš presne uberať, veď napokon si mladá a ešte máš nejaký ten čas, aby si si dobre rozmyslela, do akej profesie sa chceš v živote obliecť. :-) Cez prázdniny si všetko dobre premysli, veď nakoniec nejde o život, len o školu.Viem o čom hovorím, sama som v tom mala pekný chaos, celú základnú som bola v tom, že sa stanem zaiste módnou návrhárkou a dnes je zo mňa napodiv tanečnica v profesionálnom telese. :-)
Ak by si sa nevedela ani neskôr rozhodnúť, akú školu si vybrať, skús gymnázium. Ak máš na to vedomosti a i dobré známky, myslím že nemáš čo stratiť, iba získať. Gymnázium nie je strela do čierneho, odtiaľ máš dvere otvorené takmer na všetky smery a navyše budeš mať na rozmyslenie v podstate ďalšie 4 roky.Veľa šťastia a čistú myseľ pri výbere. :-)

00000000007

Sofi9 ale ja nechcem ísť z 8 ročníka na strednú. Ja sa len zaujímam o to pretože posielam prihlášku už na rok :)