Caute, poculi ste uz o hormonalnej poruche-feminizacii?K nam do domu sa pristahovala jedna rodina ktora ma asi 15 rocneho syna.Ten chalan ale vyzera uplne ako baba, ma stihlu chuducku postavu, velmi jemne crty tvare, uplne babske boky aj zadok a co ma som si vsimla uplne prve, ze ma aj prsia.A to nie male, tipujem ze minimalne kosicek B.Najprv som si myslela ze je transexual, ale potom som sa dozvedela ze trpi hormonalnou poruchou-feminizaciou.Vraj ma funkcny iba jeden semennik a trpi touto vrodenou vadou, kedy ma chalan vysoke mnozstvo zenskych hormonov a zacinaju sa u neho v puberte prejavovat sekundarne zenske pohlavne znaky a ukladanie podkozneho tuku ako u zien.Da sa to vraj liecit, ale u neho ta liecba nieje vraj jednoducha, lebo ma vraj este nejaku chorobu, ktora mu brani v uzivani muzskych hormonov.Neviem ako sa on sam citi, ci chce byt babou, ale je mi ho luto, lebo namiesto toho aby behal za babami, vyzera on sam ako chutnucka slecna.Videli ste uz niekedy niekoho podobneho?Lebo ja som z toho dost v soku ze coho je prirode vsetkeho schopna.
Hormonalna porucha-feminizacia
No ja ked som ho videla, tak mal pohyby uplne ako baba a aj hlas ma velmi jemny, ale obleceny bol ako chalan a vobec mi to k nemu nesedelo.Mozno ze by bol radsej babou ale rodicia chcu aby vyzeral ako normalny chalan.Viem si predstavit svojich rodicov keby moj brat povedal ze chce byt baba, tak by asi odpadli:-))
Keby chcel byt zenou, tak bud by sa zacal tak spravat, obliekat a tak (ak vyzera uz teraz ako zena), ale ak by chcel byt kompletne zenou musel by si urobit plasticku operaciu. Zenske pohlavne hormony (pri jheho nedostaku muzskych) mu ovplyvnili iba sekundarne pohlavne znaky (prsia, ochlpenie...), ale to, ze ma muzsky genital je dane geneticky (ma muzske chromozomy XY, zeny maju XX), takze na uplne na zenu by ho hormony nepretransformovali. A po plastike (aj bez nej) by zenske hormony uzivat nemusel. Tieto hormony neovplyvnuju samotne myslenie ako take, ale niektore psychicke pochody ano- priestorovu predstavivost, logiku, pamat, ale testosteron aj sklony k agresivite (pokial viem, ale nemam to dostatocne potvrdene). Ale z hladiska myslenia by hormony brat nemusel. Skor by sa mu dalo pomoct teraz muzskymi hormonmi, aby sa vytvorila rovnovaha a potlacil vznik tych zenskych zmien, kym je v puberte...ale ked pises, ze ich nemoze brat, kvoli nejakemu inemu ochoreniu.
A keby chcel byt zenou tak to by mu museli davat zenske hormony, ze?A to vazne tie hormony dokazu zmenit tak dokonale telo z muza na zenu?A ovplyvnuju tie hormony aj myslenie?
Este co sa tyka toho jeho rozhodnutia ci by bol radsej zenou. Samotny testosteron, pokial viem vplyva, ale asi len na priestorovu predstavivost a pamatove funkcie, na homosexualitu zrejme nema vplyv jeho hladina. A okrem toho, nebol dokazany zatial gen (alebo zmeny genov), ktory by podmienoval homosexualitu (takze podla mna nie je vrodena, ale formuje sa az neskor v priebehu vyvinu). Takze podla mna je to cisto o formovani psychiky uz od detstva pod vplyvom okoliteho prostredia. A aj to, ze sa uci za kadernika, mi trochu (aj ked nechcem v ziadnom pripade odsudzovat kadernikov), ze asi mu to vyhovuje byt pri takomto vzhlade zenou. Skoda, ze sa to u neho neda hormonalne liecit. Takze maslim, ze pre neho by bolo lepsie aj pohodlnejsie a prijatelnejsie byt zenou. Ale zavisi to len na jeho rozhodnuti a citeni...
