Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Maniodepresiva

Príspevok v téme: Maniodepresiva
pistek

Zdravim vas. Rada by som poznala nazory a skusenosti ludi, ktori sa s touto diagnozou uz stretli, alebo poznaju niekoho konkretneho s touto chorobou?
Budem vdacna za vstky nazory postrehy informacie.
Ja som si uz v odbornej literature toho nacitala dost, len ide o to, ze nieco je teoria a ine je prax, realita, zivot. Co ohladne vztahu tato choroba obnasa? Ake su rizika? Najvacsie, najcastejsie uskalia v partnerstve? Coho sa treba vyvarovat, dat pozor, co je najvacsou alfou a omegou pri tejto diagnoze vo vztahu, laske?
Dakujem vam uz vopred za vsetky vase skusenosti podnety a nazory..

pistek

Larissa, ahoj a dakujem. A ano, berie poctivo lieky, aj k psych.chodi pravidelne,riadne ako ma. V tomto je ozaj zodpovedny. Mam ho velmi rada..

Kabel,ramadana..ano liecbu berie zodpovedne. Je to mlady muz,tak mudry inteligentny sikovny atd. Predtym zdravy,aktivne sportoval,zil spolocensky a tymto trpi posledne roky.

Dakujem aj vam ostatnym za prispevky,nazory..

Redka,tvojho brata mi je velmi luto. Urcite si presiel svojim a vy tiez. A este stale prechadzate..lebo s tym musite zit. Tiez sa bojim tohto isteho,neviem,ako sa da takym veciam predchadzat. Snazim sa mu byt oporou,som s nim a mam ho rada

emalea

Chcela by som sa spýtať: v akých cykloch pociťujete obdobie mánie a depredie? napr. 1 mesiac je depka a potom 2 mesiace ste na vrchole? alebo je to veľmi-veľmi individuálne? prečo to chcem vedieť? lebo môj svokor /má vyše 80 rokov!!!/ má stanovenú diagnózu : stredne ťažká depresia, ale osobne si mylím, že trpí mániodepresívou lebo má obdobia, kedy mu je na prd a vtedy užíva lieky a navštevuje aj lekárov, ale keď je na vrchole nikto s ním k lekárovi nechodí a práve vtedy je to s ním na nevydržanie: plánuje, buduje, /v jeho veku!!! ako keby sa chcel dožiť do 100 rokov, pre jeho deti je to veľmi nepríjemné,
lebo nerozvážne míňa peniaze: napr.: obdobie posledných 2 týždňov: sám začal prerábať letnú kuchyňu, porúcal steny, vysadil staré okná a dvere a všetko nakúpil nové/nechcem vedieť čo do toho vrazil!! pred 2 dňami si kúpil za 1.000 EUR kravu a behá okolo nej, ale na tú letnú kuchyňu sa už s prepáčením vys...l a príde jeseň a bude chcieť od detí, aby všetko čo v lete začal, aby za neho dokončili....ach!! dedo jeden pochabý...

redka

moj brat tym trpel... sedem rokov sa trapil... a dotrapil sa :(

hodne sa teraz zaoberam studovanim toho, ako strava vplyva na nase zdravie... aj na dusevne... ako nedostatok, ci prebytok nejakych latok moze vyvolat zmenu nalad atd... vediet to co dnes, mozno by sme ho z toho dostali, alebo aspon zlepsili stav... neviem a uz to nezistim, lebo je neskoro :(...

lolikdvrf

Mam blizku kamaratku, ktora tym trpi. Jej manzel sa snazi byt oporou ale je to pre neho strasne. v priebehu par rokov osedivel. Zisti si viac. Pocuvaj svojho priatela, pozri si odbornu (!) literaturu. Je to psycho, doktor jackyl a mr. hydev jednom. Zodpovedne - len ako kamarat. Ale tvoja volbs

vitavi

Z nedostatku lásky sa utiekajú k sladkostiam a tie spôsobujú kolísanie energetického príjmu pre mozog. Náhle zvýšenie a náhle zníženie hladiny glukózy spôsobuje striedanie eufórie a depresie. Prispieva k tomu značne chémia - v potravinách a nápojoch, kozmetike, dezinfekčných prostriedkoch, liekoch a i. Jednoznačne treba vylúčiť alkohol, drogy a povzbudzujúce látky.
Jednoduché cukry obsahuje i ovocie, stav výrazne zhorší hlavne tropické.
Sladkosti spôsobujú i zníženie imunity voči plesňovým a bakteriálnym nákazám a tvorbu toxínov.

