Dobry den, chcem vediet nazor vacsieho mnozstva ludi preto sa obraciam na toto forum. Ide oto ze mam 36 rokov a matka so starkou mi neustale pripominaju to ze mam uz najvyssi cas sa stat matkou. Nechcu ci nedokazu pochopit ze ja vobec nechcem mat deti ani ich mat neplanujem z vlastneho presvedcenia a nemam vobec chut na materstvo a veci s tym spojene. Oni su velmi hlboko veriace a stale mi zdoraznuju najma teraz cez sviatky ked je starka u nas ze preco ja ich nemam, preco som taka zla, akotoze druhe maju a ja nie, ze sa mam poponahlat a je hriech nemat deti, je hriech a je proti bohu nestat sa matkou, ze ma boh potresta lebo odmietam poslanie zeny, ze ulohou a povinnostou kazdej zdravej alebo aj chorej zeny je aby priviedla na svet aspon dve deti a mohla by som pokracovat donekonecna. Uz neviem co mam s nimi robit. Pochadzame z malej dedinky a tu ludia maju take zaostale a nabozensky fanaticke nazory ako z predpotopnych cias. Proste hladia na mna ako na hriesnicu lebo som stale bezdetna. Priatela mam ale ani on nechce deti a je nam takto dobre. Sme spokojni, vobec sa tym netrapime. My byvame v meste ale ked prideme k mame a k starkej na navstevu tak uz zacne ta ich piesen o povinnostiach zeny a jej nutenom poslani na zemi. Normalne uz nemam chut chodit k nim na navstevu. Este ked sa k nim pridaju tie tety susedy klebetnice tak koniec. Kazda jedna ze ci som chora a preco odmietam a bla bla. Proste oni maju v tych svojich nabozenskych hlavach stale to ze zena sa ma uz do maximalne 25 vydat a rodit a rodit. Vsetke totiz mali aspon po tri decka a niektore aj po pat sedem. Mam este sestru ta je vydata. Ona sa vydavala skor uz v 21 rokoch lebo bola tehotna tak musela aby hanba nebola v dedine. Ju len chvalia, ona ma uz dve decka. Stale mi ju davaju za vzor aka je z nej dobra poslusna matka a ake mam deturence. Tie jej deti mam rada ako netere.
O biologickych hodinach tu nechcem ani pocut pretoze podla mna je to vymysel nejakych podobne zfanatizovanych ludi a ja ziadne biol. hodiny tykat nepocujem. Mna ani pohlad na male decko nerozcitlivie to skor na steniatko utyrane. Takze nazory typu ved ono to na teba pride v 40 a pod. si nechajte pre seba. Aj to ze oni tuzia po vnucatkach mi nepiste lebo kvoli tomu ze oni chcu piplat male decko tak ja nebudem predsa skakat do materstva lebo oni chcu.
Ste aj vy toho nazoru ze zeny su povinne mat deti a ich hlavnym a bozim poslanim je len rodit aj napriek tomu ze k detom nemam pozit. vztah? Alebo len oni zfanatizovane bibliou su toto nazoru. Ved clovek ma vlastnu volu a rozhoduje sa podla seba a ked sa necitim nato aby som sa stala matkou tak sa predsa nebudem nutit len aby ich duse boli spokojne a ten hore sa podla nich nehneval nie?
Budem rada ak mi vyjadrite svoje nazory na vec a rada si ich precitam, ocakavam ze budu aj pravdepodobne negativne kedze som si vsimla ze aj tu chodi vela podobnych fanatikov prepacte ak sa to niekoho dotklo. Mozte sa vyjadrit nech nemam v hlave len tie nazory stareniek a babiek. Dakujem :)
Je povinnosťou ženy mať deti?
Zapal, je mi jasne, ze tym myslis mna, ale mne je to naozaj, naozaj jedno, co si myslis :) Fakt :) Som rada, ze ty mas cas na vsetko, co potrebujes, od plodenia deti az po pracu, az po rypanie na anonymnom fore. Ja nikde nepisem, ze na deti nemam cas, hoci tam slovo "cas" spominam :) Avsak ak lietas hore dole celym svetom, zaroven na niecom makas, plus nesedis doma na zadku ako vacsina slovenskej populacie, vsetky tvoje zarobky idu na konicky a vzdelavanie sa, tak jednoducho dieta este nechces :) To je moj pripad. Nikde som nenapisala, ze hlavny dovod je nedostatok casu, ale ze sa este nechcem vzdat zivota, aky mam momentalne :) Druhy raz si dvakrat radsej precitaj, co iny pise, kym reagujes ;) Mimo ineho, na fore som nebola asi mesiac a dalsi mesiac tu zrejme nebudem, ale to je uz o inom :) P.S. skus vzdy pisat pod jednym nickom, nech vieme, kto si, paa a krasny pondelok :)
Multilevel, sem chodi kopa takych budovateliek, co nemaju cas na nic, lebo buduju karieru, ale cely cas su zavesene na fore a vypisuju voloviny.
