Neviem sa rozhodnuť a vôbec neviem čo proste, hľadám pre a proti ale stále to ne nerozhodne, čo by ste mi poradili. Prijali ma na dve vysoké školy jedna je odbor soc. služby a karierne poradenstvo v Nitre a druhé je učitelstvo psychologe a etiky v Bytrici. Lenže Nitra mi príde jednoduchšia a dalej od miesta bydliska čo mi vyhovuje, ale ako som sa pýtala študentov je veľmi romsky zameraná ale je tam dobrý rozvrh mala by som aj čas na brigádu popri škole..v bystrici sa mi zase páči že to je psychologiaa a na etike bude filozofia, lenže tam budem mať neskoršie štatistiku ktoru som vobec nevedela spraviť v predchadzajucej škole a mam z toho strašný strach aby som si zase zbytocne zle nevybrala, a v bytrici mam kopec kamarátov čo je druhá vec nebola by som tam sama ale zase je to diera a neviem či by som tam našla vobec nejaku brigádu...
Neviem si vybrať VŠ
podla mna urcite ta nitra :) je blbost, ze soc. pracovnikov je vela a neuplatnis sa..ked si sikovna, uplatnis, socialnych pracovnikov bude treba stale, najma na slovensku, pretoze je tu dost problemov, ci uz co sa tyka nezamestnanosti, romska problematika, deti v detskych domovoch, stari v domovoch, zavisli na alkohole, drogach...takze si myslim ze to je ok odbor, navyse to asi nie je celkom iba soc. praca alebo tak...kedze pises aj o kariernom poradenstve to sa moze tiez zist :)
Ja by som takéto školy rovno rušila. Čo je to za odbor?? V dnešnej dobe mi príde, že sa dá študovať naozaj hocičo, len aby mal niekto titul. A potom 4 roky po skončení vysokej školy sedí doma na zadku, neschopný nájsť si prácu a vyplakáva, že ho nikde nechcú, veď má predsa vysokú školu! Ver mi, že s takouto VŠ ťa nikde nezamestnajú, pretože sociálnych pracovníkov je veľa, a uciteľstvo s takýmto zameraním..to sa málokde vyučuje. Byť tebou idem do toho zahraničia, aspon na rok-2 a potom, keď sa vràtiš si premysli výber VŠ znova. Veď v súčastnosti môžeš ísť študovať kde len chceš, do Viedne, do Dánska, do Anglicka .. tak načo vyštudovať niečo čo nemá budúcnosť tu na SR? Potom bude z teba fakt Mgr. čo bude umývať záchody a to hádam nechceš.
Myslím že ktorúkoľvek školu si vyberieš, do roka z nej odídeš...aj ja som mala kvetnaté predstavy aká super VŠ je predo mnou a na konci prvého ročníka som odišla lebo som si uvedomila že strácam len čas. a drvivá väčšina ľudí v mojom okolí vysokú školu nemá a napriek tomu majú perfetnú prácu. VŠ ozaj nie je všetko.
ani jedna z tych skol - stratis pät rokov casu a bude ti to na *****
nauc sa jazyk, chod pracovat ako ti uz radili, zarob nejake prachy a mozno nakoniec pojdes na skolu v zahranici....
ale vyber si INY odbor, taky, ktory bude mat buducnost
Ak by to uz muselo byt ucitelstvo, tak potom kombinacia anglictina - nemcina by mohla byt este O. K. Pripadne matematika - anglictina. V takom pripade mozes davat sukromne doucko z matiky a z anglictiny a mas popri nie bohvieako zaplatenej praci aspon nejaky ten vedlajsi prijem. Rovnako ale aj sancu, ze sa s perfektnou anglictinou uplatnis aj mimo skolstva, co by bol asi ten lepsi pripad.
Ucitelstvo psychologie je riadna sprostost. Je to tazke a aj tak nebudes psycholog. Mozes ju len ucit. Nie robit.
Neviem. Z tych skol je uplne jedno, ktora to bude. S tou ucitelskou kombinaciou sa v skolstve urcite nezamestnas. A socialny pracovnik.. je ich velmi vela. Ak sa rozhodnes pre niektoru, urob si aspon statnicu z jazyka v jazykovke. Nech mas nieco v ruke. A hladaj prax v odbore od zaciatku skoly, nech mas aspon nejake skusenosti.
