Jednoznacne zmiznut do zahranicia a uz sa nevracat, naozaj uz kdekolvek vam bude lepsie ako na Slovensku. Preco New York Times napisal, ze Slovaci oblubuju hotel mama? Jezisikriste, vsak ani jeden jediny nie je spokojny, ze byva s rodicmi, kazdemu roztrzky a drobne hadky s nimi pre malickosti zneprijemnuju zivot a kazdy povie, ze by rad odisiel, ale niet kam. V Rakusku by si robil predavaca v mekaci, zarobil by si tisicku a keby si byval v podanjme v garsonke a sam, tak das maximalne 500 na byvanie a ostatne je tvoje. Na Slovensku zarobis 300, z toho 400 das na podnajom (Blava) a zostane ti co? To bola rozobrata situacia cloveka, ktoremu rodicia lezu na nervy, ale nechce partnersky vztah a chce zostat sam a chce byvat v podnajme a sam. Ty mas partnerku. Budete teda byvat dvaja a aj peniaze zarabat dvaja. Tym padom usetrite za byvanie, jasnacka. Ja som v Rakusku a som tu stastna. Aj na Slovensku som bola stastna, ale bez penazi :D Pat rokov som makala s gymplom vo fabrike pri pase za 4000 slovenskych, kym ma "osvietilo" a vypadla som zo Slovenska. Bola by som odisla uz skor, ale "brzdili" ma rodicia a ja som prilis davala na ich "mudre rady". Co uz len generacia, ktora prezila detstvo, pubertu a aj vacsiu cast svojej dospelosti v obdobi komunizmu, kedy nebola sanca cestovat za pracou do krajin, kde sa zije na urovni, moze vediet o praci v zahranici? Za seba poviem, ze tych 5 rokov, to boli stratene roky. Bola to velka chyba, ktoru dodnes lutujem, naozaj velka skoda, ze som neodisla opatrovat deti uz hned po maturite, ako som chcela, lebo som sa nechala hlupo odhovorit mojimi vlastnymi rodicmi, ktori ma maju sice radi, ale o praci v zahranici hovno vedeli, hovno vedia a hovno vediet budu, ze? Bola som mlada a sprosta. Dnes uz nie som ani mlada, ani sprosta. Studovat vysoku skolu na Slovensku, ak to len nema byt informatika, alebo medicina, pripadne cudzie jazyky, naozaj nema zmysel. Slovenske vysoke skoly teda bohvieaku uroven vo svete nemaju, akurat aby sa clovek hanbil, kde to vystudoval a aby stratil vzacnych 5 rokov zo zivota, tak to by bola naozaj skoda. Ked si predstavis, kolko budete uz mat za tych 5 rokov usetrenych penazi, o nejakej socialnej praci, ci masmedialnej komunikacii naozaj ani neuvazuj, tych 5 rokov, zabavy, srandy, ozieraciek, party, zurov, chlastaciek, cize takzvaneho uzivania si studentskeho zivota zato naozaj nestoji, akurat, co len zbytocne financne zatazis svojich rodicov a pracu v kancelarii s takou VS tak, ci tak neziskas, pokial len nemas rodinnych prislusnikov, ci dobrych znamych na tych spravnych pracovnych poziciach, myslim tym rodinkarstvo, znamosti a take strkanice, typicke pre Slovensko, no... RAKUSKO: Vyuceny automechanik alebo vodoinstalater zarobi viac ako clovek, ktory ma maturitu z gymnazia. Zdravotna sestra, pokial pracuje ci uz v nemocnici na oddeleni, kde pacienti lezia, cize kde sa robia aj nocne, alebo niekde v hospici, domove dochodcov... tie dve tisicky zarobi. V ambulancii praktickeho lekara nieco cez tisic. U zubara tiez okolo tisic. Predavacka tiez tu tisicku a robotnici v takych fabrikach, kde sa robia nocne, maju viac, nakolko maju priplatky za nocne. Chyzne v hoteli tiez tu tisicku maju, kuchari a casnici tiez. POmocnici v kuchyniach, takzvani umyvaci riadu (na tuto poziciu vezmu naozaj kazdeho aj bez skoly, casto aj bez nemciny) tiez tu tisicku maju. Strkas taniere a pribory do umyvacky. Velke hrnce umyvas rucne. To je vsetko. Mozes ziskat pracu s ubytovanim a mozes mat aj podnajom. Prace s ubytkom byvaju vacsinou sezonne a su to prace v hoteloch (tri mesiace zima a tri mesiace leto - priblizne tak). Blizi sa letna sezona, to by bolo dobre vyuzit. Prvykrat je dobre ist cez agenturu. Vacsina agentur pyta poplatok za sprostredkovanie prace az po prvej vyplate. Nech by vas zobrali do hotela ako par, nech by tvoja