Otázka na chlapov

Príspevok v téme: Otázka na chlapov
Fleur-de-lis

Naozaj to pre vás robí rozdiel, ako je otázka položená?

Príklad:
Mohol by si vyniesť smeti? / Vyniesol by si smeti?
Mohol by si mi pomôcť? / Pomôžeš mi prosím?

Teda "mohol by si" vs. "urobíš".

Vraj otázka typu "mohol by si" mužov irituje, a zároveň ak odpovedia áno na takú otázku tak sa tým vlastne nesľúbili, lebo len povedali, že by to mohli spraviť, nie že to urobia...
A tiež im taká otázka komunikuje, že ak to môžu spraviť, tak by to automaticky mali spraviť a teda ak to spravia, tak len spravili čo mali a "nezaslúži" si to ocenenie či vďaku. A teda majú k otázke "mohol by si" určitý odpor.

Stotožňujete sa s tým?

Fleur-de-lis

hej, aj okukávať sa chystám :D Ale som zvedavá ako to vnímajú viacerí chlapi, nie len ten môj. Som zvedavá čo prevláda.

Fleur-de-lis

Je mi jasné aký rozdiel spravia tón a postoj akým to človek povie.
Fakt mi išlo už len o formuláciu prosby, lebo ako píšem, bola som prekvapená, keď som čítala, že slová mohol by si majú na chlapa negatívny účinok.

Maoam

moje doterajsie skusenosti:

1. najdolezitejsi je ton a mimika pri tom (ak je podrazdena, vyvola to vzdy negativnu reakciu a casto aj diskusiu - zalezi od muzovej povahy)
2. co sa informacie tyka, je lepsia priama rec - povedz, co konkretne potrebujes, usmev a aj dakujem je obcas dobre

skupinaaa

a nepouzivajte prosim a dakujem casto.. skor nieco menej standartne.. jemny usmev.. mimika radost. objatie.. pusa.. atd..
ono to prosim je sice pekne, ale ked je prepouzivane, tak je uz na obtiaz, aspon u mna.
a toto je krasa na ludoch, ze nie len abcdefghijklmnoprstuvxyz... nesie vela informacii, ale aj farba reci, ton, vyska hlasu, hlasistost, rychlo rozpravania, pohlad, uhol otocenia blablabla.. milionveci
dokonca aj cas.

vies, keby povies akokolvek pekne 3:30 v noci , ze vynes smeti, ako to asi bude znieT?

skupinaaa

Mohol by si vyniesť smeti? / Vyniesol by si smeti?

Mohol by si mi pomôcť? / Pomôžeš mi prosím?

3x podmienovaci tvar a raz neviemaky.. aktualny alebo co..

ako muz mozem este 1 vec povedat, a to je pavlovov reflex.

ak sa ma niekto (hocikto) spyta Mohol by si mi pomôcť? a potom nepovie ani dakujem, tak logicky zanevirem na tuto formulaciu a potom Pomôžeš mi prosím? mi bude cennejsie.

cize ide o "prezite"

par ludi pouziva tuto vetu, alebo podobnu a irituje ma, lebo sa mi sprotivila, lebo tu vetu zneuizvaju.

inak je uuuplne jedno, ako sa ma niekto pyta, sledujem len informaciu ktoru veta nesie

TinaM

ja neviem, ako to vnima moj chlap, ale ja sama sa sposobu "mohol by si, prosim ta" vyhybam-lebo to neviem povedat bez ironickeho podtonu, z ktoreho vyplyva, ze ma konecne pohnut zadkom :D Preto pouzivam najma oznamovacie vety typu: ked pojdes von, zober, prosim, smeti, milacik (pozn. usmev na perach musi byt aj keby ma to akokolvek stvalo). Moje pozorovanie zaroven hovori, ze muz nema problem nieco urobit, ak ho o to poziadam (akymkolvek sposobom), ale toho mojho proste musim poprosit, alebo mu to "pripomenut". Urcite je to lenivostou, ale ked ja si dam tu namahu mu to povedat, nic ine mu neostava, len dat si tu namahu a urobit to :)

MultiLevel

phoe, to je moja skusenost :) A myslim, podla nickov, to tu chlapi potvrdili. Ale nedavam to ako vseobecny priklad, asi to zalezi od konkretneho chlapa.
Je jedno ako formulujem otazku, ci "Mohol by si vyniesť smeti? / Vyniesol by si smeti?", prosto u nas doma zalezi od tonu hlasu a potom nie je problem v nicom :)