Nemcina

Príspevok v téme: Nemcina
nj

Zdravím, viete mi poradit ako sa mám ucit nemcinu? Skúsal som pozerat na nete slovícka ale to nie je velká sláva. Nejaké cvicenia na nete pre zaciatocníka sú? Nejaké dobré s ktorými máte skúsenosti?
Potreboval by som sa naucit za rok hovorit nemecky. Nemusí to byt nic extra ale aspom základná komunikácia +/- Je to vobec mozné?

0vecka

2 xxy pisem ze som sa ucil na zakladke.. ako kazdy... mal som urcite zaklady ale nevedel som povedat jednu vetu ani som nerozumel ked som pozeral film a podobne.... a naozaj som sa naucil za polroka komunikovat v nemcine a je to jedno to drvenie slovicok ma vyznam len uplne na zaciatku ako nahle clovek ako tak chape tka to uz nema zmysel...

xxy

ovecka ty si tu zaprezentoval, ze si sa naucil nemcinu za pol roka, comu neverim ani ja. nie je mozne sa naucit jazyk z nuly za pol roka plynule. musel si mat zaklady na zs alebo ss.

0vecka

2 Lucia333 nema... ucenie slovicok je na nic... ak ich clovek hned nepouzije tak to s najvecsou pravdepodobnostou zabudne...

pls napiste aj na akej urovni ste s nemcinou... ja ju pouzvam denno denne zijem v nemecku a kazdy den som v styku so zakaznikom telefonicky a aj osobne...

Lucia333

Ahoj, nj! Všetko, čo Ti môžem povedať, nj, je, že "Deutschland" má úplnu pravdu.
A čo sa týka príspevku "0večka", veľmi ti neverím. Nemčina sa nedá naučiť za pol roka! Súhlasím s "Deutschland."
Nj, drž sa a veľa šťastia v učení! :)

0vecka

2 deutschland ja nepotrebujem nic dokazovat... mal som nemcinu na zakladke ale nikdy som nicomu nerozumel a fakt som sa naucil za polroka na uroven ze som zvladal pohovory po telefone a viac ako polovicu som zmakol tak ze ma zobrali... pritom som nekoktal mozno nejaku tu koncovku som ftedy nedal spravne ale hovoril som suvisle a aj som vsetko rozumel... teda napr za tu polhodku az hodku co trval ten pohovor som sa len raz alebo vobec nespytal ze o com tocili... akoze je jasne ze sa mi aj trosku prisposobili ale boli to vsetko domorodci co so mnou hovorili

ucenie sa slovicok je podla mna naprd... vobec to nepomoze clovek to aj tak zabudne to mi vravela aj moja ucitelka... treba pozerat TV citat knihy (teda akonahle vie clovek z toho TV a knihy pochopit priblizne dej ale to pri dnesnych serialoch nieje problem lebo su strasne stupidne)...

a este jedna rada... ak chces v DE ostat alebo tu rec pouzivat dlhsie neuc sa tak ze ti je jedno ze nejaka ta koncovka ti vypadne ... ak sa to raz naucis zle tak sa uz tazko odvyka...

deutschland

a este jedna vec - never ludom typu Ovecka ze sa "naucili za pol roka" a nemaj z toho ocakavania a ani nasledne komplexy pretoze je to uplna kravina. za pol roka sa naucili akurat hapkat par viet ale ti garantujem ze nevedeli viest suvisly a civilizovany rozhovor na urovni cloveka a nie neandertalca. ani keby sa ucili 8 hodin denne, aj tak to 99% ludi nema sancu stihnut. to zvysne jedno percento su jazykovo talentovani ludia, vacsinou multi lingvisti, ale to je uplne ina kategoria.

deutschland

na to aby si vedel viest dialog v cudzom jazyku potrebujes vediet pocuvat (zachytavat hovorene slova a rozumiet im) a hovorit (reagovat a okamzite tvorit vety). na to sa zas najprv musis naucit citat a chapat pisanemu textu a na to zas potrebujes vediet gramatiku a slovicka.

