ahojte. chcela by som vedieť Váš názor a radu. s priatelom sme 10 rokov spolu aj spolu žijeme, len posledné mesiace má problém s alkoholom resp kazdý týzden piatok alebo ktorý kolvek den sa "musí" opiť - je to raz do týždňa ale už t trvá asi 5 mesiacov, lezie mi to už neskutočne na nervy - zbavili sme sa jednej závislosti a skočil do druhej akoby potreboval niečo vynahradiť, nechápem čo sa s ním deje ale už ked riskuje stratu zamestnania koli alkoholu tak niečo nieje v poriadku a to že mne to nepridá na pohode toho je si tiež vedomí ale ale... poradte prosím ako z toho von , je potrebné stanoviť ultimátum ? že ho opustím lebo zatial to bolo len o vyhrážaní že od neho odídem. má dobru prácu , vážny vzťah, je nám dobre len on ako keby ešte nedospel a to má 28 rokov ... žijeme spolu už asi 4-5 roky tak za tu dobu si už mohol uvedomiť že je nejaká zodpovednosť, splácame požičku , nájom a zo vzduchu tiež nežijeme a aby sme prispievali ešte na alkohol tak čo ja viem??? ako to s ním riešiť ?? určite abstinencia to hej...a ďalej ?? prosím poradte. ďakujem
Alkoholik
prešli sme závislosťou na Pčku chvala bohu je to zanami aj ked som ešte stále v strehu preto ma už vytáča že zase sme do niečoho spadli a mne sa už nechce toto riešiť a byť obetavá a vydržať - možno som sebec ale mám sa rada. a ked mi už priatel povie že " mám problém " tak asi ho už bude mať - a sem tam si dáme aj doma flašu vína alebo pivo ale zase sa bojím že ho to len naštartuje isť von - preto s tým len opatrne
mmk Na to aby sa človek stal alkoholikom musí prejsť určitými fázami a nezvládnuteľné pravideľné opíjanie je jeden z prvých stupňov alkoholizmu. Najprv sa bude opíjať 1x do týždňa, časom to stačiť nebude a bude to 2x do týždňa a tak ďalej. On potrebuje čoraz silnejšie dávky. Takto postupne sa rodí alkoholik.
flegma :D akoholik je clovek, ktory urcite nevypije len pohar vina vecer :D taka pani mozno pijacka ale alkoholicka nie..alkoholicky vidno na stanici spuchnute ruzove smradlave vecne tackajuce sa s krabicovym vinom...
mmk Dávaš rady na nezaplatenie, kupovať závislému chlast a nabádaš druhého na chlast. Na ženy má chlast oveľa zhubnejší účinok. Alkoholici sa rodia z takýchto, nevedia udržať svoju závislosť, sú tam stupne alkoholizmu a postupne sa bude prepíjať do vyššej ligy. Postupne stratí prácu, alkoholové excesy sa budú predlžovať, začne kradnúť partnerke peniaze, robiť dlhy, triezve intervaly sa budú skracovať ... alkoholizmus je choroba, ktorá sa musí liečiť. Kto svoje pitie neovláda, je jednoducho alkoholik.
No tak 5 mesiacov raz týždenne chlasce. Nerobila by som z toho takú drámu. Akože áno - je dobré závislosť podchytiť hneď na začiatku, ale opiť sa raz do týždňa má k alkoholizmu dosť ďaleko a navyše alkoholikom sa človek nestane za 5 mesiacov - to trvá roky.
Proste sa s ním o tom rozprávaj, rieš to, ale úplne v kľude a nerob scény, to by v tomto prípade mohlo mať práveže ten efekt, že by začal piť ešte viac.
hmm...tak skus ho doma udrzat. kupuj mu to co chlasta nechaj ho v klude daj si snim. vyjde vas to lacnejsie, pokecate spolu on si zvykne, ze doma pohodlnejsie..skus tak este..
mmk, nejak to zlahcujes... alkoholik je kazdy, kto ma problem s alkoholom, takze kludne aj navonana damicka, ktora ma potrebu si kazdy vecer naliat pohar cerveneho
ak ma tento tu potrebu slopat kazdy piatok, a nevie sa kontrolovat, tak je alkoholik...
mna by v prvom rade zaujimalo, aku zavislost alkoholom nahradil, asi je to dost podstatna informacia
tak bude asi pijak - nebola som si istá - ja mu nevykrikujem - beriem to tak ze chlap sa potrebuje vyvetrat a vypadnúť von s kamošmi raz za čas ale nie každý piatok týžden čo týždeň - máme nejakú zodpovednosť máme kde dávať peniaze ktoré zarábame... ja si nedovolím kupiť nič pekne nové lebo šetrím kde sa dá a a on sa ide ožrať a pustí aj 50 eur tak asi tak no... a keby chodil s kamarátmi lenze on sadne ku hocikomu a túla sa po meste potom a rano o piatej príde domov - dakedy ani nechcem vedieť kade sa fláka lebo myslím na najhoršie - že mi zahýba..
alkoholik si musi za jeden rano dat j na obed a vlastne vkuse cely zivot sa len o alkohole toci....nerob z neho hned alkoholika sleduj spravanie pokial je to raz za tyzden podla mna nic strasne...mam susedov - manzelsky par...piju skoro kazdy den, alebo obden....ale vecer..po praci a rano idu makat..obaja podnikatelia....nepovedala by som, ze su alkoholici. proste kazdy nejak vypusta ventil. niekto nepije ale ide si zabehat co je asi zdravsia alternativa, alebo ide za konickami..
nehysterci mu, kym pije raz za tyzden a doma, bud rada....nenapadaj ho slovne ze je alkoholik lebo potom bude odchadzat a bude to robit casto az sa naozaj rozidete..
mne nepride ako alkoholik, skor pijak mozno...alkoholik do tej roboty ani nepojde, nema ziadnu zodpovednost, prichadza o majetok, zabuda, pomocuje sa, vala sa, nedojde domov......pijak pije casto, ale vtedy, ked ma povinnosti spravene po veceroch v krcme alebo doma potom ide spat a nic mu nebrani ist rano do prace. rozoznaj ci je len pijak alebo alkoholik.