ahojte nedavno som zacala pomahat jednej kamaratke.ma problemy s depresiou a ja som jej navrhla ze sa mozme pravidelne stretavat a rozpravat.je velmi fajn no zacinam mat pocit ze mi to prilis ovplyvnuje zivot a stale sa vsetko kruti len okolo tohto problemu a mam pocit ze je namne akoby zavisla.stava sa to casto pri ludoch s depresiou?nemam s tym skusenost a neviem ani co by som s tym mala robit?mam ju velmi rada nechcem jej ublizit
Clovek v depresii zavisly na blizkom?
Hej jasne, nie vsetci su vlci samotari, ja to chapem. Dobra rada sa vzdy ceni, a pokial sa potrebujem poradit, alebo naopak niekto sa chce poradit so mnou urobim co sa da.
Maoam - suhlasim s tebou.
Byt uzavrety pre mna znamena ako hovoris, necitis energie, ale nie je len negativne, ale aj pozitivne, a to by bola velka skoda.
Velakrat som si overila, ze clovek by sa mal spoliehat len sam na seba - aj v banalitach, aj v zasadnejsich veciach.
Ale nie len to, podla mna jediny kto MNE ako cloveku dokaze pomoct som len ja sama, pretoze len ja viem ako co vnimam, len ja si viem nastavit svoje myslenie tak, ze zrazu vidim svet/problem/radost "inak" .. vzdy som to len ja. Ano, niekto mi moze povedat svoj pohlad na vec, moze mi dat radu, ale stale to bude len JEHO pohlad na to, co mam v sebe ja. A on to moze vidiet uuplne inak.
V ziadnom pripade neodsudzujem pokecanie s kamaratmi, ale treba si uvedomit tuto zasadnu vec.
A autorka temy by na nu mala upozornit svoju kamaratku.
xdanielax - mierne nesuhlasim s tym druhym prispevkom, hlavnu cast makacky musi odviest sama - to je pravda, ale druhi mozu pomoct naviest na spravnu cestu a robit oporu, taki ludia su velmi vzacni
najhorsie ale skutocne je ta pasivita, bezmocnost a hodenie sa do modusu 'konecna' a nepohnutie ani prstom pre zmenu
xdanielax - osobne poznam par ludi, ktori maju precitane tri kniznice, teoria naucena naspamät od A po Z ale v praxi necakaj, ze by nieco pre teba urobili alebo ti pomohli, ked si v keli....ale mudrlanti najväcsi
xdanielax - ved pisem, ze su ludia, ktori maju ostatnych v pazi a ziju vylucne vo vlastnom svete a su uzavreti, tym padom nie su otvoreni tomu, co k nim prudi od inych...poznam takych celu kopu, zasadne sa nestaraju o druhych, ak ma niekto problem = 'jeho problem' a dovi dopo, uz sa zasa zaoberaju len sebou
najväcsi problem s ludmi, ktori su energeticky narocni maju vysokovnimavi, empaticki a citlivi ludia a tito ludia NIE SU uzavreti voci inym - preto su aj zasiahnutelni...a druhi to podvedomie samozrejme vycitia, preto sa na nich aj obracaju
Nesuhlasim:
jej nepomozu ani priatelia. ONA SAMA si musi pomoct. Len ona.
anjelik - ja nesuhlasim s tym, ze nikto ta nemoze vyciciavat, pretoze sme uzavreti.
Ja napriklad nie som uzavreta.
Ale pravdou je, ze kazdy ide len potial, pokial si to nechame.
Mimulus - co su to za kamarati, ked sa od teba odvratia za to, ze im povies co ti je, na to si uz hadam prisiel. O nich vobec nema cenu sa bavit.
Všetky ste to dobre napísali.
Hlavne pri nej stoj za každých okolností a nevzdávaj to len preto, lebo je to ťažké. Jej nepomôžu cudzí ľudia, ktorých ani nepozná ale priatelia, ktorí ju neopúšťajú a na ktorých sa môže spoľahnúť.
Rýpať sa dokola v probléme nema zmysel. Rozoberte problém, určite riešenie, a konajte. Ak sa to nedá, hľadajte iné riešenie. Ak riešenie nie je, zmierte sa so situáciou. A už o tom nehovorte, len sa tým prehlbujú negatívne emócie, ale nič sa nerieši. Môžeš jej pomôcť tak, že ju privedies na iné myšlienky. Že ju presvedcis aby išla ku lekárovi, ak ma ozaj depresiu. Ale nerozoberajte tu tému stale dokola. Nikomu to neprispeje.
anjelik - je to tak, ze je to o venovani nadmernej pozornosti druhemu cloveku/ludom, ALE nie je to take jednoduche, ako sa na prvy pohlad zda, pretoze jestvuje vysoke percento ludi, ktori su majstrami v manipulaciach a strhavani pozornosti na seba, ci sa doslova na cloveka 'prilepia', skor nez tento zaregistruje, o co sa jedna a moze tym padom stihnut urobit opatrenia na svoju obranu, odstup atd.
neviem, uz ked sa v tom tak vyznas, tak bud prosim taka mila a daj presny navod ucastnikom fora, ktori este nie su tak daleko, ako ty, AKO sa maju branit pred ludmi, ktori presne vedia, ako sa prilepit a 'cicat', ci si vyzadovat pozornost, lebo napr. vo velmi blizkych kamaratstvach, rodine atd. to fakt nejde tak jednoducho, ze budem sa tomu cloveku vyhybat (ako je napr. mozne v praci - do istej miery), dalej tam, kde su aj ine puta, ako priatelstvo ci rodinne zväzky, fakt su ludia, ktori proste stoja vela energie, ci uz maju ADHS alebo ine problemy, normalne citis, ze stoja vela energie, uz len rozhovor s nimi, ja viem, ze väcsina terapeutov a lekarov ide totalne na odstup a od zaciatku urci jasne hranice od-do, ale to su objektivni ludia, ale co robit na urovni sukromnych vztahov? to uz take jednoduche nie je...
ok, v tomto pripade jej ona ponukla pomoc a doplatila na to, do buducnosti sa pouci, dufajme, ze nema prepinat svoje sily a ma spravne odhadnut to, na co ma a na co uz nema (co sa vopred ale tiez nie vzdy da odhadnut...), zo zdanlivo maleho problemu ci prechodnej 'depky' sa rychlo moze vyklut clovek, ktory ma dlhodobe vazne tazke psych. ochorenia, ako napr. Borderline-poruchu osobnosti, hysterizmus ci moze byt histrion, manio-depresia atd., to sa fakt neda hned vzdy odhadnut od sameho zaciatku
Existuje vela ludi, ktori maju druhych doslova 'v pazi' a tym padom sa nikym a nicim nezatazuju. Lenze su aj velmi citlivi, vnimavi, dobracki jedinci a ti si pokladaju za svoju akoby povinnost ci su ochotni podat pomocnu ruku priatelovi, rodinnemu prislusnikovi atd.
Tak ako sa taky clovek ma zachovat a spravat, ABY ho ten druhy nevycerpal?
Rada by som si vypocula konkretny navod odbornika. Dakujem.