Vzdy som hovorila, ze ak mat deti, tak jedine so spravnym chlapom. Toho uz mam, som za neho vydata uz niekolko rokov, ale tie deti stale nechceme. Dovod je jednoduchy. Zivot, ktory momentalne vedieme. Zijeme na striedacku v zahranici, co by az taky problem nebol, ale obaja si budujeme karieru, ktora zabera vela casu. Ja som si za tou svojou sla od malinkeho decka, vsetko som tomu podriadovala a vdaka tomu som teraz tam kde som. Vzdat sa toho, vzdat sa akejsi "slobody", ktoru mame...to sa nam prosto este nechce. Urcite s tymto clovekom chcem raz mat deti, ale nie teraz. Tiez pocuvam reci o tom, ako maju moje spoluziacky uz po dve-tri deti a ja este nie...Necitim absolutne, ze by to bola povinnost zeny, je to predsa nieco, co musi zena chciet sama a slobodne, a nie tak, ze si to praje okolie....
Desi ma vsak, ze cim dalej tym viac inteligentne zeny odmietaju mat deti (z roznych dovodov) a nebudeme si klamat, tie zo slabsich vrstiev ich maju aj ked castokrat nemaju na ne financie, rodinne zazemie, zabezpecenie, dokonca ani len vhodneho partnera...Nechcem vidiet ako to bude neskor vyzerat na Slovensku. Ked vidim niektore tie moje kamosky, ktore nemaju ani len kde byvat s tymi svojimi alkoholikmi, s tromi detmi, ktore fakt jedia poriadne len vtedy, ked dostane matersku a chlap davku v hmotnej nudzi.....Je mi z toho zle.
No mother
ak ich netuzis mat tak tie reci si nevsimaj a normalne im povedz aku ti tu jedna radila ze ak s tym neprestanu tak obmedzis navstevy na minimum.
Pozri ja mam 32 rokov a mam jedneho syna ktoreho som porodila v 25 rokoch. Po dalsich detoch uz netuzim lebo to co som si preskakala v tehotenstve a po porode neprajem nikomu. Moja tehotnost bola zo zaciatku normalna take tie bezne nehotenske priznaky. Nevolnost, zavraty, mdloby, nechutenstvo alebo velka pazravost, zmeny chuti, podrazdenost, velka unava a bolesti hlavy, navaly tepla. Ale v stvrtom mesiaci som zacala krvacat a musela som do nemocnice kde som prelezala az do konca tehotenstva. Pocas pobytu som myslala ze sa zblaznim stale ti isti ludia a to iste prostredie. Chytala som stavy ze uz pojdem domov a za riziko ze potratim lebo uz som to nemohla znasat. Manzel ma presviedcal ze nech vydrzim a kedze som bola donho strasne zamilovana tak som zatla zuby a zostala. Potom nasledovali problemy s krvou zacal mi klesat hemoglobin a z dlheho polihovania aj tlak z coho mi bolo neskutocne zle na zaludku a mala som zavraty. Nakoniec sa este pridali tazkosti s vyprazdnovanim lebo nedostatok pohybu urobi svoje a zacala som trpiet hemoroidmi a zapchou. Prestalo mi chutit jest kedze som nemohla ani chodit von. Zacala ma casto boliet hlava a chytala som neskutocne stavy placu a depresie. Aby toho nebolo dost vznikla mi zaciatocna tromboza v nohe a nasledne opatrenia. Neskutocne krce v nohe sa nedali vydrzat. Bola som na pokraji sialenstva. Normalne som mala chut skocit z okna. Nehovoriac uz o neuveritelnych bolestiach chrbtice z nedostatku pohybu, opuchu noh, spomenutych traviacich a vylucovacich problemoch sa este pridala infekcia moc. mechura. Zacala som nenavidiet manzela a obvinovat ho z toho co mi sposobil. Pytala som sa na moznosti ukoncenia tehotenstva naco mi lekar povedal ze uz je pani neskoro a ze mam to vydrzat ako spravna zena. Idiot vobec netusil ako sa zena v tehotenstve trapi a citi. Ti lekari ani len netusia co taka tehotnost pre zenu obnasa. Ked nastal cas porodu zacala som sa otvarat co ale trvalo neskutocne dlho dokopy styri dni. Cudovala som sa tomu, prettoze tym ze mi hrozil v stvrtom mesiaci lebo som mala problemy s krckom tak som si myslela ze porodim strasne rychlo. Tie bolesti brucha a chrbta mi nedavali ani spat. Behala som na zachod cikat kazdych 10 minut taky strasny tlak to bol. Prsia ma neskutocne palili lebo sa uz zacala nalievat. Bola som ubolena a nervozna a manzela som uz nechcela ani vidiet. Mala som chut vrazdit kazdeho kto sa ma spytal ako sa mam. O porode ani nepisem. Tam len na mna lekar zjapal ze nespravne dycham a ci chcem si zabit dieta. Nakoniec ma museli zasivyt lebo som sa tam dole potrhala a bol problem zastavit krvacanie kedze som predtym brala lieky proti tromboze. Este sa po porode pridali problemy s kojenim a prsia sa mi zapalili a neskutocne boleli. Nebudem ani pisat kolko prebdenych noci som vytrpela ked sme uz boli s malym doma. Plakal cele noci a skoro tri mesiace v kuse.
