V poslednej dobe sa stretavam na Slovensku s nespokojnostou mamiciek, teda hlavne tych mladych s materskou. Co velmi nechapem, kedze materska a rodicovska dovolenka je jedna z lepsich veci co je na Slovensku. To si tie zeny neuvedomuju ze pri narodeni dostavaju cca 800 eur, potom maju 35 tyzdnov materskej, vypocitanej podla platu a nasledne do 3 rokoch veku dietata budu dostavat vyse 200 eur a pokial chcu mozu robit a aj tak ten prispevok dostanu.Vo vacsine vyspelich krajinach je materska cca 15-16 tyzdnov! Ano maju v tych krajinach zabezpecene skvele jaslicky a skolky ale tie stoja nemale peniaze. Ja mam taky pocit ze najviac frflu mamicky, ktore by chceli aj dieta ale chcu sa pekne obliekat a paradit aj dieta a byvat v krasnom dome a kazdy rok chodit k moru a to sa neda z materskej. A ked pred 24 rokmi moja mama bola na materskej, zeny nikdy neostavali s detmi tak dlho, kedze tie ktore mali dobre roboty sa vracala o mnoho skor. Co si o tom myslite?
Materska na Slovensku
Na Slovensku je materská 34 - 37 týždňov, potom si už len môžeš vybaviť rodičovský príspevok do 3 rokov. V zahraničí nie sú žiadne "pomaterské" príspevky?
Ono je to tema, ktora sa neda zuzit na ciste provnavanie, ze v ktorej krajine koko tyzdnov moze zena zostat doma na materskej a kolko dostava. Lebo v roznych krajinach je celkovy system rozny. Ano, v mnohych krajinach je materska ovela kratsia, Slovensko so svojim 3 rokmi je podla mna uplna rarita a extrem, a tiez si neviem predstavit byt doma povedzme 6 rokov a to som bola dobra matka. Lenze, prave v tych vyspelych krajinach je etablovany system, ze mnohe zeny nerobia na 100% uvazok, nezriedka si s muzom delia, ze jeden robi povedzme na 40% druhy na 60% a podobne. V mnohych pripadoch im zarobok postaci na to, aby takto niekolko rokov fungovali, neskor prejdu na opatrovatelku ci jasle ci skolku. No skuste v SK vyrukovat s tym ze by ste chceli pracovat na 60%? Su mnohe krajiny, kde je to bezne a je to sposob ako zena matka moze fungovat. Na druhej strane v niektorych vyspelych krajinach nemaju napriklad v skolach skolske jedalne alebo ak je dieta v skolke, musite si ho na obed zobrat domov, tam mu date jest a o druhej poobede ho donesiete naspat. Poznate taku skolku ci skolu na Slovesnku?. Su krajiny, kde je to bezne a keby ste spomenuli skolsku jedalen, vyvalia na vas oci, ze ako moze niekto takto skodit svojmu dietatu a nerespektovat jeho idividualne potreby. Cize nikde nie je vsetko len idealne, vzdy je nieco co sa nam paci, ale nevidime ine co by sa nam nepacilo
Nepracujem v kancelarii, ale to je uplne jedno. Kazdy sa ma starat sam o seba, pripadne o tie svoje decka. Nevidim dovod, preco mam zivit tvoje hladne krky. Vymetat kontajnery nemienim, ale ak osud inak neda, tak budem, ale zivit cudzie decka nebudem.
Matikar, dovolujem si nesuhlasit s tvojim tvrdenim, sam si este neni rodic a ak budes chciet mat tu rodinu, asi to nebude bohvieco zit len z tvojho platu cela rodina a za dalsie, ak by sa tie decka nerodili a chvilu ich stat nepodporil aspon tie 3 roky touto almuznou, neviem, co by si robil ako dochodca, ked by nemal na teba kto robit, vymetal by si kontajnery, vsak? ale cakam, ze napises, ze ty zarabas veeeela a zabezpecis sa aj na dochodok ako taky skrecok, no nie kazdy tu moznost ma, vacsina robi za par sto euro vo vyrobe na 3 zmeny, niekto musi aj tie veci produkovat, aby si si ich mohol ty kupit, kazdy nemoze sediet v kancelarii, to by sme pokapali od hladu...
Podla mna by materska nemala byt ziadna. Kto si decko vysulozil, nech si ho aj zivi, nechapem, preco by to mali robit spoluobcania zo svojich vrecak. A ten argument o dochodkoch je smiesny, lebo to by sa rodicia museli zarucit, ze to ich decko tu ostane a este aj bude robit na tych dochodcov.
Vlastne to by bolo riesenie-materska by sa mala dat takej zenskej, ktorej sa potom v pripade, ze dotycne decko neostane na Slovensku a nebude tu pracovat na dochodcov, strhne z dochodku.
suhlasim ze materska je mala o rodicovskom prispevku ani nehovorim, mali by to podstatne zvysit, ale pozor, iba do druheho dietata a tiez podmienka, ze len zena co uz pracovala niekde nejaky cas, pretoze zas by to iba zneuzili cigani a vseliake socky, ktore nikdy nikde nepracovali , ani nebudu a ktore rodia ako jablone a maju z rodenia deti vynosny biznis a starostlivost a vychova o ne ziadna.
ja som tu na Slovensku.
ked je tu tak dobre ... prečo sa sem všetky nevrátite ? :D
Kazde dieta je pre stat nesmierne dolezite, pretoze vyrasta dalsi clovek, ktory prinesie dane do kasy. Nebudu obcania, nebudu peniaze pre stat, na dochodky.. Podla mna by malo statu viac zalezat na malych detoch. Nemusi to byt zrovna navysenie prispevku, ale mozne zlavy. Napriklad, kto ma dve, tri deti, nech si odpise nieco ocko zivnostnik z dani, proste mat nejake vyhody. Dolezite pre nasu buducnost je, aby rodiny mali dve deti. Ak maju jedno, je to malo lebo na dvoch starych ludi potom bude pripadat jeden zamestnany. Podpora mladych rodin je tak uboha, ze je hrozne tazke sa rozhodnut vobec deti mat. A potom sa cudujme, ze sa ludia neberu a preco je tolko rozvodov. Nehovoriac o tom, ze mat deti je najvyznamnejsim protktivnym faktorom pred samovrazdami. Ked musi mamicka po pol roku ist do prace, tomu dietatu bude chybat a prejavi sa to neskor.
No ja neviem, ženy. Jasné, je to každého rozhodnutie mať dieťa, ale nedá sa aj robiť, aj byť doma s dieťatom, tak je to proste ťažké. Ja by som aj chcela mať dieťa, ale musím najprv odrobiť niečo a prichystať budúcnosť, takže sa toho všetkého dočkám možno v 30ke. Mňa by skôr zaujímalo, že ak trvá materská 15 týždňov niekde, tak čo sa potom spraví s tým 4-mesačným dieťaťom? Pôjdem do roboty a kto sa postará? Je to taká téma, že hmm, ja si napríklad neviem predstaviť odložiť dieťa niekomu inému, načo som si ho potom robila? Pestúnky, aupair a podobné... Ja chcem so svojím drobcom zostať sama doma. Nie som stroj, že ho vypustím zo seba a šup preč.