Ta suseda mi povedala ze sa uci za kadernika a ze vraj by bol radsej babou, len jeho rodicia este dufaju ze sa lekarom nejak podari ho dostat do normalu.Ja osobne ked som ho videla, tak by som si ho viac vedela predstavit v babskom obleceni, lebo vazne je strasne chudy / ma asi 165 cm a tipujem ze nema ani 50 kg/ a tie boky ma uplne babske a podla toho co som videla ake ma prsia tak podla mna nosi aj podprsenku.A dakujem Ti Leni za radu, skusim sa s nim nejak nenapadne zacat bavit a mozno bude aj rad, ze bude mat novu kamosku.
Primarne to ochorenie na psychicke funkcie vplyv nema, ale urcite vsetky okolnosti okolo toho (hlavne zo strany jeho rovesnikov a celkovo ludi okolo), ovplyvnili jeho zmyslanie a urcite sa preto aj trapi. Preto sa mi velmi paci, ze sa s nim chces skamaratit a hlavne teraz, ked sa prestahoval do uplne ineho prostredia. Skus to najskor tak, ze vzdy, ked budes mat prilezitost ist okolo (napr.ked ho uvidis pri dome alebo ist zo skoly), sa mu pozdrav (ved ste susedia), potom sa ho zacni postupne vypytovat, aky mal dnes den a take normalne podobne otazky (aj ked ste sa oficialne nezoznamili, mozes potom povedat: mimochodom ja som alenka, tvoja suseda...). Okrem toho medzi susedmi je to normalne, mozno zistis, ze mate rovnake zaujmy a potom uz budete kecat o hocicom a budete kamosi :-) Velmi Ti drzim palceky a podporujem a povzbudzujem Ta :-)
ahoj, tiez som sa s tymto nestretla ale mam kamosa transexuala, kedysi bol zenou, teraz ma uz pa rokov po operacii a myslim, ze je ovela stastnejsi. poznam jeh pribeh a trapenie, ked nechapal co sa s nim-nou deje, ze je iny-a ako ine dievcata...presiel tazkymi obdobiami depresie a tak trosku aj viac chapem ludi, ktori maju taketo problemy.
Ahoj Leni, super si to popisala, vidno ze sa vyznas:-)) Ja som pisala iba to co som pocula od susedy.Inak neviem ci to ovlyvnuje aj jeho psychiku, ale rozmyslala som, ze ci by pre neho nebolo lepsie, keby mohol zit zivot ako zena ked uz ma take dispozicie, lebo ak moze zostat neplodny ako si napisala, neviem ci bude v zivote stastny.Kazdopadne mam zaujem sa s nim skamaratit a zistit toho o nom viac, ale neviem ako sa mam k nemu priblizit.Zatial som ho stretla iba parkrat v brane a je mi trapne ist k nim ze sa s nim chcem bavit.Neviem ako by reagoval.
Ahoj, alenka! Ja sama som sice este cloveka s takouto endokrinnou poruchou nevidela, ale o feminizacii som uz pocula. Tak ako pises, ide o priznak muzskeho hypogonadizmu, pri ktorom je znizena koncentracia testosteronu v plazme. Pricina je priamo v semenniku, v tomto pripade ide zrejme o vrodenu poruchu (existuju aj ziskane poruchy semennikov- napr. virusova orchitida v detstve aj dospelosti, ktora sa moze vyskytnut po mumpse).
Pri feminizacii je hoci mnozstvo zenskych pohlavnych hormonov v krvi nizke, ale vzhladom k nizkej koncentracii testosteronu, relativne vysoke. Feminizacia sa tak zacne prejavovat az v puberte zmenami, ake si opisala (gynekomastia- zvacsenie prsnikov u muzov, ukladanie tuku na bokoch...). Je mozne, ze bude v dospelosti neplodny (nedostatocna tvorba spermii).
Inak ja som medicka a stacilo mi, ked som videla atlas s genetickymi ochoreniami. Som tomu az nemohla uverit, ake poruchy mozu zmenami v genetickej informacii vzniknut.
Treba si vazit zdravie a vyjadrovat vzdy ani nie lutost, ale pochopenie ludom s roznym ci uz fyzickym alebo mentalnym postihnutim.