Ahojte,
obraciam sa na vas s jednou otazkou. Studujem na VS 2. stupen. Zijem s mamou sam v byte. Cez tyzden byvam v Brne. Niekedy sa dost casto pohadame. Aj co sa skoly tyka. Casto mi vravi, ze pokial ja dostudujem, tak ju aj pochovam. Ked som v skole, tak mi volava kazdy den na skype. Celkom ma to aj stve pretoze uz mam 24 a pripada mi to tak, ze ma kontroluje. Aj ked som u priatelky, tak mi vyvolava nech uz idem domov, ze je vela hodin. Pritom priatelka ma 21 a ked je ona vonku, tak jej mama nevyvolava, nech ide domov. Uz som sa jej snazil velakrat vysvetlit, ze nie som maly, aj sme sa pohadali kvoli tomu. No a potom mi zavalila, ze vsak ja si este spomeniem, ked uz jej nebude, ze mi bude chybat , ked uz mi nezavola, a budem jej nosit kvety na hrob, ked bude uz neskoro. Mam este dvoch starsich surodencov ale ti uz maju svoje rodiny.
Pride vam toto ako normalne, cosi taketo vraviet? Ved to je ako vydieranie.
Je to vydieranie?
a ano pride mi to ako vydieranie citove. aby som sa citil potom vinny za nieco ja. priatela si ona nebude hladat. povie, ze naco by jej bol. Ona ma nas a vnucence, povie zije len pre nas.
Tak co si o tom mysliet. Ja chcem byt volny, dychat, ale zaroven chcem aby aj ona sa o nieco zaujimala a robila cosi a nie len ma sledovala.
materinska laska? skor ten strach o stratu a samotu. mam kamaratov kamaratky, ktorych rodicia tak nekontroluju, nevolaju im kazdy den, nehovoria im, nech idu domov lebo je vela hodin. Ano vidim to aj u mladsich, ked som s nimi vonku, ze im nikto nevola aby isli domov, ale mne o 2-4 starsiemu capovi zavola mama, nech uz idem. Moj spolubyvajuci, jemu rodicia nevolaju stale, mozno sem tam nejaky email, alebo fakt niekedy sporadicky cez skype. A to si myslim, ze ma ovela ovela lepsi vztah s tou mamou ako mam ja. Ked jej to poviem, ze poznam ludi, ktorym rodicia az tak nevolaju, tak povie mi, ze sa o nich rodicia nezaujimaju. Co mi pride riadna blbost. Priatelke tiez mama tak nevyvolava, dava jej volnost, dychat a to ma s nou o moc lepsi vztah. Ked si brat nasiel frajerku (uz zenu teraz), tak vravela mu, ze sa zmenil a teraz vravi to iste aj mne. A vela krat do hadok zatahovala aj jeho frajerku a teraz niekedy aj tu moju, ze oni su na pricine, preco sme sa zmenili. Skor si myslim, ze ma nejaky strach, ze sa pomaly rozutekame a bude sama.
Ked jej clovek povie, nech si najde kamaratku, povie, ze nema cas, musi si upratovat apod. Ale nic z toho nerobi. Teraz je na marodke a co ma vychadzky tak ani tie nevyuziva, co moze ist niekam von sa prejst, alebo niekoho pozriet. Stale doma. Ked som v skole tak byva stale na FB alebo skype a sleduje ma, ci som v skole, kvoli ktorej sa hadame, lebo sem tam mam take reci, ze ma to uz az tak nebavi chodit tam atd.
Mama ťa očividne strašne ľúbi, má o teba strach. Ale má taktiež trochu strach, že o teba príde. Že aj ty si čo chvíľa úplne odsťahuješ, založíš vlastnú rodinu ako tvoji bratia a ona ostane sama . Určite si uvedomuje, že už si dospelý a chceš si svoj život žiť po svojom, bez maminej kontroly, prehnanej starostlivosti.
Nevnímala by som to ako vydieranie. Asi má pocit, že ti na nej až tak nezáleží ako jej na tebe a snaží sa ti vnuknúť predstavy o tom, ako tu nebude a ty si uvedomíš, ako si si to mal všetko vážiť a nie jej to vyčítať.
Maminu už zrejme nezmeníš. Skúste sa nejako dohodnúť – o kontakte, kontrolovaní. Ale tak, aby nemala pocit, že ju chceš týmto od seba odsunúť. Ukáž jej, ako moc je pre teba dôležitá, ako moc ju máš rád a že tu pre ňu budeš nech sa deje čo sa deje.
Pretože tebe to teraz vadí, ale mamina má pravdu v tom, že raz by si to možno veľmi rád vrátil späť a už nebudeš môcť :-)
kym si nenajde partnera, dobre by jej padla aj nejaka priatelka, s ktorou by mohla vypadnut von, pokecat, na kavu, pochodit obchody, zverit sa...
tvoja matka je osamela, nepripada v uvahu, ze by si nasla priatela - partnera?
ty jej ho nahradit nemozes
a ano, citovo ta vydiera, ale prameni to zo samoty a nedostatku lasky a zo strachu z opustenia (ma len teba zrejme)