Myslim si že je jedno ako človek prežije svoj život, aj tak všetci raz zomreme a všetko čo sme sa naučili a o čo sme sa snažili zabudneme. Tak načo sa o niečo snaži. Ma to vôbec zmysel sa za niečim každy deň nahaňat?
Ma život zmysel?
Fleur-de-lis: ako veľmi starších? :)
Ľudia sa začnú k viere vracať, poprípade ju objavia vtedy, keď všetko ostatné u nich zlyhá. S blízkosťou konca sa u nich objaví túžba, že nie, nemôže to predsa skončiť, po smrti niečo musí byť a to niečo je Boh. Ten sa o nich postará, aj po smrti. :o)
Čistá myseľ je myseľ nazerajúca na svet v plnom sebauvedomení sa, to znamená, nie cez túžby a predstavy, to, že necítiš žiadne emócie, ako hnev, radosť, smútok a to ostatné, ono sa to veľmi ťažko vysvetľuje a ešte ťažšie dosahuje a už úplne najhoršie popisuje.
Čiste zo zvedavosti, prečo si myslíš, že Boh vie o tvojich rozhodnutiach a ako na čo mu je to dobré? Vieš, taká moja úchylka, hľadať za všetkým dôvod a logiku. :o)
Ono nejde len o pochopenie vecí, ide o pochopenie toho, kto som, prečo som tu, a čo, preboha, mám s tým robiť, keď už som tu a ako to podľa možností čo najlepšie zúročiť a teda ako sa vraví, neprej...si život. :o)))
anjelik*, s tou čistou mysľou, nemyslím si, že je to neveriaci lepšie schopný, v zmysle, že každého vnímanie reality niečo ovplyvňuje takže dosiahnuť čistú myseľ, no neviem čo pod tým ty rozumieš.
Ja nie som veriaca, lebo musím, ale preto, že ma k tomu tá čistá myseľ priviedla :)
A môj osud nevnímam ako určený v zmysle, že len ako bábka robím rozhodnutia, ktoré mi niekto predurčil. Boh pozná môj osud, lebo vie aké rozhodnutia urobím, ale rozhodnutia sú moje a mám za nich zodpovednosť. On o nich len dopredu vie. Takto to vnímam ja.
A čo sú tie základné vlastnosti života? Spoznávať svet? To robíme všetci. Tiež sa snažím veci pochopiť. Ale to by mi asi nestačilo.
Neviem koľko máš ty rokov. Môj strýko bol dlho ateistom. Teraz po päťdesiatke, zamýšľa sa oveľa viac ako predtým :D, vedie dlhé rozhovory o zmysle života a upúšťa od ateizmu. To neberiem ako dôkaz niečoho, len aj preto som spomenula, že som najviac zvedavá na pohľad starších.
Osud je to, čo človek už prežil a aj to, čo ešte len prežije, len si nepamätá, že to už zažil a tak sa teší znovu a znovu. Chodenie v kruhu sa to nazýva.
Keby bolo všetko dopredu dané, tak by Boh ľuďom neprikázal napr.: nezabiješ. Life is a multiple choice. Osud je podľa mňa to, čo človek prežil a nie to, čo ešte len prežije.
Už som rozmýšľal nad kadečím možným, ale neverím tomu, že by desať Božích prikázaní vymyslel nejaký človek... Na nich stojí morálka celého civilizovaného sveta.
Fleur, zmyslom nášho života, teda tých, čo neveria na stvoriteľa, bohov, anjelov a iné nápomocné bytosti, je napĺňať základné vlastnosti života. Jednoducho povedané, nazerať na všetko jasne, čistou mysľou, neskalenou túžbami a predstavami, snažiť sa čo najviac pochopiť a pochopené ukladať do spomienok, ale nie zážitkových, ale výpovedných a tie, keď budú dokonale vykladané, vytvoria výpoveď, o ktorú sa vieš oprieť aj v budúcnosti. To sa nedá, ak svoju myseľ neotvoríš všetkému, ale ak ty máš v sebe vieru v Boha, uzatváraš sa tomu ostatnému. Lebo stále veríš, že je niekto, kto o tebe rozhoduje, kto ťa podporuje a ku komu vzhliadaš.
Nina, osudom je všetko dopredu určené, ale to, čo určené nie je, je tvoj postoj. Pretože nikto a nič ťa nevie prinútiť, aby si reagovala ako sa očakáva. Čím viac je tvoje reagovanie odvislé od chápania, tým viac sa vzďaľuješ osudu.
Zaujimava tema. Zivot ma urcite zmysel a ten kto tu pise o osude tomu pekne hrabe. Kazdy clovek ma slobodne rozhodnutia, moze si svoj zivot riadit ako chce a rozhodovat sa ziadne dopredu dane cesty. Zmyslom zivota je si ho naplno uzit :) zijeme predsa len raz a treba si splnit vsetky svoje tuzby a pod. :) a nema to nic s bohom ani podobnymi takze nehladaj vychodisko v nabozenstve ci osude, svet je realita a zi si ho podla seba :)
Čo človek, to filozof, čo filozof, to iná filozofia. Zmyslom života na fyzickej úrovni je zabezpečovanie tzv. homeostázy, čiže chodenie do práce /zabezpečovanie obživy/ má z tohto pohľadu veľmi veľký význam. Ak má organizmus vhodné podmienky, tak sa rozmnoží, čiže potom sa treba starať o potomstvo, to má logicky tiež svoj význam. Ak je človek spokojný v materiálnom svete, tak začne byť frustrovaný, lebo chce viac. Tak sa začne zaujímať o duchovný život. Toto platí asi tak na každého človeka.
mňa by zas celkom zaujímalo aký zmysel života majú ľudia, ktorí neveria v Stvoriteľa, dušu a večný život. Ale hlavne u starších by ma to zaujímalo, ktorí si toho už niečo odžili.