Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Artroskopia kolena - mam velký strach

Príspevok v téme: Artroskopia kolena - mam velký strach
majuska_16

Prosím Vás, včera mi oznámil lekár, že musí mi urobiť artroskopiu kolena napriek tomu, že magnetická rezonancia vyšla negatívne, ale koleno ma stále bolí. Vraj že len takto mi dokáže identifikovať čo mi je, že mi "otvorí" koleno. Problém je v tom, že mam 16 rokov a musí mi to robiť v úplnej narkóze. Viete niekto, čo ma čaká? Aké to bude? Lekár mi toho vela nepovedal. Prosím naozaj o pomoc, mam z toho dosť velký strach.

knaja

Jasne, cvic. Ja som 1. den mala 50x, dalsi 100x a potom uz stale 200x..vsak sa da aj postupne a nie naraz vsetko. Hlavne si davaj ladove obklady a casto vymienaj. Tie cviky su dolezite na spravne prekrvenie kolena, aby fungovalo. No mna vobec nebolelo ani vybratie hadicky a ani cvik. Prvy den som mala bolesti aj v klude, ale dala som si tabletky, nic moc, ladovala, lezala, cvicila a rano uz nebolelo v klude. Pri chodzi jasne, ale 3 dni som skor oddychovala a lezala a cvicila. Kup si Wobenzim a uzivaj aj šx15 tbl prve dni aspon. Len nezabudni na ten lad. Ja som vtedy mala 48r. a uz bude rok a je to super.

dasa1969

Ahojte, prosim ak mi viete niekto poradit. Dnes som absolvovala artroskopiu kolena. Vsetko super..operovali ma o 10 o 17 som uz bola\'doma. Okrem menisku mam stredne poskodenu chrupavku. Doktor ma nutil hned po vytiahnuti hadicky z kolena cvicit. Priserne to bolelo a navyse som nohu ani nezodvihla, nakolko som mesiac cakala na operaciu v bolestiach. Kladol mi na srdce, ze musim cvicit aj napriek bolesti 100 krat kazdy cvik. Ako to mam preboha spravit? Navyse mam teraz koleno uz opuchnute...no je mi na zufanie. Poradte...cvicit aj napriek bolesti, ci necvicit? Bolest je taka ista ako pred operaciou. Mal ste niekto takuto skusenost? Dakujem pekne za rady.

knaja

Matus, tam ide aj o to, co ti maju robit. Mne len osetrili poskodenu chrupavku (ruplo mi nieco v kolene po vychadzani z auta a to 2x). Krizny vaz, to je uz zlozitejsie a aj liecba je dlhsia. Tu u nas ma operoval sportovy lekar-znamy aj z MS v hokeji D. Jancovic a videla som tam veru aj tvoje rocniky.

matus 16

Ahoj, tiež mi dnes oznámili doktori že mám ísť na artroskopiu kolena, ale problém je v tom že som športovec a nevedia či mi to majú robiť v 16 rokoch alebo radšej počkať keďže som ešte vo vývoji.
Skúste niekto poradiť kto to už mal robené a mal do 18 rokov ake to bolo potom. Či boli nejaké následky v raste alebo či to bolo v poriadku.
Ďakujem. :)

knaja

Ja som 2 mes. po artroskopii kolena a nelutujem, uz ani neviem, ze ma bolelo a to fakt...skor bolelo po tom uraze. Je to super, rano prides, daju ti do zily kanylu na infuziu, tam, kym ti vydezinfikuju koleno, tak uz spis a za 30 min ta zobudia a prevezu na izbu a to je vsetko. U nas na 1-dnovke ti asi za hodinu vyberu z kolena kateter (mna osobne to teda vobec nebolelo) a za 2 hod. ides domov. Daju ti lieky od bolesti, prip. ak ta boli, tam ti daju do infuzie. Doma budes oddychovat a vymienat stale ladove obklady (gel. su najlepsie). Ja som si pichala do brucha proti zrazanlivosti vcelicky, ale ty si asi nebudes musiet, si mlada...ani to vobec neboli-vobec. Na 1. kontrole ti to pozru a prelepia, na dalsej vyberu stehy a mozno navrhnu este liecbu za mesiac dva- vyzivu do kolena, teda nebolelo vobec, bala som sa...zijem a nic ma neboli. Este ti tam ukazu, ako mas cvicit hned v den operacie...spicku tahat k sebe a zarovet trosku zdvihat napatu nohu a budes fit. Neboj a to mam 48r.

iu

ahoj, pridám svoju čerstvú skúsenosť, možno pomôže niekedy aj iným.
artroskopiou lekár naozaj zistí, čo ti je. v podstate sa pozrie dovnútra kamerou cez jeden rez, cez druhý maličký rez idú nástroje - a po operácii ti zostanú len dve maličké ranky, nič hrozného. cez MR lekár zrejme nezistil, čo treba. je dobre, že chce spraviť artroskopiu, aj keď na MR nič nebolo - aspoň vidíš, že pátra po príčine bolesti a nepošle ťa domov s tým, že si simulant... mňa tak posielali po tom, čo sa nič neukazovalo na rentgenoch, až na súkromnej klinike v Blave som zacvakala za vyšetrenie a spravili mi aj MR (hurá!). za operáciu ale chceli nekresťanskú sumu, tak som šla na artroskopiu do BB.
teraz som deň po operácii a už som aj doma. netreba sa vôbec báť, ani celkovej anestézie. premedikácia ("náladovka") mi síce vôbec nezabrala, ospalá som nebola, až na sále ma uspali. pamätám si iba "teraz sa vám bude točiť hlava" a potom som sa zobudila až na izbe. ani zle mi nebolo, nič! iba jak som šla písať sms, namiesto jedného mobilu som videla dva :)
v podstate som ráno prišla na lôžkové oddelenie (Novamed v BB), ešte v ten deň ma operovali, prespala som tam a na druhý deň okolo obeda ma pustili domov. noha ani moc nebolí, vadila mi iba drenáž (taká hadička z kolena s nádobkou, čo strašne prekáža, keď idete na WC :)). ale veru, akonáhle tú hadičku vybrali - o 300% lepší pocit, úplne v pohode. domov som šla o barlách. ľudia na klinike boli veľmi veľmi milí, prostredie príjemné, Novamed môžem odporúčať :) držím palce ostatným :)

nikus16

mam presne ten isty problem, zhoduje sa s mojím pripadom na 100%, operaciu mam 30.7., podarilo sa ti nieco zistit? ja sa ukludnujem sama