Empatia

Príspevok v téme: Empatia
Caesaris

Pekny den prajem.

Chcem sa spytat ci nema niekto nejake podobne problemy. Uz odmalicka mam velky dar empatie - vcitovania sa. Chvilami som to citil ako dar, no uz velmi dlhu dobu to vnimam ako prekliatie. Vsetko co sa stane druhym vnimam akoby sa to dialo mne. Je to divne, ale snazim sa s tym zit. No je to enormne tazke. Uz len hlupe pozretie filmu mi meni tak obrovsky smerovanie zivota, hocijaky film dokazem prezit realne, akoby som to prezil ja sam. A to je fakt, pretoze mnohe skusenosti ktore mam som nikdy na vlastnom tele nezazil a predsa ich mam. V podstate len cakam dokedy mi to zmeni smer tym spravnym smerom alebo uplne naopak a toho sa hodne bojim. Pretoze mnohe depky ktore na mna pridu su prave po takychto zazitkoch.
Viem, znie to velmi divne a pochopim ak ma ktosi vysmeje. Ak by som to nikdy nezazival tak by som sa nad takymto pribehom asi zasmial tiez, no chcem len zistit, ci niekto ma podobny "dar" alebo co to je, tiez.
Dakujem.

Caesaris

mmilan7, vystihol si to presne. Citlivejsi, ale skusenejsi. A prave tato skusenost mi pomohla prezit rozne situacie. Pre snad kazdeho s kym sa dennodenne stretavam som divny, tajomny. Je to len koli tomuto.
Kýčera, dakujem za rady. Viem sa protitomu branit, akoby som mal bloknutu hlavu a nevnimam pocity. Len skoda ze to vtedy plati aj v realnom zivote ... Ale po nejakom case ma to vzdy znova dostane a nedokazem proti tomu spravit vobec nic. Divne. Naposledy mi to zmenilo priority tak ze som sa rozhodol zmenit styl prace a spravit vsetko preto aby som zacal cestovat po svete co som nikdy v plane nemal. hh Aspon ze su tie muka prec.
Delete 2, som rad ze som neni sam, dodalo mi to odvahu.
Dakujem za reakcie.

mmilan7

Je to dar,ktorý za istých okolností sťažuje život Tebe ale iným s ktorými si v styku si múdrou oporou.To,čo stále prežívaš Ťa robí citlivejším ale i skúsenejším riešiť problémy,lebo si ich sám akoby prežil.

Kýčera

Je to dar aj prekliatie zároveň,ide o to,ako to vieš spracovať,vyrovnať sa s tým,...Musíš sa začať chrániť,aby si neochorel,obmedziť negatívne situácie,nepozerať správy,filmy,...kt.to spúšťajú.Pozeraj veselohry,stýkaj sa s optimistickými ľuďmi,naštuduj si všetko o empatii,"postav múr"-Sansara,ak si s tým nebudeš vedieť rady,zváž nejakého človeka,kt. Ti s tým pomôže.

sansara

Poznam to. Tiez som to mavala. Ale naucila som si drzat od ludi odstup, mat tzv. "neviditelny" mur medzi mnou a inymi..
Je to dar ci prekliatie?..investujem a davam uz len do takych ludi, ktori mi za to stoja (kt.si to pripadne zasluzia). Inak to nezvladnes.
Ako pise Moireal, aj mne bolo ublizene. Preto sa uz chranim. Skor to zo mna urobilo z casti samotarku.

Moireal

Tiez som vedela byt empaticka k ludom, vedela som sa do nich vzit,az kym mi neublizili tak, ze sa teraz musim velmi snazit byt empaticka a to hlavne k tym ktori mi ublizili. Tak ci tak, sustred sa hlavne na seba a opakuj si ze teba sa to netyka. Nieje to ignoracia alebo strkanie hlavy do piesku. Odporucam Abrahama Hicksa na tuto temu. Je to o zamernom tvoreni reality pre seba.