Sklamala som rodinu

Príspevok v téme: Sklamala som rodinu
Viki444

Dobrý deň, mám problém a dosť ma to trápi, celá rodina sa na mňa hnevá, sklamala som ich a hlavne svoju mamu. Mám už 2O rokov a som po skončení strednej školy. Rozmýšlala som nad vysokou školou ale nikdy som nebola rozhodnutá, či chcem isť tento rok na výšku a aj kvôli mojej strednej nebolo z čoho vyberať a ešte aj to že z každej strany počujem len to ako je výška tu v SR na nič. Keby som nebola do toho viac menej nútená, tak ostanem rovno rok doma, lenže moja mam chcela velmi aby som išla na výšku lebo že bez nej sa nezamestnám a pri pomyslení že by som bola rok doma bol oheň na streche. Tak som si predsa vybrala dva odbory v Ba,je to vzdialenosť asi 150km. Jeden odbor bol externý a druhý denný, s tým denným som ani nerátala, že by ma mohli zobrať pretože tam boli prijmačky z bioly na ktorú som sa vôbec nepripravovala.Stalo sa a zobrali ma tam kvôli malému počtu uchádzačov, moja mama bola nadšená ale ja ani nie. (Externú formu som si tiež rozmyslela pretože tam boli nenormálne peniaze a nebol to dobrý výber, všetko bol viac menej na silu) V skutočnosti som do tej Ba ani nechcela isť, nemám rada to mesto a nikoho tam absolutne nepoznám a pri pomyslení, že by som tam mala byť mi bolo zle. Další problém bol ten, že tu mám priatela s ktorým som tri a pol roka a máme sa velmi radi a už planujeme spoločnú buducnosť a nechcela som od neho odísť na taku dialku. A najväčši problém je ten, že som to mame nevedela povedať, ona bola vytešená, že tam pôjdem tak som ju nechala v tom, asi mesiac som ju klamala aj s tým, že som si vybavila intrák atď., povedala som je to až v deň zápisu ale aj to nepovedala ale napisala a nechala jej to doma, ja som bola u priateľa a čakala kedy sa to každý dozvie. Prišlo to všetci mi začali vyvolávať, mama mi výčíta že som ju sklamala ako nikto a že som ju ťahala za nos a že či si myslím či ma za rok osvieti, že už budem vedieť čo vlastne chcem. Najhoršia vec je to, že som do toho zaplietla môjho priateľa s ktorým som akože na ten zápis išla, takže si doma myslia, že on ma tam nechcel pustiť, že nevie bezo mňa vydržať. Čo vôbec nie je pravda, on s tým nemá nič aj keď sa mu nepáčilo že by som mala odisť do Ba. Teraz mám doma peklo, nikto mi neverí že o rok na tu Vš pôjdem a že som sa rozhodla ja sama. Počúvam tie najhoršie závery ake len môžu byť, že skončím pri páse a že zo mňa nič nebude, pritom neviem čo je take strašne na roku prestávky. Mám už vybavenú aj absolventskú prax ale v dedine kde býva môj priatel a to je tiež problém, najlepšie by bolo keby bývam u neho aby som čo najmenej precestovala pretože za to neni veľa peniažkov ale predsa niečo, lenže pochopí to vôbec moja mama alebo mi bude zase výčitať že sa neviem od priatela odtrhnúť a nevydržím bez neho ani chvílu. Nevedia akceptovať moj vzťah s ním a stále mi opakuje že mi mala frajerov zatrhnúť už dávno. Keby sa to dá s nou aspon nejak prebrať normalne ale nedá, nemám snou vôbec kamaratsky vzťah a okrem školy, učenia a takýchto podobných tém nepreberáme nič, nikdy za mnou nepríde že ako s priatelom alebo čo nove a tak, ked som doma tak som len v izbe a nič viac. Už by som sa chcela rozhodovať sama za seba ale nejak sa to nedá. Teraz to je uplne, že najhoršie, skuste mi stým nejak pomocť aj ked som si to dosrala uplne sama za to, že som nepovedala hned pravdu. Teraz sa na mna všetci pozeraju ako na vraha a najradšej by som hned odišla k priatelovi a mala pokoj. Kedy je asi najsprávnejší čas osamostniť sa? Dakujem za pomoc

Aja02

Mas 20 rokov, so svojim priatelom si tri aj polroka, sanca ze vam to vydrzi je miziva, ale ak ti ten vztah stoji za to vsetko obetovat, tvoja vec.

Zostat rok doma a az potom ist na VS nie je vobec zle, ale neviem ako si si to ty predstavovala, resp. predstavujes. To chces zostat cely rok doma a vysiet rodicom na krku? Co planujes po absolventskej praxi?

