Rodinné vzťahy

Príspevok v téme: Rodinné vzťahy
Alžbeta7

Mám dlhodobý problém.
Som so snúbencom už 5 rok, ale vzťahy so švagrom a švagrinou neviem dať na správnu mieru, resp. aby som s tým bola ja vnútorne stotožnená.
Čo mi vadí:
Keď majú nejakú požiadavku na mňa a snúbenca (švagor je jeho brat), tak to neriešia štýlom- prosím vás, mohli by ste... ale mám pocit, že to riešia hlavne cez snúb.mamu, ktorá nám ich požiadavku predloží ako hotovú vec, resp. sa všetci tvária akoby sme „boli povinní“ to pre nich urobiť a to mi ide poriadne na nervy!
Neviem či to nezačalo ešte predtým, ako sme spolu začali so snúbencom žiť, keď boli zvyknutí, že on im bol k dispozícii keď ho potrebovali, čo sa stalo časom samozrejmosťou a málokedy im povedal nie, s čím má aj teraz problém, resp. sa radšej nevyjadruje.
Chybu robím aj ja, že to nechávam na neho a že som už voči nim a tomu že niečo od nás potrebujú raz za čas zaujatá a cítim neochotu!
Ako jednať s takýmito rodinne založenými ľuďmi, ktorí žijú asi v takom presvedčení, že rodinné vzťahy sú založené na tom, že oni niečo potrebujú od ostatných a tí sú povinní byť im k dispozícii.
Dodatok- dobré skutky robím rada, ale toto u nich mi je dlhodobo „proti srsti“.
Moja otázka znie ako udržať rodinné vzťahy na normálnej úrovni a nenechať sa využívať, alebo je to v iných rodinách normálne? (s vlastnými bratmi taký problém nemám, a keď by ma o niečo požiadali, vyhoviem im s radosťou a keď pre mňa niečo spravia, tak im ďakujem a vážim si to...)
Za vaše názory vopred ďakujem.

Alžbeta7

Asi je to u niektorých ľudí normálne, takéto správanie, treba si zvyknúť a určiť "rozumné hranice"...:-(

Alžbeta7

súhlasím, že pomáhať si v rodine je normálne, tiež mám svoju a tieto problémy tam nemám. ale snúbenec si ich v minulosti naučil že im je nonstop k dispozícii a ja s tým teraz žijem. resp. nemienim sa s tým zmieriť, skôr mám s tým problém (niekedy nám to robilo šarapatu vo vzťahu, už je to lepšie ale držím si odstup)

Agnes998

Je normalne pomahat si v rodine, je normalne aj, ze on pomaha svojim rodicom aj surodencom. Neviem z tvojho rozpravania urcit ci ho oni zneuzivaju a sami pre neho nic neurobia, alebo si pomahaju navzajom. Skus sa s nim hlavne o tom porozpravat, ako to on vidi. Ale ako samozrejmost by to nemali brat, to je jasne, ked napr. vy dvaja mate nejaky program a oni nieco chcu, vobec sa nespytaju ci sa vam to hodi a on kvoli nim zrusi vas program a pomaha im, tak to normalne nie je.

Alžbeta7

Požiadavky sú bežné, ale nepáči sa mi ten prístup, že niekto si zmyslí, že ja toto pre neho urobím a berie to ako hotovú vec, akoby to bola moja povinnosť...