tinktúra časom stráca silu,preto 2 roky,niekde som to čítal v časopise Liečivé byliny.Ja si robím pol litra a každý rok novú, preto expiráciu neriešim a cesnak vyrastie vždy nový.
Samozrejme sa vyznam. To vonia siroko daleko a viem presne ze to je on podla kvetov z minulych rokov. Park je scasti cely biely ked kvitnu a vonia to riadne.
medvedí cesnak sa dá zameniť jedine s listom konvalinky,ale tá rastie neskôr.Pre jeho cesnakovú voňu sa nedá zameniť s ničím iným.U nás rastie hojne,dnes mali listy asi 5 cm.Dnes som ho zbieral 1.x tohto roku.
štandartne sa robí tinktúra z 600 g čerstvej rastliny nasekať do 1 lt.alkoholu /vínovica,ražná pálenka, vodka/.Ulož na 2 týždne na chladné tmavé miesto, potom oceď a užívaj 3x denne 5 ml /1 ml je 20 kvapiek alebo malá lyžička/.Tinktúra vydrží max. 2 roky v tmavej fĺaši.
Ked som parkrat robila tinkturu, som len vyluhovala rozdrvene listy. Tinktura mala po prefiltrovani prenadhernu zelenu priesvitnu farbu (prene taku ako je v tescu liehovina ABSINT z paliny).
Pred 4-5 rokmi som dostala tinkturu medved. cesnaku z Chorvatska. Ta bola viac tmava, az cierna, silnejsia, podla mna lepsia. No a bola nefiltrovana, akoby s praskom (rozomletymi listami na prasok).