Sladkosti je nutné nahradiť polysacharidmi v obilninách, ktoré nie sú obrusované a obsahujú dostatok minerálov, vlákniny a B vitamínov.

Ukľudnia a vyrovnajú činnosť mozgu.

Obilniny treba jesť v množstve aspoň 60 % z celkovej dávky jedla a pomaly ich rozžuť, doplniť zeleninou, strukovinou, rybami a semienkami. Druhy obilnín treba striedať, je ich dosť, aby bola strava pestrá.

kabel

pistek, vztah s clovekom trpiacim BAP je velmi narocny. Ak sa dotycny poctivo lieci, moze sa dosiahnut stav, kedy je dlhodobo uplne bez prejavov ochorenia, problem je vsak vtedy, ked zacina mania-pacient sa liecit odmieta, lebo sa subjektivne citi vyborne, vysadi komplet lieky a este len vtedy to zacne-dlhy, promiskuita, narusenie vsetkych vztahov, tulanie sa, nespolahlivost atd atd, je toho velmi vela. Malokto to ustoji.
Neviem, aky priebeh choroby ma dotycny, ale vzdy je dobre, aby sa vazny partner pacienta porozpraval s osetrujucim psychiatrom, aby bol oboznameny s rizikami a prejavmi choroby. Vsetko zavisi od disciplinovanosti pacienta, ak nedodrziava liecebny rezim, radim utekat cim dalej.
a never na matwayove parazity, su to bludy.

ramadana

maniodepresia je ochorenie, pri ktorom treba brat lieky cely zivot. priebeh je u kazdeho iny. vztahy su celkovo komplikovane, ak je tam choroba, je to este tazsie, ak sa na to citis, pokracuj vo vztahu, ked to zacne byt zle, tak naber silu a odid.

Larissa

Pokial je teraz medzi vami vyborny vztah, podla mna by ste do toho mohli ist. Zavisi aj od toho, ci je tvoj kamarat zodpovedny a poriadne berie lieky, s ktorymi to clovekom az tak nemava, pokial sa najdu padnuce.

pistek

Dakujem vam vsetkym.
A tebe larissa obzvlast..
Mna sa tato choroba, diagnoza netyka..ale tyka sa mojho kamarata..priatela..
On sa brani vztahu,lebo sa mu vsetky predchadzajuce vztahy prave pre toto rozpadli. My sme kamarati a aj ked to medzi nami iskri, pritahujeme sa, pacime sa jeden druhemu, tak sa boji presunut to do inej roviny prave preto, ze ma nechce stratit ako kamaratku..
Rozumieme si fakt super, v podstate akoby sme uz vztah davno mali..len on ma stale odhovara, ze ta jeho choroba co vsetko obnasa, ze je to s nim tazke atd atd..
Preto sa vlastne pytam, zaujimam..

RNG

Na chlor su filtre takze nikto nemusi pit chlorovanu vodu, ani sa v nej sprsit a kupat, tj doma.
A kedze chlor, brom a flour vytlavcaju z tela potrebny jod, treba si jod doplnat spolu so selenom, v ovela vyssich davkach ako stara a mylne urcena povodne odporucena denna davka, ktorej sa lekari dosial tak krcocuite a spiatocnickky drzia, hoci je fromada vyskumu a praxe od ich kolegov, co sa s otazkou jodu zaoberali a odporucili radove vyssie davky, ako optimalne pre funkcie tela.+