Dobrý deň,
riešim taký problém. Tento rok som vyletela z veteriny a ostávam rok doma. Ibaže po tom roku si chcem dať opäť pár prihlášok na VŠ, lebo nechcem ostať bez vzdelania, no absolútne vôbec mi nenapadajú žiadne VŠ ktoré by mi vyhovovali a našla by som po ich doštudovaní na Slovensku nejaké uplatnenie. Mne zatiaľ napadla len lesnícka škola, záhradná architektúra, psychológia a zubarina, no neviem, potrebujem ešte nejaké nápady... Preto sa s prosbou o radu obraciam na Vás :) aby ste mali aspoň šajnu akým smerom sa pri radení uberať, tak by to mala byť určite jednoduchšia škola, než je veterina (čo je asi každá škola okrem jadrovej fyziky, haha). Na strednej ma bavili predmety ako biológia, slovenský jazyk a literatúra, NOSka, dejepis, angličtina a estetika, neznášala som telesnú a fyziku a neutrálny vzťah som mala k matike a chémii. Na veterine mi najväčší problém robila asi anatómia a trocha chémia. A strašne ma baví práca so zvieratami alebo s rastlinami, celkovo mám veľmi blízko k prírode. Vopred vďaka za každý tip! :)
Výber VŠ
Och áno, takže len štúdium veteriny je náročné a všetci ostatní majú úplne jednoduché štúdium. Skús si štúdium na nejakej technickej univerzite a potom tu niečo o píš o náročnosti štúdia. :D
Aja02- prepáč, ale pripadá mi to tak, že nemáš ani poňatia o čom je veterina... že má veterinár menšiu zodpovednosť, než humánny lekár?? A zoonózy ti niečo hovoria? A kontrola potravín? Jatočných zvierat? Došlo ti niekedy, že všetko mäso, čo zješ, muselo prejsť veterinárnou kontrolou?? Nikdy nezabudnem na výrok nášho profáka z veteriny: Humánny lekár lieči len človeka, kdežto veterinár lieči ľudstvo... Síce nepriamo, ale lieči. A ďalšia vec: neviem si predstaviť nezodpovedného veterinára, ktorý by flákal svoju robotu už len pre to, čo musí zažívať po zbabranej operácii pri ktorej mu nebodaj uhynie zviera... ako sa musí asi cítiť, keď sa pozrie do očí jeho majiteľovy?!
No dobre, tak sa tvárme, že zvieratá sú na takej úrovni ako my. Ak sa obaja cítite byť po rozumovej a hlavne po stránke tvorivej ako napr. pes, mačka či iné zviera, prosím.:D
Zvieratá sú fajn, nezradia, neodvrávajú a sú verné (teda ako ktoré), ale dávať ich na rovnakú úroveň s človekom mi príde mierne mimo.
Aja02 - tak to by aj mňa zaujímalo.
A v com je hodnotnejsi? Clovek je tiez len zivocich.
Dieravzemi, ja nič neprežívam, jej život, jej problém, ale keď niekto nezvládne veterinu, tak určite nezvládne medicínu a už vôbec nie zubarinu.
Zlá otázka. Zubár je lekár a lekár má zodpovednosť za ľudský život čo je viac než ten zvierací. Teraz ma tu virtuálne nezabite, ja mám zvieratá rada, ale ľudský život je hodnotnejší a má vyššiu cenu než zvierací.
Aja, prosim ta, neprezivaj to a nechaj to na nu, ci zubarinu urobi, alebo nie...narocnost studia nesuvisi so zodpovednostou.
Mimochodom, preco si myslis, ze veterinar ma mensiu zodpovednost ako zubar? Tomu nie celkom rozumiem.
Ak si vyletela z veteriny, tak asi ťažko dáš zubné lekárstvo, ale ak chceš zase vyletieť, kľudne choď na zubarinu. :D
A že veterina je ťažšia? Prosím ta, a kde máš väčšiu zodpovednosť? V medicíne alebo veterine?
Ok vďaka, asi to spravím tak, že sa budem sústrediť na tú zubrinu a ostatné si nechám ako záložný plán :) čo som si tak prečítala od ľudí, čo chodia na zubarinu, veľmi si ju chvália :) vraj majú množstvo učiva zredukované oproti všeob. lekárstvu a dokonca aj anatómiu majú jednoduchšiu, čomu sa teším lebo tá mi teda vôbec nešla... teda lepšie povedané, naučiť som sa ju vedela, problém mi robili medzidruhové rozdiely, ktorých je na veterine požehnane, kdežto človek je len jeden. a vraj je tam veľa praxe, čo je tiež super :) a navyše je ten odbor len 5- ročný a hneď si môžem otvoriť vlastnú ambulanciu... no čo viac si priať?? :D
a že veterina nie je ťažšia než medina??! tak to je pre mňa teda novinka, vezmi si len tú anatómiu- človeka máš jedného, medzi jednotlivými jedincami sú len menšie odchýlky, no a teraz si predstav anatómiu všetkých hospodárskych cicavcov a ešte aj vtákov. a tak je to na viacerých predmetoch, napr. na histológii a embryológii- tam je to tiež samé: u hov. dobytka je u taký epitel, no u psa taký a u koňa úplne iný...
Zabudni na tú záhradnú architektúru alebo lesníctvo...to už dávno nie je v kurze...jedine, že pôjdeš do zahraničia alebo začneš podnikať. A to v dnešnej dobe ide len ak máš peniaze a kontakty.
Choď na tú zubarinu...:)