Pomoc pre Mer

Príspevok v téme: Pomoc pre Mer
Bipolar

Ahojte, nechcem plašiť či opäť znechucovať - ako sama Meretseger znechutila ľudí svojou poslednou témou, preto sa rozhodla viac sem nechodiť -, nestalo sa jej nič, žiaden ďalší pokus o samovraždu. O to pokoj. Len ma požiadala o pomoc a ja si nie som istá ako na to, a poznáte to - viac hláv, viac rozumu.
V Pezinku jej diagnostikovali epilepsiu, má za sebou pár záchvatov a v poslednom čase odpadáva aj bezzáchvatovo, vlastne nik nevie prečo. A Mer sa chce konečne opäť vzchopiť, žiť normálny život, vydať si knihu, prekladať cudzojazyčné, venovať sa svojim hobby, najmä cosplayu a písaniu, skrátka Žiť s veľkým Ž...
V čom ju obmedzí epilepsia, najmä čo sa športu týka? Bude môcť napr. plávať?
A ako sa vlastne opäť postaviť na nohy a byť tou silnejšou osobnosťou s využívaním skôr IQ než emócií, ako sme jej v tom mnohí fandili?
Takto, aby som to zhrnula, Mer už nechce byť viac krehká a až tak emočne nestabilná, suicidálna (so sebapoškodzovaním sa už snaží čosi robiť), sebecká - áno, uvedomuje si už (konečne), že bola -, nechce sa každú chvíľu vracať do Pezinka, pripisovať si na vrub ďalšie nevydarené pokusy o samovraždu a nezrelé volania o pomoc...
Viete poradiť, prosím? Záleží mi na nej.

Maoam

este k tomu odpadavaniu BEZ epileptickeho zachvatu, cize bez suvisu s tym, tam moze byt v hre aj nizky tlak, nedostatok prijmu potravy, tekutin a pod....

Mer mala vzdy problem aj co sa tyka jej vzhladu, viem ze XYkrat chudla a Co., tym mam na mysli, netreba zabudat na to, ako sa stravuje, ci dostatocne, ci dostatocne prijima tekutiny + berie lieky, ktore maju neziaduce ucinky - na to treba takisto prihliadat

to vsetko ale spada do kompetencie odbornych lekarov

Maoam

cau, ja som epilepticka, dlhe roky som bola neliecena (od detstva), 'vdaka' zodpovednym osobam, ktore ma nedopravili k neurologovi, na to, ze mam epilepsiu som prisla sama v dospelosti, jestvuje vela foriem epileptickych zachvatov, nie kazdy epileptik ma typicke GM zachvaty, kde spadne, mece sa na zemi, z ust mu ide pena a dochadza az k stavu bezvedomia a je casto potrebne volat zachranku

ja som mala a mavam prevazne nocne zachvaty alebo v skorych rannych hodinach, zazila som ale aj niekolk GM-zachvatov, najmä ked som mala velky spankovy deficit, silne stresove obdobie, vypäte emocne casy atd., vtedy som mala zachvaty aj denne

zakladom je dokladne neurologicke vysetrenie, EEG, kedze ona berie aj psychiatricke lieky, treba zvazit ich vedlajsie ucinky, niektore lieky dokazu vyvolat stavy podobne epileptickym, alebo skutocne spustit epilepticky zachvat, staci predispozicia alebo je to suhra viacerych komponentov, lieky (napr. psychiatricke) verzus stres, verzurs spankovy deficit, verzus nedostatok magnezia atd a uz je to

pri GM zachvate sa vzdy odporuca zavolat zachranku, zvlast, ak sa to objavilo prvykrat alebo clovek dovtedy nemal taketo zachvaty

podla mna ju treba riadne neurologicky vysetrit, potom sa nastavi liecba antiepileptikami - niekde sa lekar trafi hned, niekde treba dvoj-trojkombinaciu liekov, zavisi vsetko od TYPU zachvatov, od ich castosti, intenzity, dlzky trvania a od toho, ake dalsie lieky pacient uziva

ja som roky bola nastavena nespravne

paradoxne mi pomohla az lekarka z tohoto fora, ktora mi navrhla dva lieky a ja som to povedala svojmu neurologovi, suhlasil a zachvaty sa eliminovali asi na 25% z povodnych

k tomu mam vysoku spotrebu magnezia (ale ja som aj nefrologicky pacient), aj ked ho umelo dodavam 3x denne, mam v krvi aj moci nedostatok, cize epileptici celkovo potrebuju viac magnezia a dalsich latok potrebnych pre dobre fungovanie CNS

epilepticky mozog je vkuse v cinnosti, cize ho treba tlmit

dobre posobi aj redukcia stresu, ak sa da, emocneho vypätia, naucit sa napr. relaxacne cvicenia podla Jacobsena a ine...

epileptici nesmu alkohol !!! /a ked, tak minimalne mnozstvo ra-dvakrat za rok/, ak nie su bezzachvatovi par rokov, tak ani nesmu jazdit autom, co sa sportu tyka, ako u koho a v akej davke, lieky ovplyvnuju CNS, co moze viest k zlej koordinacii, zavratiam, zlemu videniu rsp. zahmlenemu videniu, na to vsetko odpovie NEUROLOG, ktory ju bude mat na starosti, ktory jej nastavi liecbu a bude ju pravidelne monitorovat a kam bude chodit pravidelne na kontroly

ak bude dobre nastavena, tak az na par obmedzeni sa da viest normalny zivot

epil. zachvaty vsak nemusia hned znamenat, ze bola ci bude navzdy epileptik, epizachvat dokaze byt vyvolany roznymi sposobmi, otazne je, CO vyvolava zachvaty u nej a ci ide naozaj o epilepsiu a aky typ konkretne

ja si musim viest kalendar, s datumami, casmi + sprievodnymi priznakmi

to pomoze ako pacientovi tak aj lekarovi vidiet vyvoj v case hlavne ked sa nastavuju lieky

Agnes998

No s tou epilepsiu jej budu vediet poradit skor lekari. Da sa to nejak kontrolovat liekmi, mozno nie uplne vyliecit, ale mat pod kontrolou. Je super, ze inak bojuje a nevzdava sa, ma plany, sny, za ktorymi si ide. Ona sa dostane na tu spravnu cestu a da si zivot do poriadku.

Foxi

Co sa tyka epilepsie, nech sa na to opyta doktorov, ktori jej to diagnostikovali a nie laikov na fore....oni jej najlepsie odpovedia. A je super, ze uz nechce byt taka, ci onaka...ale to je len jej zbozne prianie, to tak bohuzial nikdy nebude....