Pes v Chorvatsku

MudrEjsi

TinaM: Psika osprcuj v sladkej vode, zaschnuta sol rozoziera kozu, stipe. To plati aj pre teba ked sa vecer vratis od mora. Na choroby sa vykasli, to je nezmysel, zaujimave ze ludia su tam zdravi.

TinaM

Deria: dakujem za vystrahu, je pravda, ze o tomto som este nepocula.
Po nemecky neviem, cize z tej stranky nic moc nerozumiem.

Nas pes ma 10 mesiacov (kvazi este stena), proti parazitom mu nedavame obojok-kedze je to bytovy pes, ale ampulku. Kupili sme teraz novu, tak dufam, ze to vsetci prezijeme bez ujmy.

Deria

@Tina,
ja by som ta rada upozornila na nieco ine. Chorvatsko patri o.i. tiez medzi rizikove oblasti, kde komare, klieste alebo blchy prenasaju na psov choroby ako babezioza, anaplazmoza, leishmaniose (laismanioza) atd... Leishmaniose mala aj moja Lajka. Preto viem, o com pisem! Tuto chorobu si priniesla zo Spanielska, ako aj vela inych psov,ktorych ochrancovia zvierat transportuju do DE, pretoze su to opusteni/poulicni psi a v DE maju väcsiu sancu, hlavne sa vyliecit, ak su nakazene. Je to nebezpecna a zradna choroba, ktora ked sa vcas nediagnostikuje a nelieci, konci smrtou psa. Chorobu prenasaju komare a zradne na tom je, ze symptomy u infikovaneho psa sa mozu objavit az o mesiace ci roky. (U mojej Lajky to boli 4 roky.) Len malo veterinarov sa totiz v tejto chorobe vyzna a malo laboratorii vie urobit spolahlivy test.
Nechcem ta strasit, naopak, ak si sa uz rozhodla psika zobrat, co nie je moc dobra volba:( chcem ti aspon poradit, na co by si mala davat pozor. Neviem, ci vies nemecky ale pokusim sa dat sem jeden link, mozno budes aspon nieco rozumiet.
www.parasitus.com
Aspon to najdolezitejsie:
urcite zabezpec psikovi ochranu pred parazitmi (aj ked 100%-na neexistuje!). Doporucuje sa obojok scalibor.
tie komare utocia hlavne na kludnych, predovsetkym na spiacich psov. Najkritickejsi cas: od jednej hodiny po zapade slnka az po jednu hodinu pred vychodom slnka. Na prechadzke, teda v pohybe by psa nemali napadnut.
nakolko nelietaju tak vysoko, za bezpecnejsie ubytovanie sa pocita od 2.poschodia nahor.
Kolko rokov ma tvoj psik?