Naozaj si mala super moznost. Mohla si to aspon vyskusat a ak nechces skusat, tak fajn, nemusis ist na VS, ale aspon si si mala hladat normalnu pracu aby si sa mohla osamostatnit alebo rodicom prispievat na domacnost. Myslis si, ze za ten rok ta osvieti a zistis co chces?

fero11111

si hlupa a dost mimo mat taku moznost ist studovat do ba smahom ruky ju vyuzijem toto co si urobila je strasne ale strasne hlupe :) a tvoj rozum asi ostal na zakladnej skole

tak a teraz citaj pozorne

a plati to aj pre priatela

mat rok pokoj od rodiny +1
kedze s matkou mas vztah aky mas

mat pokoj od skoly od kazdeho +1

studovat ledabolo +1

nestresovat a uzivat si chodit na brigady uzivat blavu zivot vnej +1

obdivujem ta ako sa bojis skusit nieco nove nepoznane velka skoda ze si neskusila svet kvazi svet inu skolu ludi a tak si len zastrcena doma a asi aj dost naviazana na priatela ... mohla to byt krasna skuska toho ci by to vydrzalo alebo nie a po pol roku by si dosla domov a povedala ze tu skolu nezvladas a prestupujes na inu :) a pekne krasne a s pompou by si s toho vycuvala ako sice mozno trosku nesikovne dievca ale verim tomu ze by to pochopila aj mama aj setci ze sak blava novy ludia a tak no tak chapeme ju a zacala by si tam kde chces studovat :) fakt niekedy ludi nechapem si si mohla uzivat aj priatela aj volne dni aj setko:) no co uz no

namiesto toho si oklama ludi okolo seba a uz vobec nechapem toho tvojho zrebca ze na takuto kravinu pristupil ... je to dost sebecke od neho podla mna obrovska chyba ...

ale zas netreba robit s toho tragediu myslim si :) ze to prezijes v pohode

MultiLevel

suhlasim s panikou...
Ono, urcite nikdy nerob nic, co necitis, ze je pre teba spravne. Nechod na taku skolu, ktora ta bavit nebude. Ale urcite sa najde taka, ktora by ta bavila, ved si mlade dievca, snad mas nejake sny a plany, nieco v com chces vynikat.
Ono je sice pekne napisat, ze svoj zivot zijes ty a nie tvoji rodicia, ale pokial zijes u nich a oni ta zivia, tak maju pravo ti do toho zivota aj hovorit a usmernovat ta, ak ides podla nich zlym smerom. Pokojne sa odstahuj a zi si svoj zivot, ale musis pocitat s tym, ze sa musis sama uzivit, platit ucty, najom, jedlo, drogeria, konicky a malo by ti este aj ostat nieco z penazi do zalohy. Pokial nie si schopna toto sama zvladat a zivia ta este stale rodicia, necuduj sa, ze ti istym sposobom do toho zivota aj zasahuju. POkial chcu od teba nieco, s cim sa ty sama nestotoznujes, tak bud chod z domu prec, alebo s rodicmi komunikuj a snaz sa im vysvetlit svoj nazor a svoje tuzby.

panika

Viki, ludia sa vedia osamostanit aj v 15-tich. Zakladom vsak je, ze ziju realny zivot. Precitaj si cely svoj prispevok...mozno pochopis svoju maminu...Skoncit pri pase nie je to najhorsie riesenie, ale musis byt uprimna sama k sebe. To, ze sa dnes prisposobujes priatelovi je pekne, ale zajtra s nim uz nemusis byt

phct

tak kto bude zit tovj zivot, ty alebo rodina?

urob to, co srdce citi, vzdy je lepsie pokazit veci na vlastne triko ako na ineho, on totiz za chyby platit nebude.

tlacitko8

Ja ti poviem jednu vec - urobila si uplne spravne ze si tam nesla. A viem to velmi dobre posudit z vlastnej skusenosti pretoze ja som kedysi tu chybu spravil a isiel studovat cosi niekam len aby som cosi niekde studoval, a doslova som tam ZABIL cast mojho zivota ktory mi uz nikto nikdy nevrati a absolutne nic z toho nemam.. Nikdy si nedaj do zivota niekym kecat ak sama citis ze to urcite robit nehces pretoze to nie je nahoda ze to tak citis..

xxy

je dobre ze nejdes na vs, ktoru nechces, mozno si nakoniec este usetrila peniaze rodicom. ja rok doma nevidim akokatastrofu, urovnas si myslienky, zistis lepsie co chces. to s tym tahanim za nos bola vsak dost blba volba, to si mala urobit inac. ale teraz je to uz aj tak jedno, svet sa nezruti kvoli tomu, ze nenastupis na vs ihned teraz.

MultiLevel

Viki, nikto ti nezaruci, ze ak si vyberies tu-ktoru vysku, ze prave vdaka nej urobis dieru do sveta......Iste to nemas pri ziadnej skole
VS je predovsetkym o inom zivote, aky vedu ludia, ktori sa hned po strednej zamestnaju. VS ta nauci samostatnosti, nikto sa tebou nezaobera, co si sama neurobis, to nemas. A ono to je super skola pre zivot. Vdaka intraku, ci prenajatemu bytu sa naucis varit (i ked niektori preziju cele roky na rozkoch a pastetach), naucis sa, ze treba vcas platit ucty, neucis sa byt samostatna a ze ked si jedlo nepripravis, pod nos ho nedostanes, naucis sa sama vybavovat veci, ktore potrebujes, budes mat studentske zlavy - v doprave, v niektorych restikach, v knihkupectvach, v obchodoch s handrami a podobne...A hlavne ten "iny" zivoooot. Myslim, ze sa to oplati vyskusat a posunut sa niekam. Brigadovat mozes aj pocas VS, planovat s priatelom buducnost tak isto...a kompromis sa najde vzdy :)

Viki444

Nie je v tom len priatel, ale aj to že ešte ani neviem ktorá výška sa mi oplatí a či z toho aj niečo mať v buducnosti budem. Na výšku ale pojdem tak či tak len tento rok už nie. dakujem ti za rady.