Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Medvedi cesnak

mate59

tinktúra časom stráca silu,preto 2 roky,niekde som to čítal v časopise Liečivé byliny.Ja si robím pol litra a každý rok novú, preto expiráciu neriešim a cesnak vyrastie vždy nový.

hanka9

Inak matej mas pravdu tiez s tym listom konvalinky

ALE v knihach sa uvadza aj s INYM LISTOM ako konvalinka (tiez je jedovata)

a to som si ista (pri zbere medvedieho cesnaku tie podobne listy vidim)

hanka9

No dobre, ale preco len dva roky vydrzi tinktura ?

ono vies, niekde uvadzaju dva roky, niekde 4, niekde 8 (pramenov je vela)

ale pravda je, ze tinktura "straca" po viac rokoch na sile (vseobecne z bylin)

lebo som citala viac knih a skoro v kazdej pisu inak :-o)

GoFruit

Ah uz chapem to kvoli tomu ze park. No to je taky scasti vobec neupravovany park z ozajstnym jazerom a hustym orastom.

GoFruit

Samozrejme sa vyznam. To vonia siroko daleko a viem presne ze to je on podla kvetov z minulych rokov. Park je scasti cely biely ked kvitnu a vonia to riadne.

mate59

medvedí cesnak sa dá zameniť jedine s listom konvalinky,ale tá rastie neskôr.Pre jeho cesnakovú voňu sa nedá zameniť s ničím iným.U nás rastie hojne,dnes mali listy asi 5 cm.Dnes som ho zbieral 1.x tohto roku.

mate59

štandartne sa robí tinktúra z 600 g čerstvej rastliny nasekať do 1 lt.alkoholu /vínovica,ražná pálenka, vodka/.Ulož na 2 týždne na chladné tmavé miesto, potom oceď a užívaj 3x denne 5 ml /1 ml je 20 kvapiek alebo malá lyžička/.Tinktúra vydrží max. 2 roky v tmavej fĺaši.

hanka9

GoFrui

ja viem, ze sa vyznas ALE

je to medvedi cesnak, ked v parku ?

Lebo je velmi podobny list medvediemu cesnaku a ten je co som citala jedovaty

ale ak ho citis jeho nezamenitelnu a prenikavu vonu, tak je to medvedi cesnak.

P.s- Inak pre neznalejsich odporucam
pri podozreni odtrhnut list, medzi dlanami ho "posuchat", ovonat a ak nezacitime cesnakovy pach, NEZBIERAT!

hanka9

Ked som parkrat robila tinkturu, som len vyluhovala rozdrvene listy. Tinktura mala po prefiltrovani prenadhernu zelenu priesvitnu farbu (prene taku ako je v tescu liehovina ABSINT z paliny).

Pred 4-5 rokmi som dostala tinkturu medved. cesnaku z Chorvatska. Ta bola viac tmava, az cierna, silnejsia, podla mna lepsia. No a bola nefiltrovana, akoby s praskom (rozomletymi listami na prasok).