Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Opustam Slovensko aj najblizsich a trapi ma to

Príspevok v téme: Opustam Slovensko aj najblizsich a trapi ma to
Kanadanka

Caute! Mam 17 rokov a v nedelu odlietam do kanady. Idem tam ako výmenný student na rok. Stalo to nemale peniaze, mam uz vsetko vybavene, uz nemozem cuvnut. No zacinam mat depky. Budem tu mat sice priatela a rodinu ktori na mna budu s laskou spominat a cakat no mna zahrnaju obavy a smutok. Obavy z toho noveho, ze idem niekam kde to nepoznam atd... A smutok z najblizsich samozrejme, budu mi moc chybat. Len pre info(aby ste nepisali ze ved si sa nemala rozhodnut tam ist atd) vybavovalo sa to v decembri a vtedy som z toho bola nadsena a idem tam z umyslom si zdokonalit franinu. No cim sa moj termin odchodu blizi tym vacsie depky mam.

( domov ist odtial nemozem a ani nasi za mnou-nikto--podmienky agentur exchange)

vebe

Toto je pri vymennych pobytoch velmi caste. Mozno si si nieco predstavovala a realita je ina. Moj syn sa tiez dostal v Amerike do oblasti, kde je redsie osidlenie a skor skromne zijuci ludia, jednoduche jedlo a ovela menej ako by si clovek myslel ked kuka americke filmy. Niekedy bol aj hladny. Autobusom isiel do skoly a autobusom zase zo skoly domov, sam sa nedostal nikam, len ked ho zobrali v sobotu autom na nakup. Nemal mobil a internet bol lba v hlavnej izbe. Uplne iny sposob zivota, uplne ini ludia, ale bol na to pripraveny a tak si nasiel sposob ako s tym vysjt. V skole sa tiez nemohli volne pohybovat, ked chcel ist do inej casti skoly, musel mat na to povolenie. Najprv to bol sok, ale zvykol si, lebo tak to tam fugnuje Komunikoval vela s hostitelskou mamou aj s otcom a napokon mal krasny rok v Amerike. Doteraz je s nimi v kontakte a velmi dospel a osamostatnil sa. Len ty sama mozes svoj pobyt urobit dobry a pekny.

Kanadanka

Mimochodom, ty ze nemam sediet len "doma". Moji rodicia frflu uz len ked ma musia nosit zo skoly a dosli. Na nakup podotykam potravin mozem chodit s nimi v nedelu po kostole ked su v najblizsej dedine a inde sa asi tazko dostanem lebo s nikym kto je stutddnt a nie je moja rodina alebo dospely rodinny znamy byt v aute nemozem ak soferuje. Cize super, ano vyrazim si 32km od centra podotykam dediny

Kanadanka

Rodina je ako tak v poho, statsi ludia ktori nemozu mat svoje deti a kazdy rok maju ineho exchange. Maju dost prisny rezim a byvaju dost daleko od civilizacie, ale zeby boli vyslovene zly na mma povedat nemozem. Kamaratov tu nemam, mozno aj preto, ze som introvert, tazko sa mi s ludmi rozprava na Slovensku nie to este tu.

vebe

Prekonas to.Skus sa zamerat na veci, ktore sa ti tam pacia, urcite tam take su a menej sa sustred na veci co ti vadia. Ono, mas dve moznosti, bud to prekonas alebo to neprekonas co by znamenalo predsacne ukoncit pobyt a vratit sa domov. Bud si ista, ze to by tak tak stvalo, ze urcite zvladnes tuto depresiu. Aku mas rodinu? nemas tam niekoho komu by si mohla o svojich problemoch porozpravat? Nemas niekoho medzi spoluziakmi? Ono v tomto ti nepomozu ani rodicia ani kamarati zo Slovenska, lebo oni su tu a ty v Kanade

Gabča1

Agnes kde doma keď je v cudzine? Je tam len krátko nato aby si sebavedomo mohla niekam sama výjsť. Je v cudzom svete, nikoho nepozná.

Kanadanka

Agnes, ja nesedim furt doma, neviem odkial si toto vycitala. Chodim do skoly, na plavanie a ucim sa doma plus chodim na gitaru. Dni mam vyplnene do poslednej bodky...fakt doma nesedim, a predsa mi tu je hrozne, citim ako padam do depresie, ako mi tu vsetko vadi...neviem ci to prekonam, no domov ist nemozem

Agnes998

Kanadanka vsak nesed furt doma, chod von, najdi si priatelov, chod sa bavit, pocestuj ak sa bude dat, aspon v blizkosti nech spoznas aj nieco ine ako skolu a tvoj docasny domov

vebe

Kanadanka, toto musis prekonat. Nesla si do sveta predsa smutit, ale spoznat zivot v inej krajine. Aku mas rodinu? Skus sa rozpravat s nimi o tom, ako sa citis. KOmunikacia je zaklad vytvorenia si vztahu s tvojou rodinou, uvidis, to pojde. Akych mas spoluziakov, su tam aj ini vymenni studenti? Urcite mas nejakeho tutora, ktory ma na starosti vymennych studentov. Obrat sa aj na neho, su to ludia, ktori ovladaju problematiku vymennych studentov. Takyto vymenny pobyt je hlavne o tom, ze ty musis hladat cestu ku krajine a k ludom co tam ziju, ty musis chciet hladat riesenia na problemy ktore vznikaju, ty musis byt aktivna. Pasivny vymenny student je problem ako pre hostitelskych rodicov tak aj pre spoluziakov.

Kanadanka

Ahojte tak uz som tu skoro mesiac. Je mi tu hrozne, chyba mo vsetko doma a asi to nezvladam...dni mi utekaju hrozne pomaly, najradsej by som sa zabila;((