Potom vsetkom som si povedala uz ziadne dieta netuzim mat aj keby mi drahokami nukali a neviem ako manzel presviedcal. Uz ziadne. Ak mam opat takto trpiet celych devat mesiacov a takych este 5 mesiacov kym sa vsetko ustali tak dakujem. Problemy boli samozrejme aj potom a su aj teraz. Pri vychove a starostlivosti o deti su vzdy nejake problemy ci uz po zdravotnej alebo vychovnej stranke. Ale chcela som ti No mother len povedat ze stoj si za svojim ak to takto citis a nedaj sa ovplyvnit okolim. Aj mne hucia kolegyne a zname ze ci druhe nebude. Ja im normalne poviem ze nie nebude. Nebudem robit opletacky ze preco. Jednoducho uz netuzim sa trapit a dieta mi zato nestoji lebo aj doteraz mam zdrav. problemy z toho tehotenstva a keby som vedela ze moje tehotenstvo bude take strasne a ziaden radostne ocakavanie tak donho nikdy nejdem. To su iba blbe reci muzov a lekarov ze tehotenstvo je radostne ocakavanie. Tehotenstvo je plne utrap a bolesti. Preto niektore zeny tak odusevnene presviedcaju bezdetne zeny ze kedy budu mat dieta. Mozno im zavidia ich zivot a chcu im dopriat aby si aj oni trosku vytrpeli.
To nie je povinne mat deti. nech sa kazdy rozhodne ako chce. Mozem ale z vlastnej skusenosti povedat, ze keby som teraz nemala deti, bolo by pre mna ovela tazsie nepodliehat roznym depresivnym naladam, pocitom frustracie a nenaplnenia. Ono, kym ma clovek 20,30 a este tak do 40, svet sa toci okolo neho, mozno vznika pocit, ze zaujmy, sporty, kamarati, pes, ze to vsetko staci. Po 40-tke sa ale pohlad na vec a aj pocity menia. Svet sa toci uz okolo tych druhych a clovek sa viac zamysla. No, hovorim, keby som teraz nemala deti, tak neviem. Nastastie ich mam. Okrem toho ma moje deti nutia byt stale inn, oni su mladi a nutia ma chapat, nie odsudzovat, mladsiu generaciu a vsetko co k tomu patri. No a v mnohom ma deti posunuli dalej, to ale pochopi asi len ten, co deti ma. Clovek stale nieco s nimi riesi, na vsetko musi najst riesenie, dlhodobo robi kompromisy a prisposobuje sa, ale to vsetko stalo mne za to
u mna vsetky materske pudy a city zabili deti kedze som niekolko rokov robila operku v nemecku a dva roky aj operku na slovensku. Uz vobec nemam chut starat sa o nejake decko. Stacilo. Najhorsie su deti vo veku 2 az 4 rokov. To obdobie vzdoru u niektorych prebieha velmi divoko. Nehovoriac uz o obdobiie puberty. Jednoducho povedane deti vam pilia nervy cely zivot az kym sa neosamostatnia a nezmiznu z domu natrvalo. Ja uz ziadne decko ani len vidiet netuzim. Teraz mam labradora a ten mi regeneruje nervy. Uz nikdy ani nepojdem robit operku detom.
Sejla, to su take bezne obavy. Ty mas kolko, 23? Verim ze budes uzasna mama a ze vsetky tieto drobne obavy prekonas. Patri to k zivotu. Deti daju neporovnatelne viac, stoji to za to.