Raz ista pani moderatorka v televizii povedala, ze pomaly sa uz na nasich VS bude dat studovat aj odbor strikovanie, to bol jeden z najvtipnejsich a najtrefnejsich vyrokov, ake som kedy pocula, fakt sa mi paci. Byt tebou, nejdem ani na jednu, lebo akosi nenachadzam pochopenie pre to mnozstvo najnovsich humanitnych odborov s totalnou nemoznostou uplatnenia sa na trhu prace po ich vystudovani. Umyvat zachody v anglickych hoteloch mozes predsa aj bez vysokej skoly a nie az po jej skonceni, ked frustrovana po piatich stratenych rokoch zistis, ze s touto skolou bez akejkolvek aktivnej znalosti co i len jedneho svetoveho jazyka ti je magistersky titul akurat tak na prd a to umyvanie hajzlov v anglickom hoteli bude fakt asi najlepsia moznost, ako sa uplatnit, lebo na Slovensku ani len pre hotelove upratovacky praca nie je. Ubytovanie a strava zdarma, byvanie priamo v hoteli a co zarobis, vsetko je tvoje. Na tvojom mieste by som sa pobrala do Anglicka bud opatrovat deti, alebo fakt robit upratovacku do hotela, jasne, ze nie na cely zivot, ale na nejake dva, ci tri roky a ked sa vratis domov s kopou penazi a s perfektnou aktivnou znalostou anglickeho jazyka, tak najdes pracu aj bez VS. Osobne poznam ludi, ktori pracuju v banke bez VS-vzdelania len vdaka tomu, ze ovladaju perfektne anglictinu, jeden z nich ma strednu veterinarnu a o ekonomii ani sajnu nema, ale vie anglicky a to mu staci. No poznam aj takych, ktori maju vystudovane dve "pochybne VS", ako napriklad socialnu pracu a masmedialnu komunikaciu a sedia doma rodicom na krku bez moznosti uplatnit sa, ved kto by ich aj vzal k sebe do firmy, ked po anglicky, ci nemecky nevedia ani slovo. Pokial ide o uplatnenie sa na trhu prace, tak
medzi cudzimi jazykmi jasne vitazi anglictina. A co sa vysokych skol tyka, tak informatika alebo medicina. Nepises o financnej situacii tvojich rodicov. Ak nie su bohati, tak byt tebou, na VS-studium by som sa pre blizku buducnost vykaslala, odmietla by som nastupit na obe skoly a odpratala by som sa do Anglicka zapracovat na svojich jazykovych znalostiach a zaroven si slusne zarobit a nejake peniazky odlozit. Spoznat svet aj za hrnicami Slovenska a porovnat, ako sa zije tam a ako tu. A po nejakych troch rokoch prace v zahranici sa vratit, zostat jeden rok doma nezamestnana a intenzivne sa pripravovat na prijimacie skusky na VS, ale nie na niektoru z tych pochybnych, pre boha, ale na nejaku normalnu. Ako som uz napisala, bud informatika, alebo medicina. Ver mi, ze 23, ci 24-rocny clovek nie je na studium este stary. Si mladucke, dievca, zivotom neskusene, pre boha ziveho, nepokaz si celu buducnost tym, ze sa budes 5 rokov zasivat na nejakej pochybnej VS, ktora ti z hladiska uplatnenia sa na trhu prace absolutne nic neda, ver mi, ze ten titul zato nestoji. A nech ta nezaumima, co si o tebe pomyslia ostatni tvoji rovesnici, ktori na take skoly nastupili. Tu ide o tvoj zivot a nie o ich. Ked si oni svoje zivoty poseru, to je uz ich problem, ale neposer si aj ty svoj. Tolko moj nazor a zelam ti vela stastia a hlavne ziadne zbytocne stratene roky.
Ani z jednou skolou si nenajdes pracu.Ja radim najst si teraz pracu alebo ist na rok do zahranicia a o rok si dat prihlasku na nieco co ma zmysel. Napr. psychologiu kedze pises ze ta bavi