Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Nabeh na rednutie kosti

Príspevok v téme: Nabeh na rednutie kosti
pomocc

Výsledky od doktorky mi toto potvrdili. Co to vlastne je, co mám robit, budem mat osteoporozu? Mám len 16 sice som vegetarianka, jem vela ovocia a zeleniny, mlieko pijem každý den. Doktorka povedala aby som jedla ryby, ktore som predtym nejedavala. Vyliecim sa este alebo ked budem mat 20-30 tak sa mi budu lámat kosti :/
Ked jem ryby, chce sa mi vracat :/

RNG

Nuz ked nechces menit zlozenie stravy zober si aspon kvalitny doplnok na kosti, kde su mineraly v spravnej forme a pomere a potrebne vitaminy D-3 a K-2 na absorbciu a zabudovanie do kosti. Pozri napr cez iherb.com na doplnok firmy NOW, pod mennom Bone Strength.
Nie je to idealne riesenie, ale dost dobre na predidenie osteopenii a osteoporoze, najma pre dievca, co este rastie a potrebuje si vybudovat silnu kostru. Pripadne ber aj extra vitamin D-3, kde ti najdu v krvi pod 40 nanogramov na mililiter, najma teraz v zime , bez slnka.

lombardo1981

Keďže si sa už rozhodla pre to vegetariánstvo...
Pre vývoj kostí je dôležitý vápnik, vitamín D, vitamín K, vitamín C, fosfor, horčík, bór...
Ca a P kosť spevňujú. Vitamín D zabezpečuje resorbciu Ca a zamedzuje veľkým stratám obličkami. Vitamín C je potrebný pre tvorbu kolagénu (je základom tkanív). Horčík, tým, že je prirodzený antagonista Ca, tak zabraňuje ukladaniu Ca inde ako sú kosti. Vitamín K pomáha pri zabudovávaní Ca do kostí. Bór sa zúčastňuje na metabolizme Ca, Mg, P a vitamínu D.
Napríklad sodík, kadnium či olovo kostné tkanivo poškodzujú.
Látky, ktoré obmedzujú využitie vápnika v tele:
fosfor, ktorý pri vysokom príjme vytvára nerozpustné soli, zamedzuje vstrebávaniu Ca. Napríklad antacidá s Al ho na seba dokážu naviazať. Maximálny pomer Ca:P je 1:1.5. Obsahujú ho prakticky všetky potraviny, ktoré obsahujú proteíny. Vysoký obsah má šošovica, čierny čaj, fazuľa, sója, hrach, celozrnný chleba, mak, pšenica, vlašské orechy, lieskovce.
vláknina znižuje vstrebávanie Ca
horčík, pokiaľ sa prijíma s Ca, tak zamedzí jeho vstrebanie
proteíny pri svojom metabolizme na aminokyseliny znížia pH organizmu a vtedy sa Ca uvoľňuje s kostí
sodík zvyšuje vylučovanie Ca obličkami. Vo väčšom množstvo ho obsahuje celozrnný chlieb a špenát.
tuky s Ca vytvárajú reakciu, ktorá sa nazýva zmydeľnatenie
fyláty a oxaláty spolu s Ca vytvárajú nerozpustné soli. Nachádzajú sa najmä v listovej zelenine, špenáte, rebarbore, kakau, čokoláde, červenej repe, fazuli, čiastočne aj v mrkve, horne, brusniciach, pomarančoch a grepe.
Jedlo s najväčším obsahom Ca jedávaj večer. Pretože v leže a počas spánku sa najviac odburáva Ca z kostí.
Napríklad minerálky Korytnica či Baldovská majú vhodný pomer Ca:Na.
AS čo sa týka rýb, tak je to najlepšie riešenie. Pretože v podstate obsahujú všetko, čo je potrebné pre vývoj kostí a v celkom optimálnom pomere. A dokonca aj ich tuk je dobrý pre kosti.

sweater*

Mlieko ti vobec nepomoze. Karfiol, brokolica atd. Take ti chuti? Vapniku pomaha sa vstrebavat D vitamin. Na po4iadne slnko si este chvilu pockas avsak mozes si kupit hriby, akekolvek mas rada a pootacaj ich na plech aby boli stopkami nahor, nechaj ich takto na slnku aj 6 hodin a potom priprav. To vystavenie slnecnemu ziareniu je tam klucove

odpovedam

a preco si vegetarianka? akonahle nemas vyvazenu stravu, tak logicky nastavaju v tele deficity. preto si mnohi vegetariani pichaju vitaminove injekcie. zvysit vapnik si vies aj silovym cvicenim, ale strava je vzdy klucova. ako zdroj info ti odporucam vedecke studie, nie popularne clanky na internete... tie nie su nezavisle, cize vela krat sa tam docitas nedokazane hluposti. napr. casty argument vegetarianov, ze clovek nema traviacu sustavu ani celust na spracovanie masa. hlupost, az to boli. pre cloveka je zivocisna strava vstrebatelnejsia, rastlinna sa vstrebava omnoho menej. skus si najst nejaky recept, pri ktorm zvladnes rybu zjest, zacni malymi kuskami. ide ti o zdravie. mozes skusit aj silove cvicenie, kosti budu pevniet. len to chce dlhodobu disciplinu.

pomocc

Dakujem velmi. Skusim to. Neberem ziadne lieky už dost dlho. Mlieko pijem občas kozacie, potom to kupovane, a aj od kravy, ale ta sa nepasie. Doktorke už radsej nepojdem, povedala mi len jest ryby, nic viac, ale velmi sa bojím co somnou bude :/

redka

inac mlieko ak nie je take to prave priamo od kravy ktora sa pasie na luke na zelenom a svieti pri tom na nu slniecko tak toto mlieko radsej nepi... ked tak si urob z neho domaci kefir... to uz mozno bude mat trochu lepsiu hodnotu....

redka

je to cela veda... potrebujes dostat do seba vitamin d3 (asi aj preto tie ryby) take 4 konzervy sardiniek tyzdenne... alebo si kup doplnok stravy vitamin d3 aspon 5000 IU denne ale k nemu aj vitamin K... vitamin d umoznuje spracovat vapnik a vitamin k2 usmernuje kam ma byt zabudovany.... inac sa ti moze usadzat v tkanivach kam nepatri a robit sarapatu... cize mozes mat aj dost vapnika ale nezabudovava sa ti na spravne miesta teda do kosti a zubov.... skus poprosit doktorku o test navitamin d 3... stavim sa ze mas deficit... a neberies nejake lieky? napriklad HAK? ta tiez robi neplechu s vitaminmi a mineralmi v tele...

pekne clanky na temu vitamin d a k2 a pod... vyzivujicitradice.cz