Dobry vecer.Chcela by som poradit mam ulceroznu kolitidu(rektosigmoiditidu) liecim sa uz 5 rokov a mam 27.beriem na den 1 salofalk a aj cipok probiotika sa snazim a chcela by som este poradit neake vyzivove doplnky moj doktor mi nic nepredpisuje ani nutridrinky ked sa mi troska zhorsi a jedlo do mna neide :-(...a dieta dieta dieta ...ak mi je dobre jem vsetko ak mi je zle vsetko obmedzim a jem len dietne a malo a hned ide vaha dole :-(...prejavy pri zhorseni :castejsia stolica stiahnuty zaludok slabost v bruchu nezvracam teploty nemam ale ma naduva hucanie po bruchu.Poradte mi nieco vyzivne este popri tejto chorobe zeleny jacmen? alebo nieco podobne co mozem ?DAKUJEM RNG
Ulcerozna kolitida a vyzivove doplnky
Medzi mikrovlakniny patria tzv rozpustne vlakniny ako psylium, pektiny, najma modified citrus pectines, inulin, arabinogalactany, glucomannan. Hladaj ich napr cez internet vo swansonvitamins.com alebo iherb.com a podobne. Ovsennu vlakninu, psylium a inulin dostanes aj z domacej firmy Vemica
Ovsennu vlakninu sice velmi neodporucam ludom s podrazdenymi crevami alebo ulceroznou kolitidou, lebo je prilis hruba. Ale ostatnym ludom je dobra, lebo obsahuje hodne mikrovlaknin a betaglukanu.
A nezabudajte aj na kvalitne probiotika, najlepsie niekolko znaciek, aby tam bolo co najvoac roznych probiotickych kultur/odrod.
dakujem krasne za reakcie na moje otazky . ja by som strasne chcela konkretne nazvy tych produktov aku vlakninu ake aloe vera enzymi hladam vsetko na internete uz 3 den a na nic neprichadzam :D navstivim obchod zdravu vyzivu :D piste kludne aj na citroidora@azet.sk
este som citala v suvislosti s UK o L glutamine... ale neviem co na to RNG
skus si aj toto precitat blog.petrmara.com
skus si pozriet knihu Syndrom travenia a psychologie - je tam napisane co pomoze vyliecit crevo...
Dakujem za odpoved a este sa chcem opytat acidofilne mlieko ak nasadim je to dobre?vlakninu mi zakazali ze podporuje hnacku...pijem aj bylinkove caje nechtik rebricek a puskvorec ked stav je horsi a toto mi veeelmi pomohlo..a tie mineraly mohla by som doplnit aj neake z lekarne?ked som sa pytala doktora na chlorella a spirulina zakazal mi to uzivat a nemohli by ste mi napisat konkretnejsie potraviny na email chcem sa zbavit zapalu ja uz neviem co mam jest :-((( dakujem za odpoved
Jedz stravu, ktorá nespôsobuje zápaly.
Hlavne vynechaj mlieko a mliečne výrobky a sladkosti.
Vynechaj i ovocie, tuky stužené, nepreháňaj množstvo bielkovín.
Zameraj sa na stravu, ktorá obsahuje dostatok vlákniny a minerálov. To sú obilniny - ryža natural, pšeno, pšenica, ovos, kukurica, pohanka a i. Uvar si ich na mäkkú kašu, placky, halušky, cestoviny a pod. K tomu jedz zeleninu domáce druhy, pestro pripravenú, časť jedz kvasenú, aby si získala laktobacily na osadenie sliznice čreva. Kvalitný olej v malom množstve, semienka a ochucovadlá. Takáto prečisťujúca strava ťa zbaví zápalov, hlienov a prinesie optimizmus.