Nútenie do práce ktorá mi je hobby

Príspevok v téme: Nútenie do práce ktorá mi je hobby
thajko

Ahojte,

Už zopár krát som tu písal a chcel by som sa s niečim zdôveriť a nájsť možno nejaké riešenie. Už dlhšie premýšľam nad návštevou psychológa ale, neviem no..

Inak mám čerstvých 21.

Je to strašne zložité ale skúsim to zjednodušiť aj keď sa v tom už sám strácam. Všetko začalo možno tým, že moje celoživotné hobby (IT) ma akosi "prestalo" baviť. Ani nie že baviť ale.. Poviem to takto. Ak sa učím niečo nové vrámci IT, všetko je OK, všetko ma baví, som pre to "zapálený". Ale ak sa to preklopí do takého, povedal by som "stereotypu", tak zrazu som mimo. Jednoducho sa do toho nedokážem prinútiť. Z toho dôvodu sa mi stáva že prestávam dodržiavať deadline-y (živnosť) a kopec iných vecí. Ja neviem prečo to je. Alebo ak mám nápad na niečo, som celý šťastný a realizujem ho. Prvý deň. Druhý deň sa na to ani nechcem pozrieť (resp. chcem ale neviem sa prinútiť!). A všetko čo potom robím je len pozeranie videí, počúvanie hudby, seriálov, filmov a zasa si večer hovorím že som nič nespravil. :/ A neviem čím to je. Je tu veľa vecí ktoré ma psychicky dostávajú dole a možno s tým to má nejaký súvis ale ja neviem, nevyznám sa sám v sebe. IT (programovanie) bolo a je stále moje hobby. Baví ma. Fascinuje ma. Ale, akosi neviem vydržať v istej činnosti dlhšie.. Skúšal som hľadať aj iné alternatívy ako tráviť aj svoj voľný čas ale nič. Posledné roky (17+) som ako bez energie. Chcem podnikať (čím som začal), rozvíjať si firmu, mať sa dobre, som aj správne motivovaný. Ale jednoducho neviem zo seba dostať akúsi energiu veci s radosťou aj dokončiť...

Čím to je :/...

Ďakujem...

thajko

lombardo1981: Hm tiež som chcel (a ešte chcem) začať robiť "videotutoriály" ale skôr také pre bežných užívateľov a naučiť ich veci ktoré majú pred sebou a ani o tom nevedia (napr. typicky SSL certifikáty a overenie identity webu). Ale pekne, popravde prvý krát vidím babu povedať "linux". Ale nemyslím to v zlom, naopak, chválim :) No a k tomu hore ešte, vidíš, aj ja vymýšľam rôzne veci, napr. som istý čas aj chodil nahrávať koncerty/prednášky a rôzne veci. Učil sa (samoukovo) thajčinu, basgitara a rôzne veci ale všetko ma akoby po chvíle omrzí alebo také niečo (aj keď thajčinu chcem vedieť len keby sa konečne ten kurz v BA otvoril!). Ešte mám istý vzťah k zvukárčine ale k tomu je zložitejšie sa dostať :)

lombardo1981

Stereotyp je aj môj zabiják. Profesor mi vždy nadával, že som sa každých 10 minút musela preorientovať na niečo iné. A až potom som mohla pokračovať. A doteraz som taká.
Ja teraz dosť frčím na skriptovaní. Programovanie ma už až tak nebaví. Musím sa aj priznať, že som už čoto pozabúdala. Dokonca som sa ľudovo povedané upísala "diablovi" a začala som písať aj nejaké články, že linuxákov trochu niečo priučím ako je len klikanie. No nemám pocit, že som semienko zaorala na úrodnú pôdu. :-(

thajko

lombardo1981: Tak to sú rozsiahle, ja sa venujem všeobecne programovaniu webov (php/python/html/css,...), aplikácií (java/c#/začínam c++/c/...), scriptov (perl/bash/sh/...) a tak.. Ale ako vravím, pokiaľ sa veci učím je to fantastické. Aj keď mňa maximálne dostáva ten pohľad na databázu že sa zaplňuje skutočnými údajmi a nie len demo údajmi z developmentu a že to v skutoćnosti funguje :D

sudo: No to chápem, občas aj ja premýšlam o tom že by som sa na PC ako také vykašlal ale IT je jediná vec ktorá ma fascinuje a jediné s čím mám problém je "stereotyp".

lombardo1981

Mne sa to našťastie ešte nestalo. Linux a FreeBSD sú pomerne obsiahle "záležitosti". A ešte sa mám o nich čo učiť. :-D
Inak, máš suprový nick. :-D

lombardo1981

Mne sa to stáva, keď ma niečo nenaplňuje. Síce ma to baví, ale nič viac. Vtedy ten pocit veľmi rýchlo vyprchá.
sudo, u mňa je to úplne naopak. Keď niečo neviem vyriešiť, nedá mi to pokoj. A stále nad tým premýšľam. Vtedy sa cítim ako na koni. :-D Pre mňa je práve toto to vzrušenie, ktoré som spomínala.

sudo

Kamarát, tak nie si sám kto je na tom takto. Tiež som bol zapálený kedysi do IT. Ale ako tu už niekto spomínal, pokiaľ všetko funguje ako má, tak radosť je veľká, ale keď niečo nefunguje, tak je to o ničom, ba už som bol na tom aj tak že by som ten počítač najradšej rozkopal. Tak v súčasnosti sa už IT venujem len do takej miery že si urobím veci potrebné pre mňa, a tým to hasne. Pracovať v tomto odbore nechcem, hoci som ho na strednej vyštudoval.

thajko

lombardo1981: Hm len problém je v tom že toto sa mi nedeje len pri IT. To som použil ako príklad pretože to má pre mňa najväčšiu prioritu. Skúšal som nájsť rôzne alternatívy ako tráviť voľný čas a mať "oddych" od sveta počítačov. Ale všetko akoby.. bolo spojené s mojou "náladou".. Skúšal som všetko možné, od učenia sa ázijských jazykov, cez hru na hudobnom nástroji, proste niečo mimo PC sveta a čo ma vnútorne baví ale. Vždy všetko skončí tým že: "Začnem ale nedokončím" alebo dokončím s ťažkosťami :/

lombardo1981

Ja, keď sa cítim niečim presýtená, tak sa nachvíľu preorientujem na inú vec. Možno aj v tom je problém, že stále robíš to isté.