Mam dojem ,ze ty nechces citat nazor ,ale chces ,aby ti ludia napisali suhlas ,ze dobre robis .Ja mam take skusenost z mojho okolia ,ze vsetky co vravievali ,ze nechcu deti ich nani nemohli mat a liezlo im na nervy ,ked sa ich ludia pytali preco ich nemaju este pockaj ked budes mat po 50 tke oni sa ta uz pytat nebudu ci ich chces ,bude im jasne ,ze nieco nebolo v poriadku a daju ti pokoj ,je totiz normalne ,ze rodicia tuzia mat vnucence ,ale to ty nepochopis ,takze nevypisuj a zi si svoj zivot snad prezijes tie otazky preco este nemas dieta no to vies vzdy sa to budu pytat ,ale len dovtedy kym ti nedotikaju biologicke hodiny,tak asi tolko.
Sejla - rada citam tvoje prispevky, ty vies vzdy tak trafit klinec po hlavicke, ani sa velmi rozpisovat nemusis, pravdu mas, aj si pekne popisala obavy beznej zeny, aj ten tunelovy synsdrom si popisala uplne presne, neviem preco zeny, ktore deti nechcu, vzdy priletia do temy turbo rýchlostou a deti nazyvaju frackami a neviem cim vsetkym, "dokonali" ludia, co si nepamataju, ako grcali v detstve od mlieka, ci revali, ked im nieco chybalo, alebo bolo, je to fakt usmevne :) kde sa v nich berie ta zlost a horkost, ach jo
priscila - kdeze, to bolo len jedno slovo z mnohych :) su rozne dovody preco zeny deti nechcu, nemusis byt taka vztahovacna a hned to vziat na seba, asi to nieco znaci :) jasne, ze to nemusi kazdeho bavit, (ani mna by nebavilo mat napr. 3 deti ale verim, ze su ludia, co to zvladaju a slakosu ich vychovaju, kazdy mame hranice niekde inde)ja nie som ani pruderna, jojoj to je to posledne co som :)) mne je jedno aj ked napr. 40tnicky nosia maslicky vo vlasoch a nevedia si predstavit vstat k dietatu v noci, je to kazdeho vec, nech si ziju ludia podla seba, ja napr. neriesim ked mi cudzi dohovara, preco nemam dalsie, ano predstav si, ze nielen vy slobodne s vekom na dieta ste "buzerovane" otazkami o dietati, ja mam jedno a susedy, rodina, aj cudzi ludia sa vdacne pýtaju, kedy zase budem tehotna, ja sa nevykrucam, ze raz, ja rovno poviem, ze po druhom uz netuzim, je nam s muzom teraz dobre, ked je uz maly viac menej samostatny, milujeme ho najviac na svete, ale uz netuzime vychovavat dalsieho potomka a teraz si to uzivame, tie pohlady a pripomienky, ze druhe "trebaa" a pod. jednym uchom dnu druhym von, kazdy by si mal tak zariadit zivot, teda snazit sa, aby bol spokojny a mal co unesie, ja som po prvom tuzila v skorom veku, mam svoje vysnene dieta a som spokojna, po druhom netuzim a ani sa tým netajim, mozno ma este dozenu bilogicke hodiny :) nevravim, ze nie, lebo ked ta tuzba pride je silna, ale tiez si myslim, ze uz to nepride
Sú ženy, ktoré deti chcú a sú šťastné, že ich majú, tie starosti sú len malá daň za to, čím im to kompenzujú, a svoje deti žiadna žena nepovažuje za ´zasranov´, lebo ich miluje a ony nemôžu za to, že sú na ňu odkázané. Ale vy, čo nechcete deti, ich stále zhadzujete, máte taký tunelový pohľad na vec, že až. Ja osobne by som raz chcela mať deti, mám na to ale veľmi silné dovody, ktoré vy mať nemusíte, ale pripúšťam, že: bojím sa, že nenájdem vhodného trvalého partnera, ktorý by mi ich dal, aj toho, či ich budem vedieť finančne zabezpečiť, že sa mi zmení telo a rozhádžu hormóny v tehotenstve a po ňom, že pôrod bolí, že budem kojiť a muža kvôli tomuto všetkému prestanem fyzicky priťahovať, aj toho, že budem musieť zopár rokov na materskej nepracovať a negatívne to ovplyvní moju kariéru, že ich budem musieť posielať samé do škôlky, do školy a zveriť tak na pospas cudzím, povačšinou psychicky narušeným učitelkám, katastrofálnemu školstvu a medzi rozmaznané, sebecké, nevychované deti dnešnej doby, že budú chcieť počúvať Miley Cyrus a Rytmusa, že kvôli nim sa zmení sexuálny život, že si nebudem môcť chodiť len tak kde sa mi zachce, výlety, cestovanie už bude asi len také "rodinné", že mi začnú liezť na nervy a ja budem hnusná a podráždená, že nezvládnem ich pubertu, že ma sklamú, že ochorejú, alebo sa im niečo stane, atd. A možno kvôli tomuto ani nikdy nebudem mať deti, ale nebudem hovoriť, že mať deti je tá najhoršia vec na svete.