Dobrý deň,chcem sa informovať ohľadom nároku na poberanie invalidného dôchodku.Poberám ho niekoľko rokov,naposledy bola moja práce schopnosť znížená pod 70%. Potom som študovala na vysokej škole,ale nedokončila som štúdium.Diagnostikovaná mi bola psychóza,ale cítim sa dobre a nemám známky dekompenzácie,snažím sa normálne fungovať,poupratujem,navarím,pracujem na záhrade...Doteraz som nemala príležitosť byť zamestnaná,tak mám z toho obavy,či mi dôchodok nebude odobraný v dôsledku zlepšenia stavu a nebudem sa musieť zamestnať a ako by som zvládala stresy v práci.Vopred ďakujem za odpoveď.
Invalidný dôchodok
snad sa tu nebudete natahovat kvoli nazvu nejakeho formulara.
Prešla som si tým vlani, tak hádam viem čo som pre zvýšenie dôchodku potrebovala.
ddana,taká žiadosť neexistuje:-D
keď si niekto myslí,že sa mu zmenil zdravotný stav podá si"Žiadosť o prehodnotenie zdravotného stavu pre účely invalidity".
Na základe tejto žiadosti a priložených odborných nálezoch posudkový lekár prehodnotí mieru schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.
Čiže posudkový lekár Ti môže % zvýšiť,potvrdiť stavajúce,alebo aj znížiť.
Xirenka1, zvýšenie nebude automatické - najprv na sociálnej poisťovni si vyžiadaš tlačivo - Žiadosť o zvýšenie invalidného dôchodku, pridajú Ti k tomu papiere, ktoré Ti vypíše obvodný lekár + doloží nálezy od psychiatra, resp. iných odborných lekárov. Potom budeš vyzvaná na posudkovú kontrolu a tam Ti lekár určí nové percentá - podľa aktuálneho zdravotného stavu - tj, ak bude nález bez zhoršenia, môžeš ostať na percentách tj. 45%. Súčasne Ti lekár stanoví dátum od ktorého k zvýšeniu prišlo - napr. dátum nálezu od psychiatra.
xirenka-mozes poziadat vzdy, ale zvysia ti ho len vtedy ak sa ti zhorsi zdravotny stav-napr.ak by prestala zaberat liecba,musela by si byt hospitalizovana,pridruzili by sa ine psychicke poruchy atd...
Ahoj,ak mozem,napisem do tejto temy tiez otazku...ako mam poziadat o zvisenie id a kedy by mi mal bit zviseny?som uznana na 45% mam bipolarnu poruchu a chcem sa spytat podla coho viem ze mam lahky stupen alebo tazky?ked v karte mam vzdy pisane F31.6 co je zmiesany stav ale nikdy tam nieje ci lahky stupen alebo stredne tazky az tazky.vopred dakujem za rady:D
Otázka je, či je zlepšený stav spôsobený liekmi, alebo sa stav upravil spontánne a lieky už neužívaš žiadne. Ak stále užívaš lieky, tak si prakticky stále chorá a dôchodok by ti nemali odobrať. Všetko závisí od odborného posudku tvojho psychiatra. Pracovať môžeš aj s invalidným dôchodkom, avšak, ak budeš pracovať, tak ti môžu invalidný dôchodok znížiť, alebo zručiť.