Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Zápal žaludka

Príspevok v téme: Zápal žaludka
menma

Zdravím mam zápal žalúdka a chcel by som sa spýtat hlavne tých čo zapal žalúdka mali ako to riešily ? ja mam len tabletky proti kyseline to je všetko... neviem čo mam jesť väčšinov po každom jedle mi pride zle.. citim sa slabo toči sa mi kusok hlava.. celkovo som stale vyčerpaný ake ste mali vy tažkosti zo zapalom? a ako ste to riešili ? čo ste jedly atd?? prosím poradte, dali vam aj lieky na zapal či len na kyselinu?

lombardo1981

A čo tie dôkazy o tom, že sa na hypertenziu nezomiera? Tie poskytneš kedy?
A pre tvoje info. To je informácia, ktorú mi poskytol niekto, kto má chronickú gastritídu.

hanka9

Lombardo, nerad jej blbosti v predposlednom odstavci ze ma pit HORUCI rumancekovy caj, lebo si poskodi zdravie. Menna ma zapalove ochorenie zaludka, poskodenu sliznicu a prave horuce napoje su vyslovene zakazane. To plati aj o studenych napojoch a samozrejme aj jedla, ktore by nemala jest ani prilis studene, ani horuce. Neznamena, ze ked je rumancek kamilkovy protizapalovy a zaroven lieci epitel sliznic, ze ho moze menna pit horuci. Nie, nemoze lebo si sposobi bolest a zhorsenie zdravotneho stavu.

lombardo1981

Vyhýbaj sa jedlám, ktoré príliš dráždia žalúdok, alkoholu, káve, nikotínu, bublinkovým nápojom. Jedlá je najlepšie pripravovať na pare, variť či dusiť. Treba sa vyhýbať tukom, vyprážaniu, grilovaniu či pikantným jedlám. Jedlo by malo byť vo všetkých ohľadoch šetriace (nesmie namáhať žalúdočnú sliznicu, priveľmi vylučovať žalúdočné kyseliny či namáhať veľmi horúcimi či studenými jedlami). Na jedlo si urob čas, poriadne ho pohrýz a jedz častejšie, ale v menších množstvách.
Možno by bolo dobré najskôr jesť len varenú ryžu, zemiaky, nejaké zeleninové či ovocné kaše. Veľmi vhodná je rozmixovaná mrkva. A keď bude všetko v poriadku, tak postupne pridávať aj mäso, špenát, šaláty, paradajky, citrusy, cestoviny, knedľu. A najlepšie pomaly a v malom množstve. Radšej nie na večer.
Inak, keď už tvoj žalúdok bude adaptovaný, tak sa dá povedať, že budeš môcť všetky potraviny. Ale samozrejme okrem tých, ktoré som spomínala hore... vyprážané, grilované, pikantné.
Vhodné jedlá: nie príliš silné čaje (aj bylinkové), melta, kakao, džús, kefír, jogurty, piškóty, rožky, staršia vianočka, starší biely chlieb, zemiaky, ryža, žemľová knedľa, hovädzie mäso, chudé bravčové mäso, hydina, ryby, šunka, mrkva, zeler, petržlen, brokolica, karfiol, špargľa, hrášok, tekvica, jablko, citrusy, marhuľa, broskyňa, banán, vajcia ako jedlo sa veľmi nedoporučujú.
Nevhodné jedlá: káva, silné čaje, čokoláda, bublinkové nápoje, alkohol, zrejúce syry, čerstvý chlieb, kysnuté cesto, lístkové a linecké cesto, údeniny, paštéta, baranina, zverina, diétne salámy a párky, hranolky, opekané zemiaky, kysnutá knedľa, majonéza, tatárska omáčka, kapusta, kel, paprika, reďkovka, uhorky, cibuľa, cesnak, pór, karfiol, hruška, jahoda, maliny, kivi, egreše, oškvarky, strukoviny.
Kamilkový čaj sa môže piť aj horúci. Skús popíjať kapustovú šťavu (napríklad s mrkvou, špenátom, zelerom).
Na gastritídu pomáha DGL, čo je výťažok zo sladkého drievka. Môže ale spôsobiť opuchy či zvýšiť tlak a pomerne dosť liekov s ním vytvára interakcie (Warfarín, digoxín, furosemid, dexametazón, Voltaren, ibuprofén, kortikosteroidy). Potom pomáha aj brest červený (slippery elm). Oba pomáhajú pri bolestiach žalúdka (ale slippery elm viac). A nakoniec Pepzin GI, ktorý zabraňuje poškodeniu čriev, žalúdočnej steny, bolestiam či zápalom. V Japonsku, kde tento komplex vznikol, je tuším na predpis a používa sa na liečbu ulceróznej gastritídy.