priatelka robila chyznu a ty umyvaca riadu. Prace su to tazke, treba tvrdo makat, ale ak to robite s myslienkou, ze je to len na nejake tri, styri mesiace a potom budete mat pokoj a prachy, tak hned sa vam robi lepsie. Kedze ubytko a strava su zadara pre takychto sezonnych pracovnikov, nakolko po skonceni sezony sa hotel zatvori a bude par mesiacov mimo prevadzky, tak usetrit sa vam urcite nieco podari. Co s usetrenymi peniazmi? Mozte si s nimi zabezpecit podnajom. POdnajom v Rakusku nie je zadarmo. Na zaciatku treba zaplatit kauciu a proviziu. Kaucia je poplatok majitelovi bytu zato, ze ste sa tam nastahovali. Keby islo o garsonku vo Viedni, tak okolo tych 2000 € by bola kaucia. Provizia je zase poplatok realitnemu maklerovi, ze pre vas nasiel byt. Lepsie povedane, byt ste si nasli sami, ale ak majitel bytu ide cez realitku, vasa smola, platite proviziu, tiez okolo 2000 €, mozno 1000, ako kde... Hovorim o garsonke, jasne ale, ze asi budete chciet ist do vacsieho, kedze ste dvaja, tam treba ratat s vyssou sumou. Okrem toho bude treba zaplatit hned aj najomne za prvy mesiac. Co by bolo v garsonke vo Viedni okolo 500 €, ako som uz pisala. Alebo jednoducho odmakat najskor dve sezony v hoteli ako par, letnu, potom zimnu a potom uz peniazky na ten podnajom budu. V mensich mestach su kaucie a provizie nizsie, najomne casto tiez. Ked uz mate byvanie, pracu najdete rychlo, najma vo Viedni. Hociktory MC Donald vas zoberie do dvoch tyzdnov. Kto vie trochu po nemecky, ide automaticky na kasu, ale kto nevie, tiez ho bez problemov zoberu napriklad do kuchyne na hamburgery. Vsak rozrezat zemlu a vlozit tam nejake maso, syr, salat, rajcinu, majonezu a kecup... no ak to dokazu cierni ludia z Indie, ktori ani slovo po nemecky nikdy nevedeli, nevedia a ani nikdy vediet nebudu, tak sikovny Slovak by to nedokazal? Jasne, ze dokazal, takze ste dvaja, mate prijem 2000, no nech by ste byvali v garsonke, zaplatite 500 a este stale mate z coho zit. Len si musite kupovat potraviny a sami si varit, v ziadnom pripade nechodte po restikach, to je strasne drahe. Nech by ste tak robili naozaj v mekaci, dostanete tam zadarmo najest. Aj to je nieco, kym vam tie hamburgery a hranolky nezacnu liezt krkom... ale dovtedy uz davno budete kdesi za horami, dolami... mozno v nejakej pekarni, mozno v nejakej Bille, mozno v nejakom Spare. Ved ked do Sparu zoberu ciernych negrov z Afriky (sorry za vyraz, nie som rasistka), ktori z nemciny vedia toho menej ako priemerny slovensky osmak na ZS, tak sikovneho bieleho Slovaka, ochotneho naucit sa jazyk, by nezobrali? A veruze zobrali. Mekac je dobry ako prva praca pre niekoho, kto este nema skusenosti s pracou na kase. Lebo mekac zoberie aj ludi bez skusenosti, ale ci aj Billa, Strock, Anker, Hofer, Spar, Adeg, Merkur, Penny... to uz neviem, ale asi nie. Preto ak vas laka praca pri pokladni v normalnom obchode, lepsie vyznie, ak si do zivotopisu napisete, ze ste pracovali 6 mesiacov v MC Donalde pri pokladni a hned sa na vas budu pozerat ako na cloveka so skusenostami a zoberu vas. Na Slovensku aby si clovek dobre, ze nie nohy zodral, ked chce robit predavacku a pracu nezozenie. Ak aj zozenie, tak len za par drobnych a aby sa triasol ako osika, ze o nu pride. V Rakusku? Ani nahodou! Tam vas zoberu za predvacov, ak zistia, ze viete ako-tak trochu po nemecky a vobec im nebude vadit, ze rozpravate s chybami. Budu radi, ze vobec na danu pracovnu poziciu niekoho nasli... a ze to nie je cierny z Indie, pre ktoreho treba vybavovat vizum a dalsie zalezitosti...komplikovana byrokracia. Budu radi, ze sa im o pracu uchadza biely Slovak z krajiny Europskej unie. Zoberu vas s otvorenou narucou kamkolvek, prace je dost, treba mat len byvanie. Niekde je vyhodou aj vlastne auto. Vo Viedni bez problemov aj bez auta, U-Bahn je aj tak rychlejsi. Kazdopadne vypadnut do zahranicia!!!