z toho vyplyva neda sa nic nijak zazracne unahlit a kto ti bude tvrdit opak tak jednoducho klame. najprv si teda zozen knihu z gramatiky a cvicebnicu (velmi dolezite je robit cvicenia) so stovkami gramatickych cviceni z urovni postupne A1, A2, neskor B1, B2. po A2 si ale uz kup dvojjazycne nemecko-slovenske audioknihy (rozpravky, hocico), kde na jednej strane je text nemecky a na vedlajsej svk preklad. citaj si, prekladaj, pochytaj slovicka, vypisuj si ich na karticky a tie si nos so sebou a ked mas cas ich opakuj. slovicka a slovne zvraty ktore si nevies dobre zapamatat sa neuc izolovane (ze sa nabiflujes len to jedno slovicko a jeho preklad), ale v kontexte - nauc sa cele vety kde sa vyskytuje. pouzivaj aj prilozene audio nahravky na CD s prerozpravanym textom vzdy po tom co si precitas par stran, ci kapitolu, ale bez textu. snaz sa porozumiet vyhradne z rozpravania ake vety tam hovoria. na konci kazdeho odstavca ci strany si skus par vetami zrekapitulovat dej v nemcine.
pis si eseje na lubovolne temy, porovnaj si ich s podobnymi slohmi ktore najdes na internete, opravuj si chyby, hladaj lepsie sposoby vyjadrenia danej myslienky. pozeraj nemecke filmy a serialy, pocuvaj nemecke radia, citaj nemecke noviny, obklop sa nemcinou aby si s nou bol v kazdodennom kontakte.
najdi si nejake nemecke internetove chaty a rozpravaj sa, neskor si najdi partnera na videorozhovor cez skype (ale nech je to nemec a nie nemecky hovoriac poliak apod), je vela stranok kde sa da takto zoznamit, zadarmo kamarata aj ucitela za hodinovy poplatok.
a nikdy nezabudaj ze menej a poriadne je vzdy viac nez vela a povrchne. radsej sa nauc poriadne 500 slovicok a gramatiku len z A1/A2 ale nech ju vies 100% pouzivat, okamzite a bez premyslania, proste reflexivne. a tiez nezabudaj ze ak chces vediet ovladat jazyk na urcitej urovni, napriklad B2, musis mat minimalne danu uroven v kazdej jednej oblasti jazyka - teda aj rozpravanie, aj citanie, aj pocuvanie, aj pisanie. neda sa jedno zanedbat a sustredit sa len na ine, treba tahat vsetko sucasne a plynule, inak ten jazyk ovladat proste nebudes. a dalsie vec - vzdy ma vacsi osoh sa tomu venovat hodinu denne aktivne, nez 4 hodiny denne pasivne len nejakym pocuvanim radia, ci pozeranim filmu.

nj

Nejaký postup ako si sa ju naucil? Slovícka ma moc nebavia, resp. aj ked sa ich naucím väcsinu zabudnem. Skorej by to chcelo asi nejaké cvicenia alebo nieco také. Más aj nejaký link? Ja som tiez v nemecku a za rok sa ju musím naucit lepsie. Ani neviem aké slovícka sa mám ucit. Je nejaký zoznam napr. 500 najcastejsie pouzívaných? Fakt som uz z toho zúfalý. Anglictina sa mi ucila lahko, ale nemcina je katastrofa. Nepotrebujem vediet gramatiku/písat. Len rozprávat. Tiez nevadí ked pouzijem zlú koncovku. Hlavne aby som rozumel a vedel ako tak solídne odpovedat. To ostatné sa naucím potom fakt len potrebujem vediet základy. Aj ked nebudú pravopisne správne.

0vecka

jj je ja som sa naucil za polroka... teraz zijem v nemecku... ono gramatika a ucenie sa slovicok to je len taka sice nevyhnutna ale len podpora... ty musis ten jazyk pouzivat pozeraj serialy a pis si s nejakymi nemcami/ rakusakmi... venoval som tomu 4 hodky denne... mal som aj sukromnu ucitelku ale k tej som chodil len dvakrat do tyzdna na hodku ale to pomoze dost lebo ta mi vychytavala chyby a ucila ma tu neprijemnejsiu gramatiku...