ahojte, som zena mam 28 rokov, zivot pred sebou, som zatial bezdetna, Vs. vzdelana, pracujem ako ucitelka na strednej skole.....nikdy som ziadne problemy so sluchom nemala.....zacalo sa to asi pred mesiacom po zapale priedusiek, jedneho vecera som mala som pocit vaty v uchu-lahko zalahnute ucho. Myslela som ze to prjde, ze je to z nadchy, alebo zapalu priedusiek proste po chorobny stav... kedze pracujem ako ucitelka, dost mi to vadi, pri vyucbe citim ze to proste nieje ono, na jedno ucho pocuje slabsie.... Bola som u 4 ORL, postupne sa vyjadrovali, ze mam len vpaceny bubienok- tubotympanicky katar...ze je to z nadchy sposobene dysfunk. eustach trubice a ze to prejde, neprechadzalo..behala som od lekara k lekarovi, vyplachvali usi, robili prefuky politrerom, vsetko mozne.. Preslo 6 tyzdnov a ja mam trvaly pocit ,,akoby tlaku" v uchu, absolvovala som aj tympanografiu,ta bola ok audiografia-ta ukazala percepcnu stratu sluchu praveho ucha6%, emisie TEOAE , kde mi zistovali prevodova porucha sluchu bola vylucena. Je to mozno smiesne, ale ja som psychicky v koncoch, lekar sa vyjadril ze percepcna porucha sluchu nieje liecitelna, bud mi vnutorne ucho napadol nejaky virus, bakteria, alebo doslo k nedokrveniu vnutorneho ucha, alebo sluch. nervu. Neviem sa s tym vyrovnat, stale placem, hlavne ked si predstavim ze som tomu mohla predist, keby mi do par dni po ,,zalahnuti" aplikovali kortikoidy infuzne, KTO TO MAL vediet? ze to nieje od nadchy? ze je to percepcna trvala strata sluchu????!!!..Kazdy vravi, ze je to mala strata, ze si zvyknem, ale ja si proste neviem zvyknut, vadi mi to v beznej komunikacii, v skole som nervozna z hluku deti, upadla som do depresie, s nikym sa uz nebavim, a najviac sa bojim ze sa mi to bude zhorsovat :(, Mám hrozu na predstavu, ze jedneho dna ostanem hlucha :(
Obrovsky strach zo straty sluchu, neviem sa vyrovnat s tym, ze inak pocujem
Čo ešte skúsiť môžeš žuvačku žuvať. To ti môže tiež pomôcť proti tlaku
Rada ti pomôžem. Keď ten tlak je pre teba trochu neznesiteľný tak skús si dať vatu abo šťuple do ucha. Dostaneš aj v drogérii. Najdôležitejšie je aby si sa vyhýbala hluku to ti bude ešte viacej robiť zle
diviak2: infuzie som nemala, vraj je uz neskoro :( , ale brala som tyzden prednison koortikoidy a cely cas beriem betahistin a cavinton, mam pocit akoby som mala hlavu v sude, lebo mam neustale roztiahnute cievy v mozgu :) to ze nemozem ani alkohol, vcera som si dala trocha vina a tak neskutocne ma hlava rozbolela, ze som myslela ze umrem
Ak mas poruchu vnutorneho ucha, zvacsa sa to spaja s tinnitom (usne selesty). Takze rozhodujuce je, ci v tichu pocujes naozaj ticho, alebo tam nieco piska, huci a pod.
Rada 1: Nepanikarit. Same sa to nezhorsi, skor naopak. Prave pri panike sa stahuju cievy a vznika nedokrvenie.
Rada 2: Prekrvovat organizmus. SPORT, SPORT, SPORT. Najlepsie kazdy den! Dobre sa zadychat a spotit.
Rada 3: Nepremyslat o otm a venovat sa inym veciam, pokial mozno prijemnym.
Co sa tyka liecby, najefektivnejsie su infuzie, ale zaberaju aj tablety a na roztiahnutie ciev aj slivovica. Ale niet nad vlastne endorfiny, serotoniny atd. To zalahnutie by malo postupne polavovat. Najprv na par minut, hodin, potom dni, atd. Moze to prebiehat zachvatovite, ako keby v uchu cosi opuchlo, je to citlivy organ. Ale celkovo by sa to malo zlepsovat. Hlavne treba pozitivne mysliet, neumiera sa na to! :-)
Vyskúšaj však nikdy nevieš ako to bude u teba :) ty nemáš Veľa straty naproti mne a 50% je už dosť veľa a robí život ťažším. Držím palce. Rado sa stalo a naďalej ti aj rada pomôžem a poradím. Čo sa týka uší mám skúseností dosť
nemas zaco. mozes skusit i dat vatu do usi alebo kvapky schwedenbitter. dostat v lekarni. drzim ti palce daj potom vediet...
Shayleen: dakujem pekne za radu, uz som valsalvov manever skusala neskutocne vela krat, avsak nepomaha, mohlo sa k tomu vraj pridruzit aj chronicke ochorenie eustachovej trubice, ta sa asi neotvara tak ako ma..(?)..neviem ... a teraz kedze je vonku zima sa mi zda ze sa to zhorsuje,( v suchu mi neprijemne a neprimerane praska)...no uvidm, v pondelk idem na magneticku rezonanciu na vylucenie neuromu akustiku, tak drzte prsty.